avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Activitate FxDum

Activitate FxDum

Buna seara, de ceva timp prietena mea s-a reimprietenit cu o foata colega de a ei.
Aceasta prietena nu se intelege deloc cu familia ei. Dupa ceva timp ne-a invitat la ea acasa sa ii cunoastem parinti. Toate bune si frumoase pana cand a inceput sa o sune pe prietena mea ca fata lui pleaca noaptea de acasa si ca e vina prietenei mele. Tin sa precizez ca aceste lucruri se intamplau si inainte sa iasa prietena mea cu ea si plus de asta prietena mea nu iese dupa ora 9 afara ... doar daca este cu mine si iesim undeva si doar dupa ce ii informam pe parintii ei. Acum vreo 2 sapt. Aceasta asa zisa prietena a fugit de acasa la un baiat, prietena mea a vrut sa o ajute spunand tatalui ei ca nu il cunoaste ( noi l-am vazut de 2 ori: in ziua in care a fugit de acasa si la cateva zile dupa). Dupa 1 saptamana de stat la acel baiat... iubita mea era cu un cuplu afara si sunand.o "prietena ei" a inceput sa planga ca ea numai vrea sa stea acolo, ca acel baiat o bate, o tine nemancata, o pune sa faca videochat si sa se culce si cu prietenul sau, dar ca nu vrea nici sa se duca acasa. Acest cuplu s.a oferit sa o tina la ei cateva zile si ascunzand tataului ei ca nu stie unde sta si cu cine. A2a zi tatal sau a aflat pentru ca era ruda cu respectivul cuplu, a fost si a dus-o acasa. Tin sa precizez ca prietena mea si prietena ei sunt minore, ambele au 16 ani, eu 21. 
Ieri tatal fetei a sunat-o pe prietena mea cerand sa ne intalnim la o carciuma. Eu am fost de acord sa mergem si sa clarificam odata pentru todeauna situatia. 

Cand am ajuns acolo era la masa cu doi prieteni unul dintre ei recomandandu-se ca e comisar la secria 19 si fluturand o legitimatie rapid. Eu am zis ca este ok ... vor sa rezolvam treburile cu fata dansului, dar oamenii tot spuneau ca ne duc la puscarie in seara asta , ca ne baga la arest... si ei defapt mancau si beau alcool in acea carciuma. Eu ii tot intrebam de ce? Si pe ce baza ei imi ziceau ca vb legal si ca acum suntem asa deoarece purtam doar o discutie amicala pana maine cand incep ancheta. Ei au incercat sa faca o regie pentru intimidare cred. Ne-au cerut buletinele , le-au facut poze le-am explicat toata situatia ca noi nu avem nici o vina si tot nu intelegeau. Acum comisarul acela a cerut sa vb cu prietena mea in privat...iesind cu ea afara din restaurant. Acolo acesta a intrebat.o daca are 3000€, ba 500 , sau daca nu are sa mearga cu el cu masina sa se plimbe ca ii pare draguta si sa o lase pe ea in pace si sa ma "infunde" pe mine ca domne noi facem traffic de minori, etc. Prietena mea s.a panicat si a inceput sa planga. Dupa vreo 15 min au intrat inapoi in restaurant si vazand ca nu i-a mers cu ea ma ameninta ca cheama echipaj sa ma duca la jilava daca mai comentez (comentat in sensul ca ii spuneam sa nu ma mai acuze fara nici o baza doar ca asa ii vine lui de la bautura). Dupa cateva diacutii in care tatal fetei si cealalta persoana au inteles cum sta treaba si ca doar a incercat sa o ajute ca o prietena, iar ca fost ei iubit este cel care a fost savarsit fapte penale nu noi.

1.Daca tatal fetei depune plangere ce se poate intampla?
2. Ce pot face cu domnul comisar care a cerut mita si faviruri sexuale si si-a folosit atributiile de serviu in afara programului si band alcool cerand sa ne legitimam, sa ne faca poze la buletine, sa ne filmeze dand declaratii si sa scrie. Declaratii nu am acrisvrut sa scriu dar a inregiatrat.o pe prietena mea spundand ce stia ca ii facea acel baiat fetei din spusele ei. (Problema este ca din cauza stresului nu am retinut numele dansului, doar ca e comisar si secria de politie, plus ca il pot recunoaste) .
3. Ce sfaturi imi mai dati?

Am mai postat o data acelasi subiect dar incomplet, si nu am gasit cum sa modific sau sa scriu in acelasi topic. Rog un moderator sa stearga celelalt topic. Va multumesc si va doresc o zi buna astept raspunsuri.

P.S. Am vorbit cu tatal fetei dupa cateva ore spunandu-mi sa ne vedem si maine. Ar trebuii sa ma duc? El arata putin dubios si a are prieteni cu "coada" ca sa zic asa. Nu vreau sa fac scandal din chestia asta, vreau doar sa o rezolv amiabil sau cu politia si nu prin cunostinte.

Răspuns la discuția Avertisment Scris
Buna seara si multumesc pentru raspuns!

Alta zi la munca, aceleasi probleme.

Am ajuns la magazin astazi, toate bune si frumoase comportament normal. Am facut tot posibilul sa imi fac treaba cat mai bine, am avorbit cu clientii i-am informat pe toti etc.

Asistent Managerul m-a trimis in stand-by sa asez incaltamintea ... dupa terminarea acesteia mi-a spus sa ajut o colega care e la sortat. Am facut exact ce mi s-a cerut. La ora 12 am iesit in pauza de masa, iar dupa aceasta a am fost trimis sa inlocuiesc cativa colegi pentru a intra si ei in pauza. Dupa terminarea pauzelor am intrat inapoi la sortat, iar cu o ora si 20 de min. inainte de terminarea programului as. managerul a venit la mine spunadu-mi sa las tot ce am sortat si pana la sfarsitul programului sa sortez 3 saci pentru ca asta e target-ul meu din acea zi. Zis si facut! Cu 5 min inaintea programului am terminat cei 3 saci. Ii comunic ca am terminat si imi spune ca sa asez ce sortasem inainte de cei 3 saci. In cele 5 min. ramase am reusit sa asez doar jumatate, dupa care imi zice sa le las asa ca s-a terminat programul. Pana sa plecam acasa ma cheama in Birou si imi pune in fata alt avertisment scris exact asa:

"Decizia nr. ... / ......

Ca urmare a referatului din data de 07.09.2014 inregistrat cu numarul ...... de sesizare a conducerii "///////////////////",de catre "///////////////////" si de catre ........, cu privire la saravsirea de catre salariatul/a "///////////////////" a urmatoarei abateri disciplinare .........
In temeiul dispozitiilor art. 248 alin (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii si potrivit prevederilor Regulamentului intern al "///////////////////" , reprezentant legal

DECIDE:

Art1. (1) - (1) Dna/dl "///////////////////" avand functia de LUCRATOR COMERCIAL in cadrul "///////////////////" se sanctioneaza disciplinar cu avertisment scris.

Art. 2. (1) Motivul de fapt al sanctionarii disciplinare il constituie neindeplinirea atributiilor de serviciu/nerespectarea normelor de conduita in unitate, si anume:

(2) Imprejurarile in care fapta a fost savarsita sunt urmatoarele:

(3) Gradul de vinovatie a salariatului:

(4) Consecintele abaterii disciplinare sunt urmatoarele:

(5) In stabilirea sanctiunii disciplinare au fost avute in vedere comportarea generala in serviciu a salariatului si lipsa/eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Art. 3.Temeiul de drept al aplicarii sanctiunii disciplinare il constituie art. 248 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.

Art. 4. Prezenta decizie se poate contesta in termen de 30 de zile de la data comunicarii la Truibunalul in raza caruia isi are domiciliul salariatul/a.

Art. 5 (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale.

ANGAJATOR

Data comunicarii: 07.09.2014

Semnaturi de luare la cunostinta: ................ "

"///////////////////" - nu le-am afista din motive de confidentialitate

".................." - spatii necompletate

Averismentul a venit insotit de un referat :

REFERAT PRIVIND SAVARSIREA UNEI ABATERI DISCIPLINARE

In atentia dlui ................................................(1)

Subsemnatul "///////////////////" in calitate de ASISTENT MANAGER, in virtutea atributiilor stabilite prin fisa postului va aduc la cunostinta urmatoarele:

In data de 07.09.2014, la orele 18 verificand modul de indeplinire a atributiilor de serviciu ale salariatului/ei "///////////////////" am constatat urmatoarelle:

1. PREGATESTE SI SORTEAZA MARFA PENTRU EXPUNERE IN TIMP UTIL
2.
3.

-Prin faptele sale, salariatul/a a incalcat urmatoarele dispozitii: NERESPECTAREA FISEI DE POST

-Faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari: ......... si au produs urmatoarele consecinte: NEATINGEREA NUMARULUI DE KG. PRODUPUSE PE ZIUA DE AZI

Fata de cele relatate mai sus, va rog sa dispuneti masurile pe care le considerati corespunzatoare.
Data: 07.09.2014
Semnatura" "//////////////////////"

Acest avertisment nu este un abuz? Deoarece ei mi-au limitat timpul pentru a nu putea termina, plus ca acea colega a sortat toata ziua 16 saci in 8 ore de lucru pe cand eu am sortat 8 saci in 3 ore.

Al doilea avertisment in 2 zile? Mi se pare absurd si fara pic de respect fata de angajat. Inteleg ca vrea sa ma dea afara la 3 avertismente, dar chiar asa pe fata?

Exact cum l-am copiat aici, asa am fost pus sa-l semnez. Nu am vrut sa semnez si mi s-a spus ca il va trimite la RESURSE UMANE si de acolo il voi primii acasa.

Ce pot face in acest caz? Avertismentul este valabil daca este completat asa? Daca da, am vreo sansa sa casting contestatia in instanta?

Asistent Managerul mi-a dat o copie xerox a acestui avertisment si a referatului. Ma pot ajuta ca probe daca fac contestatie? (deoarece nici macar ce abatere am avut nu scria pe avertisment si ma puneau sa il semnez"

Multumesc! si astept u raspuns din partea voasta.
Buna seara, lucrez la un magazin SH de 8 luni, dintre care 3 luni magazinul a fost pe firma mama (in care am fost in proba), apoi urmatoarele luni magazinul a fost francizat(alt contract, alte trei luni de proba) . La inceput totul a mers foarte ok, dupa cateva luni au inceput cu pretentii de stat peste program, orele suplimentare neplatite, cerinte prea mari de la angajati, zile nepontate pe motiv ca nu ti-ai facut treaba ca de exemplu intr-o buna zi a vrut sa ma trimita managerul acasa pentru ca am intarziat 5 min din pauza de masa.
Plictisit de toate abuzurile facute de ei, am decis sa iau atitudine si i-am zis ca nu plec acasa daca nu imi da ceva scris la mana sa ma duc frumos la ITM sa depun o plangere si sa nu zica ca am fost absent nemotivat. Raspunsul managerului a fost ca de data asta ma iarta! :justcuz:
Dupa ce acum 2 zile am stat doua ore peste program pentru a schimba marfa din magazin, ieri fiind o zi foarte aglomerata ne spune ca avem o singura pauza de 30 min. in loc de o pauza de masa de 40 min si 2 pauze de 10 min. conform contractului de munca pe perioada nedeterminata cu program de 9 ore pe zi, dintre care o ora pauza. Eu nu m-am supus si mi-am luat pauzele conform contractului. Reprosand-mi ca toti au stat 30 min iar eu am avut toata pauza.

Astazi dupa terminarea programului, am fost chemat de manager in birou spunadu-mi ca stie ca astazi mi-am facut treaba foarte bine, dar a primit ordin de la seful ei ( un manager bulgar) sa imi dea avertisment scris cu motivul : nerespectarea fisei postului ( nu a intampinat si nu a oferit clientilor informatiile necesare). #-o
Recunosc ca ieri am avut o zi proasta si nu am avut o stare prea necesara sa vorbesc cu clinetii, dar astazi mi-am indeplinit cat am putut de mult fisa postului explicand clientilor toate informatiile, ajutandu-i, etc. Avertismentul scris este pe data de azi in jurul orei 12:00. Am refuzat sa-l semnez si mi s-a spus ca o sa fie trimis acasa.
Acum vin si intrebarile mele:
1.Daca imi vine acasa si nu semnez de primire se mai aplica? sau ce se poate intampla?
2. Ce pot face in legatura cu abuzuile? Cu orele neplatite?
3. Cum se poate anula avertismentul?

4.Am citit undeva asta : "Atentie! In cazul in care comunicarea convocarii o faceti prin serviciul Postei Romane prin scrisoare cu valoare declarata cu confirmare de primire, se considera ca salariatul a luat la cunostinta numai daca semneaza de primire. in aceasta situatie, data la care a luat la cunostinta este data de pe confirmarea de primire.

Daca persoana nu este gasita la adresa si se intoarce confirmarea de primire nesemnata, dvs. in calitate de angajator puteti emite decizie de concediere in cel mult 30 de zile calendaristice de la savarsirea abaterii." Este adevarat?