avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Activitate Stefanel619

Activitate Stefanel619

Buna ziua.

Cum poti recastiga dreptul de mostenitor daca in decurs de un an de la decesul mamei nu l-ai revendicat, fiind minor la momentul decesului, adult acum, dupa 2 ani de la deces?
Multumesc pentru raspuns. Este ceea ce credeam si eu, doar ca vroiam sa ma asigur.
Singura nelamurire este la cota parte din imobil. De ce se revine si 1/4 din 50%, sotului supravietuitor, din moment ce ei au fost divortati? Pentru ca nu s-a facut partajul?
Buna ziua. Doresc sa inaintez o serie de intrebari.
Suntem 3 frati care avem de dezbatut o mostenire (un imobil), impreuna cu mama noastra. Parintii nostri au divortat in 1993, nefacandu-se partajul. Apartamentul a fost dobandit in perioada in perioada anilor 80. Tatal meu achitand integral suma necesara. A fost dobandit in timpul casatoriei, asadar, a devenit bun comun. Anul acesta, tatal meu a decedat, urmand sa facem succesiunea. Mama noastra, din diferite motive, doreste sa ne elimine din succesiune (mai intai, a incercat pe cale amiabila, sa ne convinga sa cedam partea noastra, ei). Sustine ca detine anumite "acte" (scrise de mana), prin care tatal nostru a semnat renuntarea la partea lui din imobil. Singurii martori fiind fratele si sotia mamei. Trebuie sa precizez ca a existat o oarecare constrangere din partea mamei, folosindu-se de amenintarile fratelui sau indreptate catre tatal meu. El ne-a spus in repetate randuri, ca a "renuntat" la partea sa, verbal, in favoarea noastra (copiilor).
O alta teorie invocata de catre ea, este ca tatal nostru nu a avut contributie la intretinerea apartamentului. In fapt, ea nu a mai locuit (permanent) in acest imobil, din 1999, locuind intr-o alta localitate cu cel de-al 2-lea sot, cheltuielile/reparatiile fiind suportate, in mare parte, de mine, fratele meu sau sora mea. Ultima data am renovat apartamentul anul acesta, investind aproximativ 2000 de euro, din care aprox. 400 de euro mama noastra. Fiecare investitie a fost facuta in proportie de 80% noi, 20% ea.
Ulterior, au aparut amenintari cum ca ne obliga sa parasim apartamentul, momentan eu si sora mea locuind aici, altfel urmand sa ne distruga bunurile din casa, care sunt ale noastre (ale mele si ale surorii mele) in proportie de 80%.
1. Noi, copii, mai avem drept asupra a 50% din imobil, adica partea tatalui nostru?
2. Acel "act" este legal? Poate fi folosit in instanta pentru dobandi 100% din imobil?
3. Pana la disputarea succesiunii, cine este proprietar de drept?
4. Vom putea fi obligati, prin metode legale, sa eliberam imobilul?
5. In cazul daunelor cauzate de catre aceasta (mama noastra), asupra bunurilor materiale detinute de catre noi, va putea fi trasa la raspundere?
6. Daca se va prezenta cu persoane straine in imobil, pentru a ne constrange (deobicei prin amenintari), avem dreptul de a anunta politia?

Va multumesc, anticipat, pentru raspunsuri.