avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... folosirea fara permis a unui produs sau material ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

folosirea fara permis a unui produs sau material publicitar pentru acel produs, marca inregistrata

Reprezint -cu exclusivitate pentru Romania- un mare producator STRAIN de mobilier ale carui produse sunt, toate, marca inregistrata. Este vorba de elemente modulare de mobilier cu o executie si functionalitate originale.

Prin incheierea contractului de reprezentare, -cu un cost substantial- firma STRAINA a acordat firmei noastre, CU EXCLUSIVITATE pe teritoriul Romaniei, dreptul de comercializare si/sau fabricare a acestor produse, contractul avand clauze foarte stricte privind reprezentarea si publicitatea.

Navigand recent pe internet pe paginile celor ce comercializeaza mobilier la comanda, am descoperit pe un site doua dintre fotografiile originale - fotografii executate de catre firma STRAINA in ateliere foto proprii- ale produselor noastre-marca inregistrata.

Pe scut, in acel site se ofera spre vanzare, pe baza de comanda oricare din produsele promovate ca modele, pe fotografii FURATE.

Intrebare: Cum pot proceda pe cale legala pentru a-i sanctiona pe cei ce-si insusesc munca altuia ?

Va rog sa aveti amabilitatea sa ma indrumati care ar fi pasii de urmat.
- este legea copyrightului implicata aici?
-este legea folosirii marcii inregistrate in discutie?
-trebuie sa fac mai intai notificare prin executor si apoi sa o folosesc in plangere penala.
Sunt de profesie inginer si mi-ar fi de real folos sfaturile de abordare a problemei
Multumesc anticipat.
Maria
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
mariatg, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 22:13, 30 Martie 2011
Mai intai, in Romania nu exista legea copyrightului (doar in Anglia/SUA), dar exista Legea dreptului de autor si a drepturilor conexe, nr. 8 / 1996 . O puteti vedea aici [ link extern ]

Dreptul de autor protejeaza operele de creatie intelectuala (adica texte, fotografii, filme, software samd). Nu protejeaza ideile si nu protejeaza marcile (semnele de reprezentare comerciala).

Pe de alta parte, exista Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice care protejeaza marcile, adica semnele susceptibile de reprezentare grafica.

Folosirea fotografiilor realizate de partenerul dvs incalca drepturile de autor, cf art. 13 lit f din Legea 8/1996. Le puteti trimite o somatie sa inceteze publicarea acelor fotografii, dar ei va pot refuza din moment ce nu dvs aveti drepturile de autor asupra acestora, caz in care pot fi somati / dati in judecata de proprietarul fotografiilor. Dar ei isi pot realiza in viitor propriile poze.

In opinia mea, punerea in comert in Romania a produselor partenerului dumneavoastra, daca comerciantii le-au achizitionat anterior din comert nu contravine legii marcilor (de drept de autor nici nu poate fi vorba). Aceasta pentru ca Legea marcilor 84/1998 precizeaza ca


Art.37. - Titularul unei marci inregistrate nu poate cere sa se interzica altor persoane detinerea, oferirea spre vanzare sau comercializarea produselor care poarta aceasta marca, pentru produsele care au fost puse in comert de insusi titular sau cu consimtamantul acestuia.


In acelasi timp, este evident ca titularul marcii poate interzice fabricarea sau comercializarea unor produse similare sub marca sa, cf. art. 35 din Legea 84/1998.

Prin urmare, acordul dvs de exclusivitate are efecte doar intre parti, ei obligandu-se sa nu distribuie produsele lor catre alte firme din Romania. Daca acestea le achizitioneaza din alte tari, ele pot fi vandute. Nu pot insa folosi in vanzare fotografiile si materialele protejate de drept de autor.

E recomandat sa trimiteti anterior o somatie si puteti sa cereti in instanta civila daune. Plangerea penala nu este justificata pentru cateva poze..
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
eumarian, utilizator
Multumesc foarte, FOARTE MULT pentru acest raspuns.

As dori sa fac urmatoarele precizari:
- concurentul care foloseste materialelel noastre publicitatre nu putea cumpara produse de acest tip decat de la noi, iar din strainatate nu putea fiindca toti partenerii externi ai acestui brand respecta regulile comune asadar, acest lucru nu s-a intamplat.
Concurentul ofera MODELELE noastre- marca inregistrata, pe care LE executa prin COPIERE, raul constand in faptul ca DEZINFORMEAZA clientela vanzand produse de proasta calitate-functional, executate din materiale care nu respecta conditii de calitate E1, folosindu-se DE IMAGINEA noastra/a producatorului care confera incredere IN PRODUSELE SALE, in piata.
In felul acesta, profitand de credulitatea si lipsa de educatie a cumparatorului roman, ne fura clientela si isi vand marfa indoielnica, de multe ori convingand cumparatorul ca face o afacere buna daca accepta serviciile -LA NEGRU.
Acesta este cazul nostru, intre timp i-am mai testat pentru a afla exact cum procedeaza. intervine deci si concurenta neloiala, ca sa nu mai spunem si despre evaziune fiscala.

Cu stima,
Maria
Consultati un avocat si puteti sa apelati la legea 84/1998 privind marcile

Titularul marcii poate cere instantei judecãtoresti competente sã interzica tertilor sa foloseasca, in activitatea lor comercialã, fara consimtamantul titularului:
a) un semn identic cu marca pentru produse sau servicii identice cu acelea pentru care marca a fost inregistrata;
[...]
In aplicarea alin.2, titularul marcii poate cere sã fie interzise tertilor, in special urmatoarele acte:
a) aplicarea semnului pe produse sau pe ambalaje;
b) oferirea produselor sau comercializarea ori detinerea lor in acest scop sau, dupa caz, oferirea sau prestarea serviciilor, sub acest semn;
[...]
d) utilizarea semnului pe documente sau pentru publicitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosire marca fara acord Lipi Lipi Cum se procedeaza cu cei care folosesc fara acordul meu marca pe care o am inregistrata la OSIM? Ii chem in judecata ca sa-i oblig sa nu mai foloseasca ... (vezi toată discuția)
Mai risc un proces daca am retras foto postata fara drept pe blog? sylvya04 sylvya04 Buna ziua. Am facut o gafa, pentru care imi pare rau acum, dar cred ca e prea tarziu. Detin un blog personal in care am postat unele obiecte personale spre ... (vezi toată discuția)
Importator unic robertsega32 robertsega32 Suntem importatori unici pentru un anumit produs (marca de produse) pentru romania. NE putem folosi de art. 35 din Legea 84/1998 pentru a interzice unor ... (vezi toată discuția)