Buna ziua! Am un imobil inchiriat unei persoane juridice care in anul 2024 a retinut la sursa si a virat lunar impozitul aferent. In 2024 am depus declaratie unica cu venituri estimate pe 2024 intrucat depaseam plafonul si e necesara plata CASS. Am urmatoarele intrebari:
1. Ca urmare a depunerii declaratiei cu veniturile estimate pe 2024, in ghiseul.ro figurez cu impozit pe venit de plata aferent acestor venituri, desi impozitul a fost platit de chiriasul persoana juridica si eu nu mai am obligatia sa il platesc. Cum reglez aceasta situatie? Depun o rectificativa la declaratia unica din 2024 cu venituri estimate pe 2024 pe zero?
2. In 2025 depun declaratie unica cu veniturile realizate in 2024 pentru a calcula cass-ul aferent anului trecut pe care trebuie sa-l platesc? In acest caz, va aparea iarasi impozitul pe venit din 2024 care a fost deja achitat
am un contract de chirie inregistrat la ANAF cu o societate comerciala, eu fiind persoana fizica. Societatea comerciala este anchetata de aproximativ o luna de catre politie pentru mai multe infractiuni. Ancheta cred ca este in curs si s-a pus sechestru pe toate bunurile societatie iar intrarea in imobilul in care isi avea sediul(proprietatea mea) a fost sigilata.
Ce pot face pentru a avea acces in imobil(vine iarna, se poate sparge o conducta etc)? Societatea poate plati in continuare chiria desi este anchetata si cu sechestru? Pot invoca forta majora pentru a rezilia contractul cu chiriasul?
Va multumesc