avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Activitate fradpatrascu

Activitate fradpatrascu

Răspuns la discuția Succesiune
Multumesc pentru raspuns.
Daca stiti, ajutati-ma si cu o parere ref la urmatoarele:
Avocata vrea sa faca cerere de apel, dar asta ar insemna sa mai platim vreo 6000 lei taxa judiciara, suma de care nu dispunem...
Suntem in dilema. Sa mergem cu procesul mai departe sau nu...
Daca renuntam la apel, credeti ca sunt sanse sa solicitam si sa primim c/val taxei achitate (aproape 12000 lei)?


gi-jane2 a scris:

Dacă nu are mistenitori, da, o culege statul prin primarie. Sotul dvs o poate cumpăra acea parte sau se poate folosi de ea gratis cât va putea. Sotul dvs nu poate mosteni și partea sotului mamei lui, nu e moștenitorul acestuia. Trebuia sa ii lase testament.

Răspuns la discuția Succesiune
Ma iertati, nu am inteles mare lucru...Notarul va face suucesiunea in conditiile date, iar partea sotului supravietuitor (decedat intre timp si fara mostenitori) o va culege statul? Adica statul va fi copropietar cu sotul meu?
Răspuns la discuția Succesiune
Buna ziua,
Spuneti-mi va rog, daca se poate incheia succesiunea la un notar in baza hotararii instantei pe care o voi cita mai jos.
"Pe rol se află pronunţarea în cauza civilă, având ca obiect succesiune, formulată de reclamantul P A în contradictoriu cu pârâtele T Z şi A D.
Dezbaterile în fond au avut loc în şedinţa publică din data de 14.05.2024, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată şi când având nevoie de timp pentru a delibera şi pentru a da posibilitatea părţilor să depună concluzii scrise, instanţa a amânat pronunţarea la data de 28.05.2024, ulterior la 04.06.2024.
INSTANŢA
Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:
Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei la data de 19.07.2023 şi precizată la data de 03.10.2023 reclamantul P A în contradictoriu cu pârâtele T Z şi A D, moştenitoarele defunctului pârât Tudor V, a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce va pronunţa să se constate deschisă succesiunea de pe urma mamei sale, defuncta Tudor G, născută la data de 16.08.1937 şi decedata la data de 05.05.2022, cu ultimul domiciliu în Bucureşti, sector 6, Bucureşti, să se constate că masa succesorala rămasă de pe urma defunctei Tudor G, este formată din;
a) cota indiviza de 5/8 din dreptul de proprietate asupra apartamentului nr.44, situat în Bucureşti, Sector 6, compus din două camere şi dependinţe: bucătărie, baie, cămară, debara, oficiu, vestibul, balcon de 10,83 mp, în suprafaţa totală de 55,74 mp, împreună cu aceeaşi cotă indiviza de 5/8 din cota indiviza de 1,30% din părţile şi depedintele comune şi din terenul în suprafaţa de 9,05 mp atribuit în folosinţă pe durata existenţei construcţiei,
b)locul de veci nr 149 din cimitirul Damaroaia, figura 4(G), în suprafaţa totală de 1,20x 2,50 mp=3 mp,
c)suma de 30.183 lei aflată în contul deschis pe numele defunctei la BCR;
să se constate că persoane cu vocaţie succesorală sunt: reclamantul, în calitate de fiu al defunctei Tudor G şi paratul Tudor V, în calitate de soţ supravieţuitor al acesteia, decedat după introducerea cererii de chemare în judecată; să se constate că reclamantul este singurul care a acceptat succesiunea, prin declaraţia de opţiune succesorală autentificata sub nr 1236 din data de 11.07.2022 de către BNP ..., fiind de altfel şi singurul care a intrat în posesia bunurilor mobile şi imobile ale autoarei lor; să se constate că paratul Tudor V, soţ supravieţuitor al defunctei Tudor G, este străin de moştenire prin neacceptare; să i se atribuie întreaga masă succesorala; cheltuieli de judecată.
Prin cererea precizatoare, reclamantul a precizat că moştenitorii lui Tudor V sunt: T Z şi A D.
Reclamantul a precizat că valoarea apartamentului nr. 44 situat în imobilul din Bucureşti, sector 6, este de 198.797 lei, reprezentând echivalentul a 39.940 euro (la cursul de 1 euro=4,9744 lei) , conform expertizei tehnice privind valorile orientative ale apartamentelor situate în Municipiul Bucureşti, întocmită de Camera Notarilor Publici.Bucureşti pentru anul 2023.
Prin cererea de chemare în judecată, în fapt reclamantul a arătat că autoarea succesiunii este mama sa, Tudor G, născută la data de 16.08.1937 şi decedata la data de 05.05.2022, cu ultimul domiciliu în loc...., CNP .
Reclamantul este singurul copil al defunctei, provenit din căsătoria acesteia cu tatăl său, P N, căsătorie care a încetat ca urmare a decesului tatălui său în anul 1993, iar paratul Tudor V este soţul supravieţuitor al defunctei, din a doua căsătorie a acesteia. Bunurile ce compun masa succesorala au fost dobadite după cum urmează:
1. cota indiviza de 5/8 din dreptul de proprietate asupra apartamentului nr.44, situat în Bucureşti, Sector 6,
2. locul de veci nr 149 din cimitirul Damaroaia, figura 4(G), în suprafaţa totală de 3 mp a fost dobândit de către defuncta anterior căsătoriei cu paratul Tudor V, aşa cum rezultă din actul de concesiune nr 1660/07.05.1997, act care a preschimbat actul nr 2389/93 conform transformării pe veci.
3. suma de 30.183 lei aflată în contul deschis pe numele defunctei la la BCR, provine din depozitul constitutit pe numele acesteia la Banca Comercială Română, în timpul căsătoriei cu paratul Tudor V.
Totodată, solicită să se consatte ca paratul Tudor V este străin de moştenire prin neacceptare. În drept, art. 1110- 1103 şi urm, art. 1143 Cod Civil, art. 953 şi urm. Cod civil, art. 980 şi urm.C.pr.civ.
În susţinerea cererii a fost depus un set de înscrisuri.
Prin rezoluţia din 03.11.2023 (f.76), instanţa a pus în vedere reclamantului să depună la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 11.453,75 lei.
La data de 23.11.2023 reclamantul a depus la dosar OP on-line privind achitarea taxei
judiciare de timbru în cuantum de 11.453,75 lei (f.80).
În data de 23.01.2024 pârâta T Z a depus întâmpinare la dosar, prin care a arătat că renunţă la toate drepturile ce i s-ar cuveni în calitatea sa de soră a defunctului Tudor V, având în vedere vârsta sa de 91 ani şi starea sa actuală de sănătate. A ataşat înscrisuri, printre care şi declaraţie de renunţare la succesiunea legală (f.91-94).
În data de 13.05.2024 pârâta A D a depus la dosar o cerere prin care a arătat că nu este interesată de nicio cotă succesorală în cazul supus judecăţii şi că este o persoană în vârstă şi bolnavă şi nu poate face deplasarea la instanţă (f.104).
Analizând excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor, instanţa reţine următoarele:
Prin cererea introductivă, reclamantul a solicitat dezbaterea succesiunii lăsate de mama sa, Tudor G, decedată la data de 05.05.2022, arătând că succesibili sunt reclamantul, în calitate de fiu, care a şi fornulat declaraţie de acceptare a moştenirii şi pârâtul Tudor V, în calitate de soţ supravieţuitor.
La data de 03.10.2023, reclamantul a formulat cerere modificatoare, prin care a învederat că pârâtul Tudor V a decedat recent (la data de 06.09.2023), solicitând introducerea în cauză a moştenitorilor T Z, în calitate de soră a defunctului şi A D, în calitate de nepoată de soră predecedată a defunctului.
Cele două pârâte au depus întâmpinare prin care au arătat că nu sunt interesate de moştenirea lăsată de Tudor V, pârâta T Z depunând totodată şi declaraţie notarială de renunţare la succesiunea legală (f.92).
Având în vedere manifestarea de voinţă a celor două pârâte, instanţa constată că reclamantul nu a făcut dovada calităţii de moştenitoare a numitelor T Z şi A D după Tudor V, astfel că acestea nu ar putea să pretindă nici partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit lui Tudor V după defuncta Tudor G.
Instanţa mai arată că pârâta T Z a şi exercitat dreptul de opţiune succesorală prin formularea declaraţiei notariale de renunţare la succesiunea legală după Tudor V. De asemenea, şi pârâta A D şi-a exprimat poziţia procesuală, comunicând instanţei că nu este interesată de moştenirea lăsată de Tudor V; nedepunerea unei declaraţii notariale de renunţare la moştenire, aşa cum pretinde reclamantul, nu echivalează cu acceptarea/validarea calităţii de moştenitor, ci aceasta poate fi stabilită fie prin ataşarea unui certificat de moştenitor, fie prin investirea instanţei cu o cerere de dezbatere a moştenirii lăsate de defunctul Tudor V, ceea ce nu s-a întâmplat în prezenta cauză, reclamantul rezumându-se doar la nominalizarea a două persoane cărora le-a atribuit calitatea de moştenitoare, negată chiar de persoanele chemate în judecată.
Prin urmare, poziţia procesuală exprimată de pârâte întăreşte concluzia că singura cale de urmat este dezbaterea moştenirii lăsate de Tudor Vasile şi efectuarea tuturor cercetărilor, inclusiv ataşarea unei încheieri emise de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil, privind pe defunctă, conform art.193 Cod procedură civilă, pentru stabilirea cu certitudine a moştenitorilor din clasele de moştenitori legali prevăzute de art.964 Cod civil, a moştenitorilor testamentari sau, în lipsă, prin declararea vacanţei succesorale.
În consecinţă, nefiind dovedită calitatea de moştenitoare, pârâtele nu pot avea obligații nici în planul dreptului procesual, pentru a putea participa la judecata demarată de reclamant.
Calitatea procesuală se analizează în cerința existenței unei identități între persoana reclamantului și persoana celui care este titularul dreptului subiectiv dedus în justiție, precum și în condiția unei identități între persoana pârâtului și persoana celui obligat în raportul de drept substanțial.
Cum pârâtele împotriva cărora este formulată cererea nu reprezintă subiectul pasiv al raportului juridic dedus judecății ori persoanele față de care se poate realiza interesul de care se prevalează reclamantul, instanța urmează să admită excepția lipsei calității procesuale pasive și să respingă cererea formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtele TZ si AD ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE:
Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor. Respinge cererea modificată, formulată de reclamantul P A CNP , cu domiciliul ales la Cab. Av. D V în contradictoriu cu pârâtele T Z, CNP cu domiciliul în Constanţa, str. Rascoalei 1907, nr. 37, judeţ Constanţa şi A D, CNP , cu domiciliul în Targoviste, str. Păcii, nr. 1, bl. A5, sc. B, et. 2, ap. 6, judeţ Dâmboviţa, ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă.
Cu apel în 30 de zile de la comunicare, cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 6 București.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi,
04.06.2024.
Va multumesc anticipat


fradpatrascu a scris:

Buna ziua,

Revin cu detalii referitoare la actiunea deschisa in instanta pentru succesiunea soacrei mele. Asa cum am mentionat in mesajul anterior, sotul supravietuitor (domnul T) a decedat si eventualii lui mostenitori (cunoscuti de noi si citati in proces printr-o noua cerere) nu s-au prezentat la proces. Sora domnului T a trimis instantei o cerere de intampinare la care a anexat declaratia notariala de renuntare la succesiunea domnului T, copie dupa certificatul de deces al acestuia si copie a actului sau de indentitate. Cealalta persoana, o nepoata de sora, a depus la dosar doar o scrisoare in care spune ca solicita judecarea in lipsa si nu are nici o pretentie la cota parte a domnului T.
La al treilea termen, la dosar apare urmatoarea mentiune: "Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor. Respinge cererea modificată ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Cu apel în 30 de zile de la comunicare, cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 04.06.2024."
Imi puteti explica si mie pe intelesul unui novice, ce inseamna asta si ce ar trebui facut in continuare pentru ca sotul meu sa obtina calitatea de mostenitor si implicit, dreptul de proprietate asupra masei succesorale?


Răspuns la discuția Succesiune
Buna ziua,

Revin cu detalii referitoare la actiunea deschisa in instanta pentru succesiunea soacrei mele. Asa cum am mentionat in mesajul anterior, sotul supravietuitor (domnul T) a decedat si eventualii lui mostenitori (cunoscuti de noi si citati in proces printr-o noua cerere) nu s-au prezentat la proces. Sora domnului T a trimis instantei o cerere de intampinare la care a anexat declaratia notariala de renuntare la succesiunea domnului T, copie dupa certificatul de deces al acestuia si copie a actului sau de indentitate. Cealalta persoana, o nepoata de sora, a depus la dosar doar o scrisoare in care spune ca solicita judecarea in lipsa si nu are nici o pretentie la cota parte a domnului T.
La al treilea termen, la dosar apare urmatoarea mentiune: "Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor. Respinge cererea modificată ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Cu apel în 30 de zile de la comunicare, cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 04.06.2024."
Imi puteti explica si mie pe intelesul unui novice, ce inseamna asta si ce ar trebui facut in continuare pentru ca sotul meu sa obtina calitatea de mostenitor si implicit, dreptul de proprietate asupra masei succesorale?
Răspuns la discuția Succesiune
Multumesc
Răspuns la discuția Succesiune
Care este termenul de optiune succesorala si la care succesiune va referiti? A soacrei mele sau a sotului ei?
Multumesc
Discuție Succesiune
Buna ziua,
in urma decesului soacrei am deschis actiune de succesiune in instanta, pentru ca la notariat nu am reusit din cauza starii precare de sanatate a sotului ei...
Masa succesorala cuprinde 5/8 din apartamentul pe care ea l-a obtinut prin cumparare cu primul sot decedat in 1993.
Sotul supravietuitor a decedat si el intre timp si acesta nu are copii ci doar o sora si nepoti din partea surorilor decedate.
Din partea acestora nu a facut nimeni declaratie de acceptare a mostenirii dupa soacra mea.
Au acestia dreptul sa participe la succesiunea soacrei mele?
Si daca nu au dezbatut succesiunea la randul lor?
Multumesc
Buna ziua,
in urma decesului soacrei am deschis actiune de succesiune in instanta, pentru ca la notariat nu am reusit din cauza starii precare de sanatate a sotului ei...
Sotul supravietuitor a decedat si el intre timp si acesta nu are copii ci doar o sora si nepoti din partea surorilor decedate.
Din partea acestora nu a facut nimeni declaratie de acceptare a mostenirii dupa soacra mea.
Au acestia dreptul sa participe la succesiunea soacrei mele?
Si daca nu au dezbatut succesiunea la randul lor?
Multumesc

Buna ziua,
daca ma puteti ajuta, as dori sa stiu:
1. care valoare se ia in calcul la stabilirea taxei judiciare in cazul unui partaj juridic efectuat in instanta pentru un apartament. Valoarea impusa prin grila notarilor sau valoarea de piata a imobilului?
2. In cazul presupunerii existentei unui cont bancar, valoarea acestuia se adauga la valoarea imobilului si se taxeaza impreuna?
3. In ce moment al procesului se achita taxa de timbru judiciar? Poate fi achitata esalonat?
4. Daca presupunerea existentei contului nu se adevereste, taxa achitata pentru valoarea contului, se poate restitui?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Multumesc