Buna ziua .Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine ca m-am saturat sa stau pe la casa pensiilor si in fiecare zi sa primesc alt raspuns:(.Cand poate mama mea sa beneficieze de pensia de urmas dupa sotul sau decedat ?Sau mai bine spus in ce perioada trebuie sa-si depuna dosarul de pensionare? Mentionez ca este nascuta pe dat de 3 decembrie 1952.Va multumesc din suflet!
In primul rand, mama dvs. are dreptul la pensie de urmas daca tatal dvs. era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
In functie de situatia de fapt, Legea nr. 19/2000 reglementeaza urmatoarele:
-sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani;
-sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an;
-sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie;
-sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile mentionate mai sus, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie;
-sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Data nasterii nu are relevanta decat in cazul primei ipoteze aratate mai sus. Desigur, daca mama dvs. este deja beneficiar al unei categorii de pensie, poate opta pentru pensia cea mai avantajoasa.
Va multumesc, dar aceasta lege am citit-o si eu de pe net .Problema este ca nu am inteles la ce varsta trebuie sa depuna mama mea dosarul la casa pensiilor.Poate nu am fost prea explicita,deci,reiau:.Mama mea are in acest moment 56 de ani(este nascuta pe 3 decembrie 1952) Iar tatal meu a fost pensionar.(pensionat la limita de varsta)Au fost casatoriti 37 de ani.In conditiile acestea mama am inteles ca poate sa ia pensie de urmas dupa tatal meu.Problema este ca nu stiu la ce varsta pt. ca studiind legea pensiilor am vazut ca varsta standard de pensionare incepe de la 57 si merge pana la 60 de ani Mentionez ca mama mea nu este si nu a fost niciodata beneficiara vreunei pensii intrucat ea a fost casnica.Dupa moartea tatalui meu (anul trecut in iulie) ea a beneficiat de pensie 6 luni de zile deoarece nu are nici un venit.
Unii imi spun ca trebuie depus dosarul la la 57 de ani ,altii la 58si 3 luni etc.Nu mai inteleg nimik !!!!!!!!
Va rog sa ma lamuriti! Multumesc tare mult!
Daca scriati de la inceput tot ceea ce ati scris acum, raspunsul meu ar fi fost la obiect. Nu conteaza cat de lung este topic-ul, in acest forum le citesc cu atentie.
Situatia mamei dvs. este reglementata legal de art. 67, alin. (1) din Legea nr. 19/2000 (prima ipoteza la care faceam referire in mesajul anterior). O perioada, cea de 6 luni, a primit pensie conform art. 69, alin. (1) din acelasi act normativ.
Fiind nascuta in decembrie 1952, varsta standard de pensionare este de 59 ani si 3 luni. Deci, in martie 2012 poate depune dosarul la Casa teritoriala de Pensii. Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii o gasiti in anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Ajutor urmas
anemary29
tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)