avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Activitate ramadri

Activitate ramadri

Despre PFA in sistem real

De curand eram PFA la norma de venit, de la anul ma vad nevoit sa trec la sistem real. Cum la norma de venit, nu exista conceptul de cheltuieli deductibile, distinctia intra PF is PFA era practic inexistenta. Se pare insa ca nu e la fel si in sistem real. Astfel, as avea nevoie de putin ajutor la cateva intrebari:

A. Desi am client extern (SUA) si tehnic nu am treaba cu e-factura, se pare ca totusi o sa am, in clipa in care o sa vreau sa deduc anumite cheltuieli, avand in vedere ca vor fi emise de furnizori romani.
1. Trebuie sa ma inregistrez in SPV cu semnatura digitala. Semnatura asta se achizitioneaza pe PFA sau pe PF?
2. Daca eu ca PFA, voi achizitiona un laptop de la un magazin online, deobicei factura se emite dupa ce se inregistreaza plata. Ce fac in situatia in care magazinul "omite" sa trimita factura in sistem la SPV? Daca raspunsul este "luati legatura cu ei", tin sa semnalez ca din ce in ce mai multe magazine online nu mai pun la dispozitie nici telefon nici mail, ci doar un chat bot . .deci este posibil sa nu ai cum/cu cine sa iei legatura. In acest caz eu nu mai pot intregistra la mine in contabilitate

B. Achizitii realizate pe PF-A. Recunosc ca nu inteleg de ce pana acum peste tot citeam PFA nu e PJ, dar acum dintr-o data se pare ca in multe documente e tratata ca atare. Astfel, daca vreau sa deduc anumite cheltuieli, am aflat ca ele trebuie facut obligatoriu pe PFA (in factura sa apara "Nume Prenume Persoana Fizica Autorizata" + CUI
1. Daca cumpar un laptop, pentru activitatea PFA-ului, nu am voie pe numele meu ("Nume Prenume" si ata)?
2. Ce inseamna sa achizitionez un mijloc fix pe PFA? Gen, dupa ce trece perioada de amortizare, ce obligatii am ca sa-l transfer pe PF (adica eu ca om de pe strada)? Dar la inchiderea PFA-ului
3. Am cont la Revolut (Revolut PRO - facut in mod special de catre cei de la Revolut pentru freelancer, e ca o functionalitate extra, atasata la contul personal). Am descarcat de curios un "bank statement' si apare acolo "Nume Prenume" .. sa inteleg ca pentru a putea deduce cheltuielile, o sa fiu obligat sa deschid un cont de business .. in care sa apara "Nume Prenume Persoana Fizica Autorizata" + CUI??
4. Cum procedez in cazul cheltuielilor cu masina (destinatie mixta)? Pentru cele 50% din cheltuieli, la revizie, itp sa zicem ca mai am loc sa cer service-ului, sa-mi treaca ce vreau eu pe factura (desi tare mi-e teama sa nu ma incadreze la PJ si sa-mi comunice ca pentru PF tarifele sunt altele), insa la RCA cum fac? (aici n-ai cu cine sa negogiezi)

C. Am inteles ca pot declara si sotia ca "ajutor" la PFA (printr-o declaratie pe proprie raspundere, depusa la ONRC) - fara obligatii.
1. Pot in aceste conditii sa trec la cheltuieli deductibile 2 laptoprui, 2 telefoane, 2 abonamente (abonamentele sunt in prezent pe numele meu ca PF .. dar din cate inteleg o sa trebuaisca sa le fac o cesiune catre PFA)

Sincer, sintagma: pai nu e obligatoriu sa-ti faci cont bancar pentru pfa, poti si din contul personal, dar se recomanda pentru a fi mai usor de a face distinctia la cheltuieli ...iar PFA nu inseamna nimic in plus ... pare sa nu fie deloc valida in clipa in care vrei sa deduci cheltuieli
Răspuns la discuția Abuz asociație si proprietari
Mda... aspecte de care n-am tinut cont. Din păcate se aduna tot la rele pentru mine.
Ca sa răspund pe rand. Toți locatarii (care s-au si mutat) au semnat pentru intrarea in asociație. Mai sunt cazuri unde au cumpărat printr-un delegat si ei nu sunt in țară (delegatul mai departe nu a mai semnat nimic).
Semnaturile se iau printr-un tabel de catre administrator (la aprp 16 blocuri). Evident ca nu se tine nici o sedinta, deci tabelul ala e oarecum "ilegal". Problema e ca dacă voi ridica problema ca nu e ok, probabil dezvoltatorul împreună cu administratora vor convoca o ședință si vor rezolva si acest aspect.
Cu toate astea, as dori sa-mi spuneți cum da procedez a doua zi dupa ce ma voi trezi pe tabelul de întreținere cu acest cost suplimentar. Cel mai probabil daca ma duc la administrație si le zic ca nu e statutar ce au facut, ma vor flitui instant si vor baga penalități daca refuz sa platesc. Unde ma pot duce sa ma plang, sau ce pot face concret sa aman (sa-i încurc pe ei practic pana o vor face si legal)?
Mai sunt si alți proprietari care sunt îngrijorați ca si mine, însă suntem putini. Și mai rău suntem pe dinafară cu aceste aspecte (i)legale care tin de administrare. Iar faptul ca au acordul majorității nu face decât sa complice si mai mult lucrurile.
Răspuns la discuția Abuz asociație si proprietari
Conform contractului de VC nu exista angajarea la nici o plata suplimentara. Toate "serviciile" oferite ulterior sunt ideile dezvoltatorului de a-si îmbunătăți imaginea, ca sa-si poată vinde si restul apartamentelor. Din păcate abuzul (asa il vad eu) nu vine direct de la el. Acesta propune administratiilor fiecărui bloc si cere un vot. Deși nu este un cartier de fițe, se pare ca vecinii mei au placere sadica sa arunce cu banii pe fereastra. Cum majoritatea decide favorabil, ne termina pe restul care nu ne permitem. Aceleași persoane care accepta nu au nici un chef sa caute oferte mai bune, si astfel dezvoltatorul isi baga in față propriile oferte (o avea multe datorii de platit).

In fine din ce citesc, se pare ca nu am nici o scapare, probabil in curand voi ajunge in strada din cauza costurilor enorme. Nici sa vand apartamentul nu pot pentru ca este luat cu programul Prima casa, de aproape 2 ani. Speram sa primesc un sfat util sa pot lupta cu aceaste decizii.
Vă mulțumesc :(
Răspuns la discuția Abuz asociație si proprietari
Ca se ofera servicii pe care eu nu le doresc, si mai grav nu mi le permit. In baza majoritatea decide, eu am ajuns intr-o situație fara scapare. Nu-mi permit, pur si simplu. Paza intr-un complex de blocuri in oras (nu aruncat pe câmpuri) este un moft maxim. Curățenia parcării, in condițiile in care este șantier permanent in zona, si tonele de praf sunt la discreția vântului este la limita moftului.
In cele din urma, întreb cuma pot proteja impotriva unor decizii "majoritare", cel putin cand unii nu si le doresc, si clar nici una nu este urgenta si obligatorie.
Bună ziua, am nevoie de ajutor impotriva abuzurilor făcute de asociația de proprietari si din pacate cu acordul majorității.
Locuiesc intr-un complex de blocuri noi. Dezvoltatorul care in mod normal nu ar trebui sa mai aibe nici un drept asupra blocurilor si a parcări, tot vine cu tembelisme de idei, extrem de costisitoare. El supune la vot, si majoritatea decide favorabil. Eu unu nu mai fac față la cheltuielile care imi sunt băgate pe gat lunar (paza permanenta, bariere, curățenie parcare, etc. multe altele).
Va cer ajutorul pentru ca sunt disperat, ce pot face sa refuz plata acestor "servicii"? (in special cand mi se pune placa: majoritatea si-au dat acordul).
Deja sunt pus in fata de a refuza sa plătesc integral întreținerea, din cauza acestor cheltuieli. Am fost insa avertizat ca mi se vor calcula penalizari si ca voi fi dat in judecata (+despăgubiri).