avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dezbătută in lipsa tuturor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dezbătută in lipsa tuturor moștenitorilor

Buna ziua
In condițiile in care succesiunea a fost deja dezbătută, moștenitorul declarându-se ca fiind unic deși nu este (!) - s-a declarat inclusiv la Primărie ca fiind unic și a adus martori mincinoși la Notar (din alt județ!) - care sunt căile de atac a certificatului de mostenitor?
Precizez ca moștenitorul declarat este nepotul bunicii mele (fiul surorii, care a decedat anul trecut). Bunica mea, sora defunctei, nu au dezbătut succesiunea după tata (străbunicul meu - decedat in Martie 1998). Acest “unic” moștenitor, pana la decesul mamei sale, a păstrat legătura cu bunica mea (Mătușa lui) și chiar și cu mama mea (verișoara lui).
La nici 24 de ore de la aflarea vestii ca acest “unic” mostenitor dorește sa vândă bunurile imobile ale bunicului sau și ale părinților, au solicitat notarului care a întocmit actele, o copie a documentelor care au stat la baza eliberării certificatului de mostenitor, precum și Primăriei, care a eliberat Anexa 24 pe proprie răspundere, fără a face investigații. Menționez ca locul petrecerii faptelor este la sat, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, in aceeași localitate având domiciliul (de o viața) atât străbunicul meu, sora bunicii mele cât și bunica mea. Străbunicul meu a decedat in același loc, iar sora bunicii - intr-un azil, internata in urma cu 20 de ani (după moartea străbunicului) de către fiu (“unicul” mostenitor).
Va rog sa mi precizați care sunt căile de atac și ce mai poate fi făcut acum de bunica mea.
Va mulțumesc pentru timpul Dvs
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2020
RGeorge79, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:04, 28 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mostenitorii au dreptul.de a solicita in justitie anularea certificatului de moștenitor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
RGeorge79 a scris:

succesiunea a fost deja dezbătută,

A cui succesiune, mai exact? (Ați folosit singularul și v-ați referit la bunica dvs. ca fiind „sora defunctei”).
Fiul defunctei (sora buncii dvs.) este, întradevăr, unicul moștenitor al mamei sale. Dacă era unicul său fiu și ea nu avea și soț supraviețuitor.
Fiul (descendentul defunctei) putea să dezbată moștenirea mamei sale (doar a mamei sale!), fără să fie chemată și mătușa sa /bunica dvs./ sora defunctei.

Dacă s-au dezbătut mai multe succesiuni, începând cu moștenirea străbunicului dvs, atunci era necesară și prezența bunicii dvs. (în calitate de fiică a tatălui său).

Ar trebui lămurit ce s-a dezbătut, mai exact.
Bunica dvs. a solicitat notarului să verifice dacă a fost dezbătută moștenirea tatălui său și a primit un răspuns afirmativ? Sau doar bănuiți că s-ar fi dezbătut și moștenirea străbunicului dvs. cu această ocazie?
Putea să fie sau putea să nu fie...
Zvonistica nu e lămuritoare sub acest aspect. În schimb, ar fi de folos o încheiere de verificare a registrelor succesorale.

Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2020
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire - lipsa certificat mostenitor psvictor psvictor Buna ziua, Am urmatoarea speta la care am nevoie de un raspuns: Bunica dupa mama a decedat anul trecut si dorim sa facem dezbaterea de mostenire. ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare mostenitor minor tinaa tinaa buna ziua. va rog sa ma indrumati cum sa procedez . doresc sa accept mostenirea ce se cuvine fiului meu minor in urma decesului bunicii. precizez ca tatal ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)