Am depus plangere la Parchet imediat dupa eveniment. Actiunea s-a respins pe motiv ca nu a fost infractiune (ucidere din culpa). Iar cei de la Parchet m-au indrumat sa depun actiune in civil, ceea ce am si facut ulterior. Tot ceea ce am facut a fost din proprie initiativa, studiind legea, eu nefiind in domeniu. De aceea va cer pererea: Chiar daca decizia DSP este contestata de medici in instanta, eu pot incepe o actiune impotriva lor? Ce se intampla daca contestatiile vor fi acceptate?
DSP a nominalizat un expert din alt judet, acesta a solicitat onorariul, eu l-am platit, concluzia expertului mi-a fost favorabila si DSP a emis decizia in cauza, care este acum contestata.
Am depus plangere si la CM, procedura este in desfasurare, dar nu imi fac mari sperante acolo, toti se cunosc reciproc. Si oricum, CM nu poate da decat niste "pedepse" minore, dupa cum cred ca stiti.
Deci, pana la urma, mai pot deschide sau nu actiune in civil in conditiile actuale? Multumesc!
Am citit art. 684: Decizia DSP fiindu-mi favorabila, eu nu am contestat-o, ci medicii. In legatura cu "(2) Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiţie potrivit dreptului comun.", sa inteleg ca desi decizia face obiectul unei contestatii in instanta, eu pot deschide actiune separata impotriva medicilor? Multumesc.
pe scurt, cazul meu se prezinta astfel: Sotul meu a decedat acum 1 an in urma a ceea ce consider a fi fost malpraxis. Am depus plangere la DSP, s-a desemnat 1 expert(tarziu, ce-i drept), i-am platit onorariul, rezultatul expertizei a fost "SE CONFIRMA CAZ DE MALPRAXIS" pentru 3 medici implicati. Cum ma asteptam, decizia DSP a fost contestata in intanta de toti cei 3 medici (2 la judecatorie, 1 la tribunal). DSP a depus intampinare, asta e situatia in acest moment. Va rog sa imi dati un sfat cu privire la:
1. Eu nefiind parte in dosar, cum sunt aparate interesele mele in acest caz? Eu nu pot participa cu nimic in acest dosar
2. As putea deschide in nume personal actiune in civil in urma deciziei DSP? Aceasta decizie fiind atacata in instanta, trebuie sa astept pana la finalizarea actiunii actuale? Exista un termen in care tb sa ma incadrez de la data deciziei?
3. In cazul in care tb sa astept ca hotararea instantei sa fie definitiva si irevocabila, iar aceasta va fi nefavorabila, care ar fi procedura?
Multumesc foarte mult!
totusi, un avocat mi a spus despre principiul epuizarii unei cai alese, acum ce sa fac? daca ma duc in instanta si mi se respinge cererea pe acest motiv? Oricum pe civil voi merge.Ce ii puteti spune despre Avocatul Poporului? As putea merge in paralel cu 2 actiuni, si cea in instanta si cea la Av Pop? Deja biroul teritorial al acestuia din urma mi a raspuns la mail si asteapta dovada depasirii permenului pentru a da curs petitiei.
am calitatea de reclamant intr-un dosar de malpraxis depus la Comisia DSP in data de 18.12.2015, privind decesul sotului meu la doar 42 de ani. Conform legislatiei, ar fi trebuit sa primesc un rezultat in termen de 3 luni, au trecut aproape 4 si nimic. In acest interval, s-au incalcat mai multe termene:
1. Comisia nu s-a intrunit in maxim 3 zile de la sesizare, ci la peste 1 luna (26.01.2016)
2. Expertii desemnati au refuzat dosarul, pe motiv de activitati didactice, desi sunt pe lista specialistilor numiti prin ordin de ministru. Au dreptul de a refuza? Eu mi am depus acordul de achitare a onorariilor inca din 02.02.2016!
3. Pe data de 18.02.2016 DSP a inaintat la Ministerul Sanatatii o cerere de clarificare a demersurilor ce urmeaza a fi facute in urma refuzului, pentru ca nu este stipulata aceasta speta in ROF al Comisiei si nici pana azi, 28.03.2015 nu au trimis niciun raspuns
4. In acest caz, tinand cont ca expertii au la randul lor 30 de zile la dispozitie pentru a da un verdict, plus acele zile de concluzii aferente DSP, e clar ca cele 3 luni vor deveni minim 5 si nu am garantia ca se va intampla ceva. Eu nu pot depune o actiune in instanta pentru ca principiul de drept al epuizarii caii alese initial risca sa imi faca actiunea inadminsibila pentru instanta.
5. Consider ca imi sunt incalcate flagrant drepturile de a obtine niste rezultate in termenele stabilite legal, asa ca m am gandit sa incerc o petitie la Avocatul Poporului, pe temeiul incalcarii termenelor de raspuns...ce ziceti? As fi indreptatita?
Nu stiu cum sa mai procedez, ma duc saptamanal la DSP si depun cerere de urgentare a demersurilor.
Orice sugestie e binevenita, multumesc mult!
am primit o somatie de la executor judecatoresc ce prevede incuviintarea executarii silite(poprire salariu) pentru un credit neachitat. Eu nu am mai platit rata la acel credit din martie 2010, (de fapt imi platea cineva, dar se pare ca doar spunea ca plateste, eu nu am stiut de restante, e mai complicat). Cererea depusa in instanta de catre executor a fost in dec 2013, deci peste 3 ani, cei necesari prescriptiei. Pe hotarare scrIe irevocabila, nu si definitiva. Care este termenul de depunere a contestatiei? Am citit ca 15 zile, dar cineva spunea aici ca de 5 zile. As vrea sa depun contestatie pe motiv de prescriere. De asemenea, care ar fi taxele necesare? sunt fixe sau in functie de valoarea sumei executate? E URGENT!!! VA MULTUMEC MULT!
buna ziua, as dori un raspuns bine intemeiat legal cu privire la urmatoarea situatie: am concesionat o suprafata de teren ce apartine unei primarii, acest teren a fost folosit pentru a construi un balcon exterior la un apartament situat la parterul unui bloc, apartamentul fiind propritate personala. In contractul de concesiune se stipuleaza ca terenul se concesioneaza direct, pe o perioada egala cu existenta constructiei facute pe teren. Intrebarea mea este daca pot cumpara acest teren? De la prtimarie mi s-a spus ca tb organizata licitatie publica, facut cadastru si evaluare de catre un expert, insa am mai citit putin legislatia si din cate am inteles, daca pe teren exista o constructie, as avea un drept de cumparare directa, fara licitatie. Va rog sa ma lamuriti putin cu procedura si actele necesare daca se poate. Multumesc anticipat!