avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
in urma decesului soacrei am deschis actiune de succesiune in instanta, pentru ca la notariat nu am reusit din cauza starii precare de sanatate a sotului ei...
Masa succesorala cuprinde 5/8 din apartamentul pe care ea l-a obtinut prin cumparare cu primul sot decedat in 1993.
Sotul supravietuitor a decedat si el intre timp si acesta nu are copii ci doar o sora si nepoti din partea surorilor decedate.
Din partea acestora nu a facut nimeni declaratie de acceptare a mostenirii dupa soacra mea.
Au acestia dreptul sa participe la succesiunea soacrei mele?
Si daca nu au dezbatut succesiunea la randul lor?
Multumesc
Dacă nu a trecut termenul de optiune succesorala pot participa. Dacă a trecut trebuie sa invocați excepția decaderii.
Care este termenul de optiune succesorala si la care succesiune va referiti? A soacrei mele sau a sotului ei?
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
rudele sotului nu au vocatie succesorala dupa soacra dvs, deci de acceptat , trebuie sa fi acceptat succesiunea dupa socru. In calitate de mostenitori ai acestuia, participa la dezbaterea succesiunii dupa soacra.
Oricum, nu il mosteeniti pe acesta, deci nu e cazul sa ii inlaturati de la mostenire
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2023
gi-jane2, moderator
Multumesc
Buna ziua,

Revin cu detalii referitoare la actiunea deschisa in instanta pentru succesiunea soacrei mele. Asa cum am mentionat in mesajul anterior, sotul supravietuitor (domnul T) a decedat si eventualii lui mostenitori (cunoscuti de noi si citati in proces printr-o noua cerere) nu s-au prezentat la proces. Sora domnului T a trimis instantei o cerere de intampinare la care a anexat declaratia notariala de renuntare la succesiunea domnului T, copie dupa certificatul de deces al acestuia si copie a actului sau de indentitate. Cealalta persoana, o nepoata de sora, a depus la dosar doar o scrisoare in care spune ca solicita judecarea in lipsa si nu are nici o pretentie la cota parte a domnului T.
La al treilea termen, la dosar apare urmatoarea mentiune: "Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor. Respinge cererea modificată ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Cu apel în 30 de zile de la comunicare, cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 04.06.2024."
Imi puteti explica si mie pe intelesul unui novice, ce inseamna asta si ce ar trebui facut in continuare pentru ca sotul meu sa obtina calitatea de mostenitor si implicit, dreptul de proprietate asupra masei succesorale?

Alte discuții în legătură

Succesiunea in instanta MaraMax MaraMax Buna ziua si multumiri pt raspuns, intrebarea mea ar fi- este posibila efectuarea succesiunii in instanta dupa ce unul din mostenitori cheama pe celalalt ... (vezi toată discuția)
Interpretare si nelamuriri sentinta partaj succesoral castoras31 castoras31 Am rugamintea sa-mi raspunda cineva ce inseamna cele de mai jos, eu fiind in calitate de parat in acest caz. Acele cote parte 1 din masa succes. ca sot suprav ... (vezi toată discuția)
Succesiune Bogdan62 Bogdan62 Tatal meu s-a recasatorit in anul 1973,fara a rezulta vreun descendent,eu fiind singurul lui copil,care ii port numele.Sotia lui care a decedat,are o sora cu o ... (vezi toată discuția)