avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Activitate cezarad

Activitate cezarad

Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu revocarea unui testament. Daca beneficiarul testamentului este numit si executor testamentar de catre testator prin prisma impunerii obligatiei de a se ocupa financiar si organizatoric de funeralii, ce se intampla in cazul in care acesta nu isi executa sarcina de a executa testamentul conform vointei testatorului, adica de a se ocupa de inmormantarea sa ? Acel testament poate fi revocat de catre ceilalti mostenitori interesati , prin invocarea neexecutarii testamentului ? Reamintesc ca art. 1069 NCC, dispune astfel, in alin(1): "Revocarea judecătorească a legatului poate fi cerută în cazul neîndeplinirii, fără justificare, a sarcinii instituite de testator. Neîndeplinirea fortuită a sarcinii poate atrage revocarea numai dacă, potrivit voinţei testatorului, eficacitatea legatului este condiţionată de executarea sarcinii.". .. Nu inteleg cum adica daca eficacitatea legatului este conditionata de executarea sarcinii .... Sau altfel pusa intrebarea, o persoana poate accepta sa fie beneficiarul unui testament (legatar), dar sa refuze executarea sarcinii acelui testament ? Altfel spus: Daca persoana X face un testament pentru persoana Y, in care ii da toate bunurile ei , iar in testament se specifica "legatarul se va ingriji de funeraliile mele", persoana Y nu are sarcina de a duce la indeplinire obligatia de a se ingriji de funeraliile persoanei X ? Nu devine automat si debitorul sarcinii de a o ingropa ? Nu devine astfel si executor testamentar ? Intr-o atare ipoteza, poti fi legatar fara sa fii si executor testamentar ?
Buna ziua. Am o nelamurire. In cazul unei infracituni de talharie este adevarat ca nu se poate retrage plangerea prealabila ? De-asemeni, vreau sa va intreb, daca in cazul unei talharii, in cazul in care partea vatamata doar s-a dus la politie, insa sesizarea a facut-o organul de urmarire penala, se mai poate retrage plangerea sau se considera ca persoana vatamata nefacand plangere, nu o poate nici retrage ? Mi se pare extrem de dubios....cum poate un organ de urmarire penala sa se subroge totusi in drepturile unei persoane vatamate? Ea fiind victima, nu ar trebui logic sa poata dispune de dreptul de a trage la raspundere pe inculpat, asemeni unui viol de pilda ? Multumesc.
Pai asta era si ideea, ca bunul sa nu fie comun, ci sa apartina doar unuia dintre ei.
Buna ziua. Doresc sa va intreb daca o persoana casatorita anul trecut, deci fiind in vigoare noul cod civil, poate achizitiona un teren fara sa fie nevoie sa il achizitioneze impreuna cu sotul sau ? La primarie cand s-a incheiat casatoria nu s-a specificat separatia de patrimonii, insa pe de alta parte, noul cod civil, prin art. 317 pare a permite achizita de terenuri si fara sa obligatia de a-l achizitiona strict impreuna cu celalalt sot. Deci se poate? Poate fi bun propriu un teren achizitionat doar de catre un sot ?
Buna ziua. Am o intrebare. Acum 10 ani am dorit sa fac o constructie pe un teren. Primaria mi-a conditionat eliberarea autorizatie de constructie de donarea unei bucati de teren, pentru a face, spuneau ei la vremea respectiva, retea stradala conform PUZului. Am fost nevoita sa cedez terenul, prin donatie, insa este evident cred pentru toata lumea ca acea donatie a fost fortuita, fortata de imprejurari si de nevoia mea de a construi. Ei bine, acum s-au implinit 10 ani de la acea donatie, si bineinteles ca primaria nu a mai edificat nicio retea stradala in zona. Stiam ca este o lege care spune ca daca in decurs de 10 ani primaria nu face reteaua de strazi, donatia se anuleaza. V-as ruga foarte mult sa ma luminati si sa imi spuneti daca stie cineva care este acea lege si daca intr-adevar pot acum sa anulez acea donatie pe care am fost nevoita sa o fac fortata de primarie ! Va multumesc!
Buna ziua. Un individ este in inchisoare. Ii trebuie pentru a constituie dosarul la comisia de liberare , printre altele, si REABILITAREA. Cum se poate obtine aceasta de la instanta de judecata? Cu ocerere la arhiva? Unde? La curtea de Apel? La judecatorie ? Imi poate spune cineva care este procedura de obtinere?
Buna ziua. Cazierul de la Politie poate fi scos si de catre avocat sau de catre o ruda a unui inculpat aflat in inchisoare ?
Buna ziua. Am o intrebare fata de o situatie de-a dreptul stupida. Un restaurant a fost sanctionat contraventional prin proces-verbal de catre, atentie, POLITIE, pentru ca ar fi savarsit abaterea prevazuta de art. 139 indice 2 din legea 8/1996 a Drepturilor de autor. In fapt i se imputa ca in restaurant ar fi fost un TV care era pe un post muzical. Pe de alta parte, a sanctionat o persoana fizica, patronul, nu societatea care administreaza restaurantul. De cand si pana cand Politia se ocupa cu astfel de chestiuni ? Intra in aria sa de competente sa sanctioneze restaurantele pentru drepturile de autor ??? Va rog sa ma luminati si pe mine, ca mi se pare cu totul ridicola situatia. Adica cei de la Drepturi de Autor
Buna ziua. Circulam printr-o localitate din Romania ieri si m-a oprit un echipaj de politie. Totul perfect, doar ca nu aveam la mine asigurarea auto. Nu au reusit sa imi gaseasca absolut nimic, si s-au legat de lipsa asigurarii auto. Mi-au dat o amenda usturatoare de 870 lei pentru lipsa asigurarii auto. Atentie, deci NU PENTRU FAPTUL CA AS FI MERS FARA ASIGURARE, ci doar pentru faptul ca nu o aveam la mine. Bineinteles ca vreau sa contest aceasta amenda extrem de nesimtita si nedreapta, insa intai de toate vreau sa intreb daca este posibil ca un sofer sa fie amendat pentru lipsa asigurarii?!?! Asigurarile stiu ca se fac acum electronic si ca de fapt sunt intr-o baza nationala de date electronica. Concret, nu stiu nici care e rostul pentru care mai e obligatoriu sa o tii in torbpedou atata vreme cat politistul are la indemana un instrument electronic prin care poate verifica pe loc intr-o baza de date daca masina e sau nu asigurata. In procesul verbal mi-a scris ”Fapta savarfsita este prev de art. 147, alin1 din HG 1391/2006 si sanctionata de art. 101, alin. 1, pct 18 din OUG 195/2002.”.... Art. 147 este insa foarte ambiguu si spune: ”Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:
1. să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare;”
....nicaieri nu se precizeaza de asigurare. Ce ma sfatuiti sa fac ? Cum ar trebui sa procedez ca sa am sanse mari de anulare a acestui p-v ?
Buna ziua. Doresc sa va adresez o intrebare pentru ca sunt in mare dilema.
La art. 260 din Codul muncii, referitor la raspunderea contraventionala, sunt 2 litere care cred eu reglementeaza situatii similare.
LIT e) primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;

f) prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;

Dupa cum putem observa, este la latitudinea organului constatator ca in cazul in care descopera O SINGURA PERSOANA la munca fara contract de munca sa faca o incadrare contraventionala ori pe litera E , ori pe litera F. Diferentele din perspectiva sanctionatorie insa sunt IMENSE. In timp ce litera e are limite 10.000-20.000, litera F are limite 500-1000 lei.

Intr-un proces, daca organul a facut incadrarea pe litera E, cum putem arata instrantei ca de fapt litera F este incidenta ? Care este procedura prin care putem schimba aceasta incadrare cretina, pentru ca ma aflu in situatia in care societatea mea a fost sanctionata pe litera E, gasind o persoana fara contract individual de munca, iar eu doresc sa arat instantei ca de fapt litera F ar fi incidenta...Va multumesc!