avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment Scris
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment Scris

Buna seara, lucrez la un magazin SH de 8 luni, dintre care 3 luni magazinul a fost pe firma mama (in care am fost in proba), apoi urmatoarele luni magazinul a fost francizat(alt contract, alte trei luni de proba) . La inceput totul a mers foarte ok, dupa cateva luni au inceput cu pretentii de stat peste program, orele suplimentare neplatite, cerinte prea mari de la angajati, zile nepontate pe motiv ca nu ti-ai facut treaba ca de exemplu intr-o buna zi a vrut sa ma trimita managerul acasa pentru ca am intarziat 5 min din pauza de masa.
Plictisit de toate abuzurile facute de ei, am decis sa iau atitudine si i-am zis ca nu plec acasa daca nu imi da ceva scris la mana sa ma duc frumos la ITM sa depun o plangere si sa nu zica ca am fost absent nemotivat. Raspunsul managerului a fost ca de data asta ma iarta! :justcuz:
Dupa ce acum 2 zile am stat doua ore peste program pentru a schimba marfa din magazin, ieri fiind o zi foarte aglomerata ne spune ca avem o singura pauza de 30 min. in loc de o pauza de masa de 40 min si 2 pauze de 10 min. conform contractului de munca pe perioada nedeterminata cu program de 9 ore pe zi, dintre care o ora pauza. Eu nu m-am supus si mi-am luat pauzele conform contractului. Reprosand-mi ca toti au stat 30 min iar eu am avut toata pauza.

Astazi dupa terminarea programului, am fost chemat de manager in birou spunadu-mi ca stie ca astazi mi-am facut treaba foarte bine, dar a primit ordin de la seful ei ( un manager bulgar) sa imi dea avertisment scris cu motivul : nerespectarea fisei postului ( nu a intampinat si nu a oferit clientilor informatiile necesare). #-o
Recunosc ca ieri am avut o zi proasta si nu am avut o stare prea necesara sa vorbesc cu clinetii, dar astazi mi-am indeplinit cat am putut de mult fisa postului explicand clientilor toate informatiile, ajutandu-i, etc. Avertismentul scris este pe data de azi in jurul orei 12:00. Am refuzat sa-l semnez si mi s-a spus ca o sa fie trimis acasa.
Acum vin si intrebarile mele:
1.Daca imi vine acasa si nu semnez de primire se mai aplica? sau ce se poate intampla?
2. Ce pot face in legatura cu abuzuile? Cu orele neplatite?
3. Cum se poate anula avertismentul?

4.Am citit undeva asta : "Atentie! In cazul in care comunicarea convocarii o faceti prin serviciul Postei Romane prin scrisoare cu valoare declarata cu confirmare de primire, se considera ca salariatul a luat la cunostinta numai daca semneaza de primire. in aceasta situatie, data la care a luat la cunostinta este data de pe confirmarea de primire.

Daca persoana nu este gasita la adresa si se intoarce confirmarea de primire nesemnata, dvs. in calitate de angajator puteti emite decizie de concediere in cel mult 30 de zile calendaristice de la savarsirea abaterii." Este adevarat?


Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
FxDum, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 8 Septembrie 2014
FxDum a scris:

.....
Acum vin si intrebarile mele:
1. Daca imi vine acasa si nu semnez de primire se mai aplica? sau ce se poate intampla?
2. Ce pot face in legatura cu abuzuile? Cu orele neplatite?
3. Cum se poate anula avertismentul?

4.Am citit undeva asta : "Atentie! In cazul in care comunicarea convocarii o faceti prin serviciul Postei Romane prin scrisoare cu valoare declarata cu confirmare de primire, se considera ca salariatul a luat la cunostinta numai daca semneaza de primire. in aceasta situatie, data la care a luat la cunostinta este data de pe confirmarea de primire.

Daca persoana nu este gasita la adresa si se intoarce confirmarea de primire nesemnata, dvs. in calitate de angajator puteti emite decizie de concediere in cel mult 30 de zile calendaristice de la savarsirea abaterii." Este adevarat?




1. Art.252 alin.4 c.mun. : Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Daca refuzati sa primiti decizia respectiva , va pot spune ca angajatorul poate incheia un proces-verbalcare sa constate refuzuldvs de a primi aceasta decizie.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

3. "Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii".
Instanta competenta este Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Termenu de 30 de zile incepe sa curga de la data comunicarii deciziei.

4. Fraza a doua nu este corecta. In acest sens, avem :
Decizia ICCJ nr. 16/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, prin care se admite recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General al Romaniei, astfel :

Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 3307 cu referire la art. 329 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 202/2010, Legea nr. 71/2011 si Legea nr. 60/2012,

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
In numele legii

D E C I D E
Admite recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.
Obligatorie, potrivit art. 3307 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 12 noiembrie 2012.
Buna seara si multumesc pentru raspuns!

Alta zi la munca, aceleasi probleme.

Am ajuns la magazin astazi, toate bune si frumoase comportament normal. Am facut tot posibilul sa imi fac treaba cat mai bine, am avorbit cu clientii i-am informat pe toti etc.

Asistent Managerul m-a trimis in stand-by sa asez incaltamintea ... dupa terminarea acesteia mi-a spus sa ajut o colega care e la sortat. Am facut exact ce mi s-a cerut. La ora 12 am iesit in pauza de masa, iar dupa aceasta a am fost trimis sa inlocuiesc cativa colegi pentru a intra si ei in pauza. Dupa terminarea pauzelor am intrat inapoi la sortat, iar cu o ora si 20 de min. inainte de terminarea programului as. managerul a venit la mine spunadu-mi sa las tot ce am sortat si pana la sfarsitul programului sa sortez 3 saci pentru ca asta e target-ul meu din acea zi. Zis si facut! Cu 5 min inaintea programului am terminat cei 3 saci. Ii comunic ca am terminat si imi spune ca sa asez ce sortasem inainte de cei 3 saci. In cele 5 min. ramase am reusit sa asez doar jumatate, dupa care imi zice sa le las asa ca s-a terminat programul. Pana sa plecam acasa ma cheama in Birou si imi pune in fata alt avertisment scris exact asa:

"Decizia nr. ... / ......

Ca urmare a referatului din data de 07.09.2014 inregistrat cu numarul ...... de sesizare a conducerii "///////////////////",de catre "///////////////////" si de catre ........, cu privire la saravsirea de catre salariatul/a "///////////////////" a urmatoarei abateri disciplinare .........
In temeiul dispozitiilor art. 248 alin (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii si potrivit prevederilor Regulamentului intern al "///////////////////" , reprezentant legal

DECIDE:

Art1. (1) - (1) Dna/dl "///////////////////" avand functia de LUCRATOR COMERCIAL in cadrul "///////////////////" se sanctioneaza disciplinar cu avertisment scris.

Art. 2. (1) Motivul de fapt al sanctionarii disciplinare il constituie neindeplinirea atributiilor de serviciu/nerespectarea normelor de conduita in unitate, si anume:

(2) Imprejurarile in care fapta a fost savarsita sunt urmatoarele:

(3) Gradul de vinovatie a salariatului:

(4) Consecintele abaterii disciplinare sunt urmatoarele:

(5) In stabilirea sanctiunii disciplinare au fost avute in vedere comportarea generala in serviciu a salariatului si lipsa/eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Art. 3.Temeiul de drept al aplicarii sanctiunii disciplinare il constituie art. 248 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.

Art. 4. Prezenta decizie se poate contesta in termen de 30 de zile de la data comunicarii la Truibunalul in raza caruia isi are domiciliul salariatul/a.

Art. 5 (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale.

ANGAJATOR

Data comunicarii: 07.09.2014

Semnaturi de luare la cunostinta: ................ "


"///////////////////" - nu le-am afista din motive de confidentialitate

".................." - spatii necompletate


Averismentul a venit insotit de un referat :


REFERAT PRIVIND SAVARSIREA UNEI ABATERI DISCIPLINARE


In atentia dlui ................................................(1)


Subsemnatul "///////////////////" in calitate de ASISTENT MANAGER, in virtutea atributiilor stabilite prin fisa postului va aduc la cunostinta urmatoarele:

In data de 07.09.2014, la orele 18 verificand modul de indeplinire a atributiilor de serviciu ale salariatului/ei "///////////////////" am constatat urmatoarelle:

1. PREGATESTE SI SORTEAZA MARFA PENTRU EXPUNERE IN TIMP UTIL
2.
3.

-Prin faptele sale, salariatul/a a incalcat urmatoarele dispozitii: NERESPECTAREA FISEI DE POST

-Faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari: ......... si au produs urmatoarele consecinte: NEATINGEREA NUMARULUI DE KG. PRODUPUSE PE ZIUA DE AZI

Fata de cele relatate mai sus, va rog sa dispuneti masurile pe care le considerati corespunzatoare.
Data: 07.09.2014
Semnatura" "//////////////////////"



Acest avertisment nu este un abuz? Deoarece ei mi-au limitat timpul pentru a nu putea termina, plus ca acea colega a sortat toata ziua 16 saci in 8 ore de lucru pe cand eu am sortat 8 saci in 3 ore.

Al doilea avertisment in 2 zile? Mi se pare absurd si fara pic de respect fata de angajat. Inteleg ca vrea sa ma dea afara la 3 avertismente, dar chiar asa pe fata?

Exact cum l-am copiat aici, asa am fost pus sa-l semnez. Nu am vrut sa semnez si mi s-a spus ca il va trimite la RESURSE UMANE si de acolo il voi primii acasa.


Ce pot face in acest caz? Avertismentul este valabil daca este completat asa? Daca da, am vreo sansa sa casting contestatia in instanta?

Asistent Managerul mi-a dat o copie xerox a acestui avertisment si a referatului. Ma pot ajuta ca probe daca fac contestatie? (deoarece nici macar ce abatere am avut nu scria pe avertisment si ma puneau sa il semnez"


Multumesc! si astept u raspuns din partea voasta.
1. Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;

c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) C.mun., nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

2. Nimeni nu va poate spune exact care sunt sansele dvs intr-un eventual litigiu .

3. Depuneti contestatie si atasati copii de pe decizia de sanctionare si referatul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea maternitatii Andreea2015 Andreea2015 Buna ziua.Sunt angajata in cadrul unei companii de telecomunicatii din 20 februarie 2014.Incepand cu data de 01 octombrie am fost promovata la functia de ... (vezi toată discuția)
Abatere disciplinara Tudor_s Tudor_s Se da urmatorul caz: a) exista stipulat in Contractul Colectiv de Munca: \\"salariatii care lucreaza cu calculatorul pot beneficia de o pauza de 5 minute la ... (vezi toată discuția)
Repausul săptămânal, art.137 codul muncii francisca_maria francisca_maria Stimați domni, Doresc să supun atenției dvs următoarea situație pentru un magazin cu vânzare articole îmbrăcăminte: - program de lucru L-V: ... (vezi toată discuția)