avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Persoana iresponsabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Persoana iresponsabila

Bună seara, în ultimele zile am avut o mulțime de probleme care m-au găsit complet nepregătit din punct de vedere legal, așa că m-ar ajuta foarte mult o lămurire completă.

Eu sunt masterand în acest moment mă aflu în UK la studii și la lucru.

Tatăl meu a decedat în urmă cu trei sătpămâni. Este căsătorit de 30 de ani, a fost militar în momentul decesul se afla în rezervă beneficiind de o pensie militară deși mai avea 10 ani până la vârsta legală de pensionare dar a fost trecut în rezervă în momentul în care s-a desființat unitatea sa.

În ultimele luni a fost trecut sub o procedură de executare silită având un credit neipotecar la o bancă în valoare de 30.000 RON din care a mai rămas în jur de 25.000RON, iar el deține o locuință obținută în urma unui schimb în anul 2014. Cu puțin timp înainte de deces tatăl meu mi-a spus că executoarea (deși obținea în mod automat în jur de 700 RON lunar din veniturile tatălui meu de câteva luni) ar fi pornit o procedură de scoatere a locuinței la licitație.

Mama mea a spus că a fost la executor și a făcut o declarație prin care a spus că este dispusă să ofere 100 RON lunar. Executoarea i-ar fi spus că e ok, dar îmi pare dubios în măsura în care suma ar fi acoperită în peste 20 de ani.

O altă problemă este cu mama mea, eu de când am plecat la facultate nu am mai trecut pe acasă, dar cred că ar putea avea probleme mintale. În primul rând este alcoolică asta știu de mulți ani, dar tatăl meu îmi povestea când vorbeam la telefon că vorbește singură prin casă, țipă, bea foarte mult, deranjează persoanele din jur inclusiv vecinii în anumite momente. Cu o lună înainte de deces a fost la mine în UK și mi-a povestit că e practic terorizat de ieșirile ei. Eu am văzut o astfel de manifestare cu puțin timp înainte de a pleca de acasă acum 5 ani.

Așadar nu pot avea încredere în ea că se descurcă, vorbind la telefon cu ea în ultimele zile am observat că uită foarte repede, repetă lucruri, acuză oameni necunoscuți de diverse interese și conspirații. În concluzie nu pot avea încredere în capacitatea ei de a se descurca cu toate acceste proceduri.

Mi-a spus că a fost la garnizoana militară pentru că aceștia trebuie să o ajute cu o sumă de bani, dar nu știu dacă e vorba de pensia de urmaș sau dacă există așa ceva, sau de cheltuielile pentru înmormântare pe care oricum le-am achitat eu.

În fine, i-am spus să îmi trimită prin poștă copii ale actelor de creditare și de vânzare cumpărare pentru a le studia, să văd dacă tatăl meu a avut asigurare la credit și alte lucruri.

În fine, dilemele mele ar fi:

1. Ea va beneficia de un venit din partea MAPN în măsura în care nu este pensionară, nu lucrează, nu are nicio formă de venit ?

2. Se poate și ar trebui să o declar iresponsabilă? Cum se face asta și ce presupune exact în cazul în care va trebui să merg pe această variantă. Știu că trebuie cerută o expertiză psihiatrică și dacă se constată că problma este reală se emite un certificat pe baza căruia un notar declară o persoană ca tutore. Practic unde ar trebui să sun și care sunt costurile?

3. Executorul judecătoresc poate scoate locuința la licitație? Aceasta valorează destul de mult, este un apartament cu 4 camere, deci depășește cu mult suma creditului.

4. Moștenitorul tatălui meu sunt eu sau mama mea? Întreb asta pentru că mă interesează dacă ea ar putea vinde locuința fără să fiu anunțat.

Vă rog să mă lămuriți cu partea legală căci sunt destul de confuz. Vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2014
Alexander33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexander33 , utilizator 12:43, 5 Septembrie 2014
Amandoi sunteti mostenitori insa mai exista cel putin un creditor, banca.
Studiati contractul. Vedeti daca exista asigurare si daca mama dumneavoastra este parte in acel contract
In cazul in care aveti temeri ca ar putea sa vanda apartamentul puteti sa apelati la procedura punerii sub interdictie
Codul civil
Art. 164
Condiţii
(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.

Art. 166
Desemnarea tutorelui
Orice persoană care are capacitatea deplină de exerciţiu poate desemna prin act unilateral sau contract de mandat, încheiate în formă autentică, persoana care urmează a fi numită tutore pentru a se îngriji de persoana şi bunurile sale în cazul în care ar fi pusă sub interdicţie judecătorească.
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2014
AvTudor_com, utilizator
Acest amândoi înseamnă că sunt necesare ambele semnături pentru o eventuală vânzare? Cât despre bancă nu este credit ipotecar, deci aceasta ar putea scoate locuința la licitație doar în urma unui proces. Cina va fi inculpatul? Eu sau mama?

Articolee codului civil prezentate de dumneavoastră le-am găsit și eu, pe internet. Dar nu am reușit să găsesc o procedură concretă, cum se face. Merg la un spital de profil, depun o cerere cred că trebuie expus un motiv întemeiat pentru o expertiză psihiatrică și achitarea unei taxe. Aceste lucruri m-ar interesa în cazul în care se va ajunge la această situație deși aș prefera să o evit.

Voi reveni impediat ce primesc documentele și le studiez.
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2014
Alexander33, utilizator
Situația dvs. este delicata și dificilă. Am cunoscuți apropiați care au trecut prin situații parțial asemănătoare, de aceea vă îndemn la reflecție asupra următoarelor:

Ref. mama: știu că v-ați gândit la ce este mai rău, dar este necesar a vă asigura că starea (vedeți că nu am scris boala) mamei este sau nu ireversibilă. Starea dânșii poate fi afectată și de decesul tatălui, respectiv situația ca persoană fără venit în care se află. Prezența fiului ar fi de mare ajutor în starea dânsei. Modul cum este abordată problema, gentilețea și înțelepciunea, va influența atitudinea de mai târziu a mamei, deci viitorul dvs. împreună sau nu.
În principiu, sunt necesare internări multiple, succesive, la un spital de profil pentru diagnostic=certificat de boală, comisia IML (dacă este cazul) pentru declararea persoanei fără discernământ, .etc. Mă îndoiesc că puteți pune tutelă fără proces.

Delegarea unei persoane în care aveți încredere deplină pentru rezolvarea unor probleme chiar juridice se poate face prin procura notarială. De preferat să o dați pe termen limitat, pentru acțiuni specificate în detaliu și să stipulați în procură obligativitatea informării și documentării pe cale scrisă a dvs asupra tuturor acțiunilor pentru care îl mandatați. Nu lăsați valori mari în gestionarea altora. dați numai cât este necesar pentru termene scurte.

Declararea mamei ca persoană fără discernământ și preluarea tutelei se face prin justiție, proces. Dar nu este de dorit, deoarece implică, dacă nu este internată, declarații la Primărie, vizite la domiciliu ale asistenților sociali, cu efectuarea înprealabil a unui inventar de bunuri personale ale dânșii (care trebuie gestionat).
Mama, poate obține pensie de urmaș după tatăl dvs. (Legea 263/2010).

Dacă nu lucrați, și dvs. puteți obține pensie de urmaș de pe urma tatălui, până la finalizarea studiilor / funcție de vârsta pe care o aveți.

Mama sau dvs. puteți solicita și obține de la Casa de Pensii banii ocazionați de deces (coșciug, mâncare, cruce, lucrări necesare etc) dar cu prezentarea dovezilor - chitanțe care să acopere valoarea ajutorului de deces ce se dă în prezent; sumele și termenele de solicitare: pe site-ul Casei de Pensii Naționale sau București; au și tel verde.

Dvs. puteți solicita preluarea integrală a datoriilor tatălui, moment din care veți fi cel în măsură a gestiona situația juridică.
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2014
im82, utilizator
Mostenitori ai tatalui sunteti atat dvs cat si mama, daca succesiiunea este acceptata. O succesiune acceptata presupune atat un activ, cat si un pasiv, deci si preluarea datoriilor.
Vanzarea imobilului nu pate fi facuta decat de ambii mostenitori.

Banca poate executa orice bun al tatalui pt recuperarea debitului, inclusiv imobilul. Acum executarea va trebui sa se indrepte impotriva mostenitorilor.

Mama va putea fi pusa sub interdictie doar daca se constata - printr-o expertza medico legala efectuata de IML - ca nu are discernamant in raport de faptele sale. Procedura presupune o actiune in instanta, la judecatoria de domiciliu. Durata acestei proceduri minim 6 luni.
Mulțumesc pentru acest răspuns complet. Dar totuși unde trebuie să merg pentru:

1. Preluarea datoriilor bancare ale tatălui meu implicit situația juridică.

2. Unde trebuie să mă adresez pentru a vedea cum e cu pensia de moștenitor. Chair dacă eu am dreptul și mama mea nu, cred că pot să fac cumva să obțină tot ea acest venit întrucât eu mă descurc.

Mulțumesc

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas si ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor georgeta37 georgeta37 Buna ! Am si eu o intrebare . Mama mea este pensionata de 7 ani si are o pensie de 360 ron . Este vaduva de 12 ani dar nu beneficiaza de niciun ajutor deoarece ... (vezi toată discuția)
la ce varsta poate beneficia de pensia de urmas? miamy miamy Buna ziua .Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine ca m-am saturat sa stau pe la casa pensiilor si in fiecare zi sa primesc alt raspuns:(.Cand poate mama mea ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se acorda pensia de urmas???? gheorghes gheorghes Mama mea are in prezent o pensie de 700 lei,pensie limita de varsta,iar tatal meu a decedat in anul 1996 fiind si el pensionar la aceea vreme. Se ... (vezi toată discuția)