Puteti va rog sa detaliati raspunsul?
Ideea este cam asa: fiecare serviciu are caracteristici diferite si o data limita de livrare diferita. In termeni si conditii am mentionat acest lucru.
La ce lege trebuie sa ma raportez ?
Am o afacere care urmeaza sa ofere prin intermediul site-ului sau servicii editoriale diverse (la distanta). Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea: pentru clientii care solicita un anumit serviciu de pe site, este suficient sa bifeze ca accepta termenii si conditiile site-ului (care se refera la toate serviciile de pe site), sau va fi necesar ca pentru fiecare serviciu individual sa existe un contract de sine statator, care sa reglementeze strict functionarea acelui serviciu?
(+La ce lege trebuie sa ma raportez?)
Mentionez ca in cadrul termenilor si conditiilor am incercat sa diferentiez cat mai bine intre serviciile oferite. Am citit legea comertului electronic si pe cea a facturii electronice si am inteles ca termenii si conditiile se accepta ca si contract in general, pentru utilizarea site-ului ca intreg: dar nu m-am lamurit cu intrebarea enuntata mai sus.
Multumesc pentru raspuns.
Intre timp m-am mai documentat si eu: ideea este ca d.p.d.v. legal simpla reprezentare fotografica a acelor picturi, facuta fara modificari, NU beneficiaza de copyright si acei fotografi nu pot beneficia de drept de autor - aici vorbim strict de fotografierea unei alte opere originale; exista exceptii, in tarile unde se presupune ca insasi reprezentarea fotografica a unei alte opere presupune, in sine, un efort artistic sau intelectual: este acel asa-zis "sweat of the brow" (nu in Romania).
De asemenea, necesitatea de a solicita acordul pentru publicarea fotografiei unui tablou din muzeele romanesti este prevazuta de art. 27 din Legea nr 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata (in timp ce in legea drepturilor de autor nu se specifica nimic pe tema aceasta); dar acest acord este prevazut doar pentru patrimoniul cultural national, nu se refera la obiecte de patrimoniu strain - pentru care tot nu stiu cum sa procedez.
Intentionez sa comercializez carti digitale (ebooks) pe internet folosind pe copertele acestora fotografii ale unor picturi expuse in diferite muzee si colectii (publice dar si particulare) din mai multe state (Franta, Italia, UK, SUA, Rusia, Romania).
Insa, chiar dupa ce am citit legea romana privind drepturile de autor si directiva europeana care reglementeaza drepturile de autor, nu imi este inca deloc clar daca am voie sau nu sa folosesc acele fotografii. - Mentionez ca autorii picturilor originale au decedat in urma cu cel putin 70 de ani, in timp ce fotografiile sunt facute mult mai recent, dar inteleg ca simpla reprezentare fotografica a acelor picturi, facuta fara modificari, nu beneficiaza de copyright.
Va rog mult sa imi spuneti ce ar trebui sa fac: pot publica fara griji, sau ar trebui sa cer permisiunea muzeelor / detinatorilor picturilor/fotografiilor?
De asemenea, ma afecteaza in vreun fel legislatia tarii in care se afla muzeele/detinatorii respectivi, sau eu va trebui sa ma supun strict legii romane si directivei europene?
Sunt obligat sa mentionez in interiorul cartii locul unde se afla expusa pictura reprezentata pe coperta?