Am si eu cateva intrebari referitor la succesiuni. Sotia mea a decedat in luna martie si trebuie sa facem succesiunea dupa ea. Eu sunt sotul supravietuitor si avem un fiu care este major. Am rugamintea daca ma puteti lamuri cu cateva aspecte.
1. Am un cont in banca si vrea sa stiu daca conturile pe numele meu trebuie sa intre in masa succesorala ca bun dobandit in timpul casatoriei si in ce cuantum intrucat acolo primesc salariul. Mai trebuie considerat si ca dupa deces au mai fost facute tranzactii.
2. O parte din banii din cont au fost primiti spre pastrare de la mama mea acum in vasta de aproape 90 ani. Exista vre-o varianta sa scot acesti bani din masa succesorala?
3. Sora si mama sotiei au drept la mostenire?
4. Avem doua masini pe numele meu din care va reveni o cota parte fiecarui mostenitor. Intrucat masinile nu se pot diviza am decis cu fiul meu ca una ii va ramane lui iar una la mine. Nu stiu daca la politie se pot trece doi proprietari pentru o masina, Cum se procedeaza?
5. Eu am mostenit de la tatal meu pe parcursul casatoriei diverse bunuri si actiuni. Intra acestea in masa succesorala?
Multumesc de mesaj, aveti perfecta dreptate, de aici apare si problema mea :( , caut in continuare notar care sa fie dispus sa dea un asemenea document. Orice recomandare e binevenita.
Multumesc tuturor pentru interes si pentru raspunsuri. Intr-adevar este vorba de un proces in desfasurare. In acest moment eu nu am motive sa pun in discutie de ce trebuie sa obtin acest document ci caut o solutie sa o rezolv. Din pacate sunt blocat in zona Bucuresti pentru acest lucru. Am expus mai jos problema in cu toate detaliile pe care le am la dispozitie de la avocat.
Avand în vedere:
Art. 13 din Legea nr. 36/1995, republicată: Notarii publici pot da si alte consultatii juridice in materie notariala decat cele privind continutul actelor pe care le indeplinesc si pot participa, in calitate de specialisti desemnati de parti, la pregatirea si intocmirea unor acte juridice cu caracter notarial,
Solicitarea noastra este in sensul emiterii unei asemenea opinii, în scris, cu privire la urmatoarea problema de drept succesoral:
Prezentare situație de fapt:
Imobil ce a constituit proprietatea comuna a trei proprietari tabulari: L.S.(casatorit cu L.E.), în cota de ½ și L.G. și L.A. (casatorita B.), in cota de ½.
L.S., L.G. și L.A. sunt frati. Sunt fratii și respectiv sora lui L.E. (casatorita M.).
Imobilul este preluat abuziv de Statul Roman in perioada comunista.
L.S.a decedat la data de 23.01.1994. De pe urma acestuia a fost dezbatuta succesiunea si a fost eliberat un certificat de mostenitor.
L.G. a decedat la data de 28.08.1991. Si de pe urma acestuia a fost dezbatura succesiunea si eliberat certificat de mostenitor.
Cat priveste L.A., se cunoaste numai ca aceasta a decedat la 03.02.1995, fara a avea cunostinta daca de pe urma acesteia a fost dezbatuta succesiunea si eliberat certificat de mostenitor.
L.E a supravietuit tuturor fratilor sai, decedand la data de 19.12.1999. De pe urma acesteia este dezbatuta succesiunea si eliberat certificat de mostenitor pe numele fiilor: M.T.S. si M. M.T..
Imobilul astfel preluat de Statul Roman face obiectul notificarii potrivit Legii nr. 10/2001, solicitandu-se restituirea acestuia.
Notificarea in speta este formulata de mostenitorii lui L.E., in calitatea acestora de nepoti de sora dupa urma fostilor proprietari tabulari. Mentionam ca acestia au anexat cererii de restituire acte de stare civila prin care este facuta dovada legaturii de rudenie (nepoti de sora), neputandu-si dovedi calitatea prin prezentarea unui certificat de mostenitor (cat priveste calitatea de pe urma lui L.S.si L.G.).
Intrebari: 1. Daca fiind emis certificat de mostenitor de pe urma lui L.S.și L.G., mai poate fi solicitata emiterea unui al certificat de mostenitor, cat priveste imobilul ce face obiectul Legii nr. 10/2001?
Precizare esentiala: Depunerea notificarii este calificata de catre art. 4 alin. (3) teza a II-a din Legea nr. 10/2001 ca un act de acceptare a succesiunii pentru bunurile a caror restituire se solicita. In acest context, aratam ca notificarea in discutie este formulata NU de catre mostenitorii mentionati in certificatele de mostenitor (ne referim la acele certificate ce au fost emise in urma dezbaterii succesorale notariale de pe urma lui L.S.si L.G.), ci de nepotii de sora (care nu sunt mentionati in certificatele de mostenitor).
2. Au dobandit astfel acestia din urma calitatea de mostenitor (in sensul Legii nr. 10/2001 si numai pentru ceea ce constituie obiectul notificarii), prin depunerea notificarii si detinerea legaturii de rudenie cu fostii proprietari tabulari?
Precizare esentiala: Art. 4 alin. (4) din Legea nr. 10/2001 prevede ca de cotele mostenitorilor care nu au urmat procedura de notificare profita ceilalti mostenitori ce au formulat notificare. Mentionam si ca acest text urmeaza aceeasi abordare instituita in tot cuprinsul legii, care sanctioneaza cu decaderea din drepturi acele persoane care, desi aveau calitate de persoane indreptatite, nu au depus notificare.
3. Se poate astfel aprecia că Legea 10/2001 instituie astfel o derogare de la principiile unicității și indivizibilității, reglementate în materie succesorală?
Pentru a demonstra calitatea procesuala am nevoie de emiterea unei opinii notariale scrise cu privire la o problema de drept succesoral și nu știu unde sa ma duc. Am încercat telefonic la câteva notariate dar disponibilitatea sa asculte problema și sa îmi dea un răspuns a fost minima. De aceea am rugămintea sa îmi faceți o recomandare către un notariat unde sa ma duc sa discut aceasta problema cu un notar dispus sa considere emiterea unui asemenea document.