Buna ziua. Doresc sa va adresez o intrebare pentru ca sunt in mare dilema.
La art. 260 din Codul muncii, referitor la raspunderea contraventionala, sunt 2 litere care cred eu reglementeaza situatii similare.
LIT e) primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
f) prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
Dupa cum putem observa, este la latitudinea organului constatator ca in cazul in care descopera O SINGURA PERSOANA la munca fara contract de munca sa faca o incadrare contraventionala ori pe litera E , ori pe litera F. Diferentele din perspectiva sanctionatorie insa sunt IMENSE. In timp ce litera e are limite 10.000-20.000, litera F are limite 500-1000 lei.
Intr-un proces, daca organul a facut incadrarea pe litera E, cum putem arata instrantei ca de fapt litera F este incidenta ? Care este procedura prin care putem schimba aceasta incadrare cretina, pentru ca ma aflu in situatia in care societatea mea a fost sanctionata pe litera E, gasind o persoana fara contract individual de munca, iar eu doresc sa arat instantei ca de fapt litera F ar fi incidenta...Va multumesc!
Bună ziua,
Litera e) pe care ați menționat-o prima se referă la angajator pentru că numai el poate primi la muncă și i se aplică angajatorului.
Litera f) se referă la angajat căci numai un angajat poate presta munca.
O zi bună.