avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1213 soluții astăzi
Forum Activitate Alexander33

Activitate Alexander33

Răspuns la discuția Persoana iresponsabila
Conform Codului Civil aflat în vigoare:

ART. 972
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în
defunctului;

De asemenea:

ART. 971
Vocaţia la moştenire a soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la
moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.

În situația se față eu sunt descendentul (unic la părinți). Deci înțeleg că așa se aplică. Dar în acelaș timp pentru deschiderea succesiunii eu trebuie să fiu prezent și informat. Din moment ce mama mea refuză să colaboreze cu mine ea teoretic poate merge singură la notar și se va aplica în mod abuziv articolul 971 prezentat mai sus.

Am vârsta de 23 de ani, deci nu cred că Protecția Copilului mă poate ajuta. Direcția Generală de Asistență Socială cu ce m-ar putea ajuta?

De asemenea menționez că mama mea a depus actele la Comisariat (așa mi-a spus) pentru acel ajutor în termen de 6 luni. Dar cum nu are vârsta de pensioare, nu are un handicap nu poate beneficia de alte forme de venit. Dar din ce mi-a spus a fost la executorul silit care se ocupa de datoriile tatălui meu la ING și a preluat aceste prerogative, sau a depus o cerere pentru aceasta.

Ideea de bază este că am încercat să îi explic și azi din Codul Civil procedura legală dar refuză să asculte, cică oameni care se pricep i-au spus ei ce trebuie să facă și că ce citesc eu nu este relevant.

Aș mai dori să știu cum se face această procedură de succesiune la notar, și care sunt taxele.

Mulțumesc pentru informații!
Răspuns la discuția Persoana iresponsabila
Revin cu câteva detalii nu prea benefice.

Nu am reușit să intru în posesia niciunei copii a actelor necesare pentru edificarea problemelor mele.

Mai mult când am sunat-o pe mama mea a țipat la mine, m-a acuzat că vreau să o las pe drumuri deși nici dacă aș vrea nu aș putea. I-am explicat cu legea pensiilor nu a interesat-o spune că inventez. M-a acuzat că am legături cu nu știu ce organizații de care nu am auzit. În fine a avut un fel de criză nu știu cum să o numesc.

Cred că vrea să vândă locuința sau nu știu.

Legal, ce ar trebui să fac în această situație? Să înregistrez convorbirile viitoare? Să ce?...
Răspuns la discuția Persoana iresponsabila
Nu poate avea dreptul pentru că nu se încadrează aici:

ART. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
ART. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

im82 a scris:

Drepturile de pensie nu sunt transferabile altor persoane. În situația dvs. aveți variantele:
1. Pensia dvs. o solicitați să vă fie virată în cont, apoi o gestionați dvs. cum doriți în interesul mamei.
2. Puteți să-i dați dreptul mamei, cu procură, să vă ridice pensia

Mama, dacă a fost căsătorită legal cu tatăl, nu văd de ce nu ar avea dreptul la pensie de urmaș.



Răspuns la discuția Persoana iresponsabila
Mulțumesc pentru acest răspuns complet. Dar totuși unde trebuie să merg pentru:

1. Preluarea datoriilor bancare ale tatălui meu implicit situația juridică.

2. Unde trebuie să mă adresez pentru a vedea cum e cu pensia de moștenitor. Chair dacă eu am dreptul și mama mea nu, cred că pot să fac cumva să obțină tot ea acest venit întrucât eu mă descurc.

Mulțumesc
Răspuns la discuția Persoana iresponsabila
Acest amândoi înseamnă că sunt necesare ambele semnături pentru o eventuală vânzare? Cât despre bancă nu este credit ipotecar, deci aceasta ar putea scoate locuința la licitație doar în urma unui proces. Cina va fi inculpatul? Eu sau mama?

Articolee codului civil prezentate de dumneavoastră le-am găsit și eu, pe internet. Dar nu am reușit să găsesc o procedură concretă, cum se face. Merg la un spital de profil, depun o cerere cred că trebuie expus un motiv întemeiat pentru o expertiză psihiatrică și achitarea unei taxe. Aceste lucruri m-ar interesa în cazul în care se va ajunge la această situație deși aș prefera să o evit.

Voi reveni impediat ce primesc documentele și le studiez.
Bună seara, în ultimele zile am avut o mulțime de probleme care m-au găsit complet nepregătit din punct de vedere legal, așa că m-ar ajuta foarte mult o lămurire completă.

Eu sunt masterand în acest moment mă aflu în UK la studii și la lucru.

Tatăl meu a decedat în urmă cu trei sătpămâni. Este căsătorit de 30 de ani, a fost militar în momentul decesul se afla în rezervă beneficiind de o pensie militară deși mai avea 10 ani până la vârsta legală de pensionare dar a fost trecut în rezervă în momentul în care s-a desființat unitatea sa.

În ultimele luni a fost trecut sub o procedură de executare silită având un credit neipotecar la o bancă în valoare de 30.000 RON din care a mai rămas în jur de 25.000RON, iar el deține o locuință obținută în urma unui schimb în anul 2014. Cu puțin timp înainte de deces tatăl meu mi-a spus că executoarea (deși obținea în mod automat în jur de 700 RON lunar din veniturile tatălui meu de câteva luni) ar fi pornit o procedură de scoatere a locuinței la licitație.

Mama mea a spus că a fost la executor și a făcut o declarație prin care a spus că este dispusă să ofere 100 RON lunar. Executoarea i-ar fi spus că e ok, dar îmi pare dubios în măsura în care suma ar fi acoperită în peste 20 de ani.

O altă problemă este cu mama mea, eu de când am plecat la facultate nu am mai trecut pe acasă, dar cred că ar putea avea probleme mintale. În primul rând este alcoolică asta știu de mulți ani, dar tatăl meu îmi povestea când vorbeam la telefon că vorbește singură prin casă, țipă, bea foarte mult, deranjează persoanele din jur inclusiv vecinii în anumite momente. Cu o lună înainte de deces a fost la mine în UK și mi-a povestit că e practic terorizat de ieșirile ei. Eu am văzut o astfel de manifestare cu puțin timp înainte de a pleca de acasă acum 5 ani.

Așadar nu pot avea încredere în ea că se descurcă, vorbind la telefon cu ea în ultimele zile am observat că uită foarte repede, repetă lucruri, acuză oameni necunoscuți de diverse interese și conspirații. În concluzie nu pot avea încredere în capacitatea ei de a se descurca cu toate acceste proceduri.

Mi-a spus că a fost la garnizoana militară pentru că aceștia trebuie să o ajute cu o sumă de bani, dar nu știu dacă e vorba de pensia de urmaș sau dacă există așa ceva, sau de cheltuielile pentru înmormântare pe care oricum le-am achitat eu.

În fine, i-am spus să îmi trimită prin poștă copii ale actelor de creditare și de vânzare cumpărare pentru a le studia, să văd dacă tatăl meu a avut asigurare la credit și alte lucruri.

În fine, dilemele mele ar fi:

1. Ea va beneficia de un venit din partea MAPN în măsura în care nu este pensionară, nu lucrează, nu are nicio formă de venit ?

2. Se poate și ar trebui să o declar iresponsabilă? Cum se face asta și ce presupune exact în cazul în care va trebui să merg pe această variantă. Știu că trebuie cerută o expertiză psihiatrică și dacă se constată că problma este reală se emite un certificat pe baza căruia un notar declară o persoană ca tutore. Practic unde ar trebui să sun și care sunt costurile?

3. Executorul judecătoresc poate scoate locuința la licitație? Aceasta valorează destul de mult, este un apartament cu 4 camere, deci depășește cu mult suma creditului.

4. Moștenitorul tatălui meu sunt eu sau mama mea? Întreb asta pentru că mă interesează dacă ea ar putea vinde locuința fără să fiu anunțat.

Vă rog să mă lămuriți cu partea legală căci sunt destul de confuz. Vă mulțumesc anticipat!
Bună ziua!

Am o întrebare puțin mai complexă.
În umră cu ceva timp tatăl meu a decedat, a rămas totuși cu un credit bancar. Creditul este o refinanțare în valoare de 30.000 RON atunci când a fost luat acum nu știu cât a mai rămas din el. Ideea e că tatăl meu este pensionar (din cadrul armatei Române), într-un timp lucra în paralel întrucât mai avea mult până la vârsta de pensionare legală, dar după pierderea locului de muncă a dat de probleme și a ajuns în situația în care banca a început executarea silită. Adică în fiecare lună o parte din cuantumul venitului său din partea MAPN mergea automat către achitarea creditului. Cred că suma era în jur de 600-700 RON. Creditul NU este ipotecar.

Întrebarea mea este cum funcționează acest sistem? Eu din păcate nu sunt în România momentan pentru a mă documenta direct pe contract. Menționez că tatăl meu este căsătorit dar soția sa nu are nicio formă de venit, în timp ce eu sunt student și lucrez la freelancer de câțiva ani în diverse proiecte (venituri neimpozabile). Creditul a fost făcut la o bancă (nu societate non-bancară) dar am înțeles că nu pot da numele societății deși ar fi util căci politicile diferă de la bancă la bancă.

Mulțumesc anticipat!