Buna ziua, va rog frumos sa ma sprijinit prin comunicarea unui punct de vedere referitor la documentele doveditoare de munca in grupa II.
In perioada 1975-1985 am lucrat in cadrul CFR la ROVA Rosiori de Vede, Teleorman, fiind incadrat in grupa II de munca.
In data de 12.03.2012 am obtinut de la SC. ROVA SA o adeverinta prin care se consemna faptul ca in perioada mentionata am beneficiat de grupa II de munca. Adeverinta in cauza avand pe ea doar semnatura administratorului si semnatura si numele sefului de personal. Adeverinta in cauza a fost respinsa de casa de pensii Teleorman pe motiv ca nu este stampilata si numele administratorului nu este consemnat.
INTREBAREA NR.1 Ce sanse am ca aceasta adeverinta sa fie recunoscuta de catre Casa de pensii Teleorman, ca urmare a unui proces in instanta?
Ulterior anului 2012, SC ROVA SA a dat faliment si arhiva companiei a fost preluata de A&M Arhive Center. In vederea obtinerii unei noi adeverinte am contactat firma respectiva, am achitat suma de cercetare pentru eliberarea adeverintei in cauza(cea doveditoare de grupa), precum si unei adeverinte cu sporurile la salariu de care am beneficiat in perioada respectiva.
Ulterior achitarii taxei, am discutat telefonic cu reprezentantii firmei Arhive Center, care mi-au comunicat faptul ca imi vor elibera adeverinta cu sporurile dar nu si adeverinta doveditoare de munca in conditii de grupa II, pentru aceasta eliberand negatie, pe baza careia ii pot actiona in instanta, unde pot obtine dreptul cuvenit.
INTREBAREA NR. 2 Pot grabi procesul de actionare in instanta pentru obtinerea dreptului cuvenit, respectiv obligarea firmei Arhive Center sa elibereze adeverinta respectiva?
Va multumesc pentru sprijin.
Am contactat un avocat.
In declaratia de acceptare a mostenirii apare numai fratele mai mare. Mama celor 2 frati a fost "in putere" - muncea pamantul in limitele varstei - pana in ziua in care a murit. A cazut dimineata din picioare si seara a decedat. A fost totusi bolnava dar a dus boala "pe picioare". Casa si anexele au fost facute de parinti impreuna cu fratele mai mare si sotia acestuia, fratele mai mic in accea perioada nu avea nici o sursa de venit. In 1995 parintii l-au gonit pe fratele mai mare din locatie.
Fratele mai mic nu a adus nici o imbunatatire, casa si anexele sunt intr-o stare decazuta mult fata de cum erau cand fratele mai mare a fost gonit (1995). In aceasta perioada 1995-2014 pamantul din curte a fost muncit de fratele mai mic impreuna cu parintii (amandoi, apoi cel in viata).
Fratele mai mic a realizat transferul pensiei mamei direct pe cardul de salariu al sotiei sale, din care din cate am auzit (si vazut) si-a cumparat un renault megane nou.
In aceasta perioada din pamantul extravilan fratele mai mare a beneficiat dupa cum au avut parintii plac, in sensul ca un an i-au dat ceva, alt an nu.
Un alt subiect de interes este urmatorul: Fratele mai mic are casa proprie dobandita prin act vanzare-cumparare - doar ca acea casa are urmatoare poveste:
Pamantul intravilan a fost vandut in contul sotiei fratelui mai mare, de neamul ei pentru fratele mai mare si ea. Casa pe acel pamant a fost realizata in aceeasi perioada in care fratele mai mic nu avea nici o sursa de venit, de catre parinti si fratele mai mare cu sotia sa.
Intrebarea- Exista vreo posibilitate de a ataca acel act? respectiv de a solicita o parte din acea casa?
Am inteles sensul discutiei pe acest forum, va multumesc foarte mult, si il consider ca o sursa alternativa de informare.
Cu stima
Alexandru.
Multumesc mult pentru sfaturi.
Primul parinte a decedat in 2004, al doilea in 2014. Nu a fost dezbatuta taxa de succesiune pentru niciunul. fratele mai mare a depus in 2013 o declaratie notariala prin care accepta succesiune. Ambii pot spune ca au acceptat in mod tacit mostenirea intrucat casa in care a trait (singura mama acestora) era foarte aproape de amandoi. Sunt doi frati, mai exista unul doar de tata (vitreg) nerecunoscut.
Se poate cumva prinde in actiunea initiata de fratele mai mic si faptul ca mostenirea ramasa se imparte la 2 in mod egal?
Cazul se va judeca la judecatoria orasului de domiciliu, apoi la tribunalul judetean, de aici poate merge mai departe sau se inchide cu sentinta definitiva si irevocabila?
Va multumesc pentru timpul alocat.
Va deranjez cu o problema legata de partajarea averii intre doi frati care nu prea se inteleg.
Bunurile succesorale sunt reprezentate de un teren intravilan si o casa contruita pe acesta, respectiv teren extravilan.
Fratele mai mic a initiat, prin avocat actiune de partaj succesoral prin care solicita partajarea averii ramase de pe urma defunctilor si vanzarea terenului intravilan si a contructiilor de pe acesta.
Intrebarea 1 - asa se numeste de fel actiunea, sau el intentioneaza sa partajeje averea si ulterior sa initieze vanzarea terenului intravilan si a casei.
In cadrul actiunii el solicita recunosterea calitatii de mostenitori pentru toata masa succesorala, si partajarea terenului extravilan conform contractului de tranzactionare.
Explicatia avocatului fratelui mai mic a fost ca asa se evita taxele catre stat percepute de taxa de succesiune normala la notar, si ca dupa finalizarea actiunii acestia vor fi impartit terenul extravilan iar pentru terenul intravilan si casa vor fi recunoscuti ca singuri mostenitori.
Intrebarea 2 - este posibil ca dupa finalizarea actiunii fratele mai mic sa solicite o cota parte din casa mai mare decat 1/2?