avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Activitate RaduLupu

Activitate RaduLupu

As dori sa aflu care este varsta de pensionare minima/anticipata pentru o persoana de sex masculin nascuta in noiembrie 1958 cu o vechime de 38 de ani in campul muncii din care 16 de ani si 2 luni la grupa a 2 a in procent de 70%.
Va multumesc.
Răspuns la discuția Limita de varsta/stagiu complet
Multumesc pentru raspuns
Persoana de sex feminin, nascuta in 1949, pensionata la limita de varsta in 2007, cu vechime la data pensionarii de 19 ani, 7 luni si 20 zile, din care 2 ani timp util.
Aflata inca din 2007 in continuare in campul muncii cu o vechime de 26 ani si 2 luni, i se poate schimba incadrarea pensiei de la limita de varsta, la pensie cu vechime completa? Si daca nu, care este vechimea/stagiul complet?
Va multumesc pentru raspunsul oferit.
Pentru o persoana angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu program redus de lucru de 6 ore, poate contribui separat la Contributia de Asigurari Sociale *CAS*, pentru a avea nivelul complet de cotizare, aferent unei persoane ce are un program de lucru de 8 ore?
Reformulez intrebarea, poate nu am fost inteles bine. Avand calitatea de student, dupa depunerea unei adeverinte de student la CJASS am primit o adeverinta prin care mi-a fost recunoscuta calitatea de asigurat (student fara loc de munca, varsta sub 26 de ani). Acum in calitatea aceea de asigurat mai este necesara plata contributiei CASS pentru veniturile obtinute din dobanzi bancare?
Intrebarea mea este, daca fiind student si titular al unui depozit bancar mai este obligatorie plata CASS pentru dobanda realizata? Si ce reprezinta calitatea de student conform legii romane? Eu am avut un depozit bancar pe numele meu inca din 2008 cand am si obtinut calitatea de student. Apoi dupa obtinerea licentei, in 2012, am devenit masterand in cadrul UPB pana anul trecut.
Decizia venita este valabila pentru tot anul 2012 ceea ce mi s-a parut usor ciudat deoarece pana in luna octombrie a acelui an am avut inca calitatea de student !?
Si desigur ar trebui sa ma astept si la decizii pentru anii 2013, 2014, 2015.
Pentru o persoana de sex masculin nascuta in noiembrie 1958 cu o vechime de 34 de ani in campul muncii din care 16 de ani si 2 luni la grupa a 2 a in procent de 70% ce inca se afla in campul muncii (fara grupa):
- cu cat s-ar reduce stagiul varsta de pensionare (valabil pt grupa II)
- cat se adauga la stagiul de cotizare (valabil pt grupa II)
- care este varsta de pensionare minima/anticipata?
Va multumesc.