avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Activitate irina_trusca

Activitate irina_trusca

Buna ziua.
As vrea sa aflu daca de la un spital trebuie sa primesti bon fiscal sau chitanta atunci cand platesti pentru analize. Care din cele doua acte trebuie eliberat conform legii?
Si inca o intrebare: este obligatoriu registrul de bani personali pentru un spital sau nu? Stiu ca sunt niste exceptii prin lege.
Multumesc
Răspuns la discuția Vechime necesara concurs primarie
Pentru funcția publică de execuție vacantă de referent, clasa III, grad profesional superior – Compartiment Arhivă și Gestionare Documente- Serviciul Administraţie Publică Locală, Reglementări şi Aplicare Legea 10/2001:
• Condiţii de studii studii liceale, respectiv studii medii liceale finalizate cu diplomă de bacalaureat;
• Condiţii de vechime: 9 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice de execuţie de grad profesional superior.
Vedeti extrasul de mai sus din anunt: nu se specifica calificari, certificate etc. doar diploma de bac.
Daca vechimea mea e pe studii superioare se considera ca indeplinesc cerinta? Adica vechimea pe studii superioare ar trebui sa acopere o cerinta de vechime cu diploma de bac. (fara cerinte de alte calificari).
Dar mi-e frica ca poate exista vreo mentiune mai anormala in legi prin care sa se considere ca nu este acoperita vechimea in studii medii de vechimea in studii superioare...
Buna ziua,

Ma intereseaza sa aflu daca formularea "funcție de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale" conf. HG 611/2008 se foloseste cu referire doar la studii superioare sau si la studii medii?
Adica daca intr-un anunt pentru un post de functionar public sunt specificate ca cerinta studiile liceale (vezi mai jos extrasul), se poate vorbi de vechime de 9 ani in SPECIALITATEA STUDIILOR?
• Condiţii de studii studii liceale, respectiv studii medii liceale finalizate cu diplomă de bacalaureat;
• Condiţii de vechime: 9 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice de execuţie de grad profesional superior

Din cate stiu eu prin specialitatea studiilor in legislatia muncii se face referire la posturile de studii superioare.
In legislatia functionarilor publici este dat us alt sens specialitatii studiilor?
Multumesc.

Răspuns la discuția Vechime necesara concurs primarie
Am zis deja, se solicita studii finalizate cu diploma de bac, iar eu am studii superioare.
Răspuns la discuția Vechime necesara concurs primarie
Referent clasa 3 grad profesional superior compartiment arhiva
Buna ziua,
M-ar interesa sa stiu daca CERINTA pentru un concurs la primarie de studii finalizate cu diploma de bacalaureat si vechime 9 ani in specialitatea studiilor necesare se considera indeplinita daca eu am vechime de 9 ani in studii superioare.
Eu o consider indeplinita dar as vrea sa fiu sigura daca si in legislatia considera la fel.
Multumesc.
Considerand una din aceste situatii in care se poate face cim de 9 ore, cum este corect cim de 9 ore sau ore suplimentare?
Adica daca angajatorul prefera totusi contractul de 8 ore + ore suplimentare contravine legislatiei (vreunei legi pe domeniul muncii)?
Sunt mentionate undeva aceste situatii aparte, adica specificate exact profesiile sau unitatile sau...?
Referitor la taxele sanatate, somaj... se aplica la salariul brut+spor de ore suplimentare?
Dar cum este mai corect?
Pentru ore suplimentare se acorda spor, dar in cazul unui cim de 9 ore banuiesc ca si salariul brut creste corespunzator cu nr. de ore. Pentru Cim de 9 ore cresc si taxele sanatate, somaj etc. Nu este mai corect cu Cim de 9 ore?
Taxele sunt procent din salariul brut deci valoarea lor creste.
Puteti sa-mi spune-ti daca taxele sanatatea, somajul... se aplica la salariul care include sporul de ore suplimentare sau la salariul brut din cim?
Buna ziua.
Am o nelamurire referitor la munca suplimentara: in Codul muncii se mentioneaza ca timpul de munca, inclusiv orele suplimentare nu trebuie sa depaseasca 48 ore pe saptamana; pe site-ul AJOFM la un loc de munca am intalnit cerinta "disponibilitate la program prelungit"; din cate inteleg eu aceasta cerinta, zilnic angajatul va face ore suplimentare fata de programul de lucru normal de 8 ore; in aceasta situatie nu ar trebui facut de fapt un contract de munca in care norma intreaga de munca este de 9 sau 9.5 ore (pentru ca este posibil conf. Codului muncii)?
Cum este corect dpdv legal: ore suplimentare zilnic (programul prelungit mentionat de angajator) sau CIM de 9 ore?
Multumesc.
Discuție Pensionare
Buna ziua. Aș vrea să aflu daca la vârsta redusă de pensionare (datorită grupei 2) se poate cere și pensionare anticipată.
Mulțumesc