De curand eram PFA la norma de venit, de la anul ma vad nevoit sa trec la sistem real. Cum la norma de venit, nu exista conceptul de cheltuieli deductibile, distinctia intra PF is PFA era practic inexistenta. Se pare insa ca nu e la fel si in sistem real. Astfel, as avea nevoie de putin ajutor la cateva intrebari:
A. Desi am client extern (SUA) si tehnic nu am treaba cu e-factura, se pare ca totusi o sa am, in clipa in care o sa vreau sa deduc anumite cheltuieli, avand in vedere ca vor fi emise de furnizori romani.
1. Trebuie sa ma inregistrez in SPV cu semnatura digitala. Semnatura asta se achizitioneaza pe PFA sau pe PF?
2. Daca eu ca PFA, voi achizitiona un laptop de la un magazin online, deobicei factura se emite dupa ce se inregistreaza plata. Ce fac in situatia in care magazinul "omite" sa trimita factura in sistem la SPV? Daca raspunsul este "luati legatura cu ei", tin sa semnalez ca din ce in ce mai multe magazine online nu mai pun la dispozitie nici telefon nici mail, ci doar un chat bot . .deci este posibil sa nu ai cum/cu cine sa iei legatura. In acest caz eu nu mai pot intregistra la mine in contabilitate
B. Achizitii realizate pe PF-A. Recunosc ca nu inteleg de ce pana acum peste tot citeam PFA nu e PJ, dar acum dintr-o data se pare ca in multe documente e tratata ca atare. Astfel, daca vreau sa deduc anumite cheltuieli, am aflat ca ele trebuie facut obligatoriu pe PFA (in factura sa apara "Nume Prenume Persoana Fizica Autorizata" + CUI
1. Daca cumpar un laptop, pentru activitatea PFA-ului, nu am voie pe numele meu ("Nume Prenume" si ata)?
2. Ce inseamna sa achizitionez un mijloc fix pe PFA? Gen, dupa ce trece perioada de amortizare, ce obligatii am ca sa-l transfer pe PF (adica eu ca om de pe strada)? Dar la inchiderea PFA-ului
3. Am cont la Revolut (Revolut PRO - facut in mod special de catre cei de la Revolut pentru freelancer, e ca o functionalitate extra, atasata la contul personal). Am descarcat de curios un "bank statement' si apare acolo "Nume Prenume" .. sa inteleg ca pentru a putea deduce cheltuielile, o sa fiu obligat sa deschid un cont de business .. in care sa apara "Nume Prenume Persoana Fizica Autorizata" + CUI??
4. Cum procedez in cazul cheltuielilor cu masina (destinatie mixta)? Pentru cele 50% din cheltuieli, la revizie, itp sa zicem ca mai am loc sa cer service-ului, sa-mi treaca ce vreau eu pe factura (desi tare mi-e teama sa nu ma incadreze la PJ si sa-mi comunice ca pentru PF tarifele sunt altele), insa la RCA cum fac? (aici n-ai cu cine sa negogiezi)
C. Am inteles ca pot declara si sotia ca "ajutor" la PFA (printr-o declaratie pe proprie raspundere, depusa la ONRC) - fara obligatii.
1. Pot in aceste conditii sa trec la cheltuieli deductibile 2 laptoprui, 2 telefoane, 2 abonamente (abonamentele sunt in prezent pe numele meu ca PF .. dar din cate inteleg o sa trebuaisca sa le fac o cesiune catre PFA)
Sincer, sintagma: pai nu e obligatoriu sa-ti faci cont bancar pentru pfa, poti si din contul personal, dar se recomanda pentru a fi mai usor de a face distinctia la cheltuieli ...iar PFA nu inseamna nimic in plus ... pare sa nu fie deloc valida in clipa in care vrei sa deduci cheltuieli
Contabilitate pfa
Macaret
Buna ziua. am infiintat recent un PFA, avand ca activitate realizarea software-ului la comanda. Sediu Social este in apartamentul proprietate personala. Am ... (vezi toată discuția)