avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drept de utilizare in scop comercial fotografii ale ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drept de utilizare in scop comercial fotografii ale unor tablouri din domeniul public

Buna ziua,

Intentionez sa comercializez carti digitale (ebooks) pe internet folosind pe copertele acestora fotografii ale unor picturi expuse in diferite muzee si colectii (publice dar si particulare) din mai multe state (Franta, Italia, UK, SUA, Rusia, Romania).

Insa, chiar dupa ce am citit legea romana privind drepturile de autor si directiva europeana care reglementeaza drepturile de autor, nu imi este inca deloc clar daca am voie sau nu sa folosesc acele fotografii. - Mentionez ca autorii picturilor originale au decedat in urma cu cel putin 70 de ani, in timp ce fotografiile sunt facute mult mai recent, dar inteleg ca simpla reprezentare fotografica a acelor picturi, facuta fara modificari, nu beneficiaza de copyright.

Va rog mult sa imi spuneti ce ar trebui sa fac: pot publica fara griji, sau ar trebui sa cer permisiunea muzeelor / detinatorilor picturilor/fotografiilor?

De asemenea, ma afecteaza in vreun fel legislatia tarii in care se afla muzeele/detinatorii respectivi, sau eu va trebui sa ma supun strict legii romane si directivei europene?

Sunt obligat sa mentionez in interiorul cartii locul unde se afla expusa pictura reprezentata pe coperta?

Va multumesc anticipat!

Andrei
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2014
andreipos, utilizator
Cel mai recent răspuns: andreipos , utilizator 22:20, 3 Noiembrie 2014
fotografiile acelea au fost facute de un fotograf care are drept de autor, si care poate a cesionat aceste drepturi unei companii care se ocupa cu valorificarea acelor imagini prin diferite tipuri de licente. Preluarea acelor fotografii fara consimtamantul fotografului/titularului de drepturi, intr-un scop oneros ( folosire pentru castig prin vanzare filme), poate reprezenta o incalcare a dr. de autor .

Nu este importat faptul ca fotografiile au fost facute public, pe internet. trebuie sa cercetati aspectele legale prin care acestea pot fi folosite de terti (ex. gratis in interes personal neoneros, sau oneros indeplinind anumite conditii, etc)
Multumesc pentru raspuns.
Intre timp m-am mai documentat si eu: ideea este ca d.p.d.v. legal simpla reprezentare fotografica a acelor picturi, facuta fara modificari, NU beneficiaza de copyright si acei fotografi nu pot beneficia de drept de autor - aici vorbim strict de fotografierea unei alte opere originale; exista exceptii, in tarile unde se presupune ca insasi reprezentarea fotografica a unei alte opere presupune, in sine, un efort artistic sau intelectual: este acel asa-zis "sweat of the brow" (nu in Romania).
De asemenea, necesitatea de a solicita acordul pentru publicarea fotografiei unui tablou din muzeele romanesti este prevazuta de art. 27 din Legea nr 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata (in timp ce in legea drepturilor de autor nu se specifica nimic pe tema aceasta); dar acest acord este prevazut doar pentru patrimoniul cultural national, nu se refera la obiecte de patrimoniu strain - pentru care tot nu stiu cum sa procedez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fotografii ale materialelor protejate ce drepturile de autor Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi puteti spune daca este legala folosirea unor fotografii, pe mine ma intereseaza snapshot-urile facute in Windows asupra unor program sau web ... (vezi toată discuția)
Folosirea fara permis a unui produs sau material publicitar pentru acel produs, marca inregistrata mariatg mariatg Reprezint -cu exclusivitate pentru Romania- un mare producator STRAIN de mobilier ale carui produse sunt, toate, marca inregistrata. Este vorba de elemente ... (vezi toată discuția)
Despre legea copyrightului daveamz daveamz Am si eu o nelamurire in legatura cu legea copyrightului privind imaginile/fotografiile. Am citit legea privind drepturile de autor Legea nr. 285 din 23 iunie ... (vezi toată discuția)