avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea in instanta

Buna ziua si multumiri pt raspuns,
intrebarea mea ar fi-
este posibila efectuarea succesiunii in instanta dupa ce
unul din mostenitori cheama pe celalalt in judecata.
Ex/- dupa decesul sorei mele in urma cu 9 luni mostenitor ar fi fiica ei de 22 de ani. Poate mama
sa o cheme in instanta si instanta sa rezolve succesiunea
Cel mai recent răspuns: marean5 , utilizator 09:45, 20 Ianuarie 2010
Da, succesiunea se poate dezbate in instanta, si poate fi introdusa o cerere de chemare in judecata in acest sens, insa, de catre unul dintre cei cu vocatie succesorala, respectiv mostenitorii rezervatari . Fiica va culege mostenirea impreuna cu cu sotul supravietuitor( tatal) , daca exista .
MaraMax a scris:

intrebarea mea ar fi-
este posibila efectuarea succesiunii in instanta dupa ce
unul din mostenitori cheama pe celalalt in judecata.


La intrebarea astfel pusa, raspunsul este afirmativ.

Dar la intrebarea asta ...


Ex/- dupa decesul sorei mele in urma cu 9 luni mostenitor ar fi fiica ei de 22 de ani. Poate mama
sa o cheme in instanta si instanta sa rezolve succesiunea


...raspunsul este negativ, pentru ca mama dvs. nu o mosteneste, in speta, pe fiica ei decedata. Parintii fac parte din clasa a II-a de mostenitori legali. Dar mostenitorii din clasa a II-a sunt inlaturati de la mostenire de descendentii defunctei (care fac parte din clasa I)
Doar fiica defunctei este mostenitoare si alaturi de ea mosteneste si sotul supravietuitor al sorei dvs. (daca exista, daca era casatorita).
Daca ea nu are un sot supavietuitor, atunci singura mostenitore este fiica ei de 22 ani, iar acesta din urma nu se poate da in judecata pe ea insasi. Un proces presupune cel putin un reclamant si un parat, iar pe aceste pozitii nu poate sta oricine, precum ...figurantul dintr-o piesa de teatru, ci doar acele persoana care au calitate procesuala activa (reclamantul) si pasiva (paratul).

Mama defunctei ar putea avea calitate de mostenitor daca, bunaoara, ar avea un testament lasat de fiica ei.
Vedeti dvs., in chestiunile juridice trecem usor de la da la ba, de la alb la negru, in functie de situatia de fapt dintr-o cauza. Acesta trebuie bine cunoscuta inainte de a formula un raspuns. Daca v-ati fi rezumat doar la prima intrebare va alegeati cu un raspuns care s-ar fi potrivit ...fix ca nuca-n perete cu situatia reala pe care ati (semi)clarificat-o apoi prin exemplul dat.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2009
romascanu, moderator
Daca mostenitori dupa sora Dvs. sunt fiica si tatal ei (adica sotul defunctei) sa initieze ei un proces. Nemaivorbind de faptul ca mostenitorii trebuie sa achite taxe de succesiune ... vreti sa le achitati in locul lor? Daca mostenesc sa suporte si cheltuielile.
Daca mama Dvs. si Dvs. doriti sa contestati masa succesorala, si nu sa excludeti mostenitorii din clasa I, asta poate face in instanta si mama, dar cu conditia sa demonstreze de ce trebuie scoasa de la mostenire de exemplu casa parinteasca, adica casa mamei Dvs. si banuiesc ca vrea sa se distribuie ei sau Dvs.
VA rog sa ne comunicati mai multe date, care este scopul pentru care vreti sa faceti mostenirea in instanta si nu o lasati pe fiica defunctei si sotul acesteia sa o faca, chiar si la notar, unde merge mult mai repede, daca nu sunt probleme cu mostenitorii din prima clasa succesorala?
Multumiri. Sora mea nu a fost casatorita niciodata.
Eu nu particip ca fiind "vitrega". Singurele care ramin sunt
mama ei ( si a mea vitrga) si fiica care nu e casatorita inca studenta.
Gindesc ca sunt sfatuite sa faca acest pas din motive de bani sau are avocatul
un interes anume??
Mult bine
Mara
nu ati inteles .
daca exista descendenti (copii ) acestia vin la succesiune . in cazul de fata, neexistand un sot supravietuitor fiica este singura mostenitoare de drept .

asta in situatia in care nu s-au facut liberalitati intre sora dvs decedata si mama sau alte persoane
dvs ne-ati intrebat la modul general, fara a ne da prea multe detalii

Alte discuții în legătură

Succesiune dezbătută in lipsa tuturor moștenitorilor RGeorge79 RGeorge79 Buna ziua In condițiile in care succesiunea a fost deja dezbătută, moștenitorul declarându-se ca fiind unic deși nu este (!) - s-a declarat inclusiv la ... (vezi toată discuția)
Renuntator mostenire MONICA ROXANA Voinea MONICA ROXANA Voinea La dezbaterea unei succesiuni se prezinta 2 mostenitori: sotul supravietuitor si fiica acestuia rezultata din casatoria defunctei cu sotul sau. Daca fiica ... (vezi toată discuția)
Moștenirea in cazul recăsătoriei Maria20211 Maria20211 Daca un bărbat cu doi copii a rămas văduv, s-a recăsătorit și cu a doua soție a mai avut un copil , cum se împarte averea la nepoții lui ? Copii ... (vezi toată discuția)