avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, parinti divortati, fara partaj.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, parinti divortati, fara partaj.

Buna ziua. Doresc sa inaintez o serie de intrebari.
Suntem 3 frati care avem de dezbatut o mostenire (un imobil), impreuna cu mama noastra. Parintii nostri au divortat in 1993, nefacandu-se partajul. Apartamentul a fost dobandit in perioada in perioada anilor 80. Tatal meu achitand integral suma necesara. A fost dobandit in timpul casatoriei, asadar, a devenit bun comun. Anul acesta, tatal meu a decedat, urmand sa facem succesiunea. Mama noastra, din diferite motive, doreste sa ne elimine din succesiune (mai intai, a incercat pe cale amiabila, sa ne convinga sa cedam partea noastra, ei). Sustine ca detine anumite "acte" (scrise de mana), prin care tatal nostru a semnat renuntarea la partea lui din imobil. Singurii martori fiind fratele si sotia mamei. Trebuie sa precizez ca a existat o oarecare constrangere din partea mamei, folosindu-se de amenintarile fratelui sau indreptate catre tatal meu. El ne-a spus in repetate randuri, ca a "renuntat" la partea sa, verbal, in favoarea noastra (copiilor).
O alta teorie invocata de catre ea, este ca tatal nostru nu a avut contributie la intretinerea apartamentului. In fapt, ea nu a mai locuit (permanent) in acest imobil, din 1999, locuind intr-o alta localitate cu cel de-al 2-lea sot, cheltuielile/reparatiile fiind suportate, in mare parte, de mine, fratele meu sau sora mea. Ultima data am renovat apartamentul anul acesta, investind aproximativ 2000 de euro, din care aprox. 400 de euro mama noastra. Fiecare investitie a fost facuta in proportie de 80% noi, 20% ea.
Ulterior, au aparut amenintari cum ca ne obliga sa parasim apartamentul, momentan eu si sora mea locuind aici, altfel urmand sa ne distruga bunurile din casa, care sunt ale noastre (ale mele si ale surorii mele) in proportie de 80%.
1. Noi, copii, mai avem drept asupra a 50% din imobil, adica partea tatalui nostru?
2. Acel "act" este legal? Poate fi folosit in instanta pentru dobandi 100% din imobil?
3. Pana la disputarea succesiunii, cine este proprietar de drept?
4. Vom putea fi obligati, prin metode legale, sa eliberam imobilul?
5. In cazul daunelor cauzate de catre aceasta (mama noastra), asupra bunurilor materiale detinute de catre noi, va putea fi trasa la raspundere?
6. Daca se va prezenta cu persoane straine in imobil, pentru a ne constrange (deobicei prin amenintari), avem dreptul de a anunta politia?

Va multumesc, anticipat, pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
Stefanel619, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:11, 9 Noiembrie 2014
Buna Ziua,

1. Dvs., copii aveti dreptul la 3/4 din partea tatalui, iar mama voastra 1/4. Atentie, este vorba de 3/4 din jumatatea bunului imobil, cealalta jumatate apartinandu-i mamei voastre, impreuna cu cota de 1/4 din partea tatalui vostru, presupunandu-se contributia de 50-50 la cumpararea apartamentului.
2.Contractele pot fi incheiate doar in termeni normali, fiind nevoie de consimtamantul ambelor parti si nu este legal daca este semnat prin constrangere sau folosirea violentei. De retinut ca sub imperiul vechiului cod civil vazarea intre soti era interzisa iar in ceea ce priveste donatia aveti la indemana un instrument juridic eficace in cazul in care veti deschide succesiunea dupa tata : reductiunea liberalitatilor excesive. Astfel, daca exista un asemenea act, exista remedii juridice pentru ineficacitatea acestuia totala sau partiala.
3.Pana la deschiderea succesiunii, toti sunteti coproprietari, avand o cota ideala din proprietate.
4.Da, dar numai dupa dezbaterea succesiunii si efectuarii partajului si numai dupa ce mama voastra va va plati o sulta ( o suma de bani) pentru dreptul vostru, avand in vedere, totusi ca dansa detine o cota mai mare decat dvs, cei trei copii.
5. Daca detineti probe in acest sens, puteti cere repararea prejudiciului pe cale judecatoreasca.
6. Evident, puteti anunta politia.
Multumesc pentru raspuns. Este ceea ce credeam si eu, doar ca vroiam sa ma asigur.
Singura nelamurire este la cota parte din imobil. De ce se revine si 1/4 din 50%, sotului supravietuitor, din moment ce ei au fost divortati? Pentru ca nu s-a facut partajul?
Stefanel619 a scris:

Parintii nostri au divortat in 1993, nefacandu-se partajul. Apartamentul a fost dobandit ... in timpul casatoriei, asadar, a devenit bun comun. Anul acesta, tatal meu a decedat...

mama ...locuind intr-o alta localitate cu cel de-al 2-lea sot


Ce sotie supravieţuitoare vedeţi in povestea aceasta, domnule avocat? :confused:

O fi dânsa ...neîngropată (supravieţuitoare), dar soţie a defunctului nu prea mai era din 1993 (de la divort). A! E soţie, dar este a altuia - a unuia viu şi foarte viu prin localitatea pe unde umblă... :yes: (sau, mă rog, chiar de-o avea şi acesta "domiciliul" printr-alt cimitir, nu ne interesează, fiindcă aici vobim despre moştenirea tatălui utilizatorului).

@Stefanel619

Toată averea defunctului (tatăl dvs). se imparte în mod egal celor 3 copii ai săi. (din expunerea dvs. nu rezută că ar fi avut şi alţi copii sau altă soţie)

Averea / masa succesorală este compusă din: ...depinde

Între părinţii dvs. nu s-a facut partajul la vremea divorţului. Deci, teoretic, ap. este bun comun, prezumat 50% partea defunctului/tatăl dvs. şi 50% proprietatea mamei dvs.
Dar, practic, spuneţi că tata a achitat "integral suma necesară". Puteti dovedi provenienta acestei sume de bani? Puteti dovedi că suma de bani nu era ... de sub salteaua la fel de comună a părinţilor dvs.? Dacă puteti dovedi că tata a achitat ap. cu bani proprii, atunci s-ar putea constata că ap. e bun propriu. Dacă nu puteţi dovedi, ramane ... ca-n teorie (bun comun). Deşi că, şi în acest caz s-ar putea dovedi o contribuţie diferită/majoritară la dobândirea bunului. Comun nu înseamnă musai 50%-50% (asta-i doar o prezumţie). Spre pildă, 80%-20% tot comun inseamnă (şi n-aş neglija aspectul că s-a făcut o investiţie în exact această proporţie). Dar totul depinde de probe, nu de ...vorbe (apropo de ce povesteşte fratele mamei că s-ar fi zis...)

Iată de ce, mai în glumă, mai în serios, mie îmi place să spun că "depinde" e cel mai ştiinţific răspuns în drept. Soluţiile concrete ar putea să depindă de cel mai amârât amânunt, pe care, iniţial, nici nu-l iei în seamă...
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare drept abitatie sot supravietuitor danieladam danieladam Buna ziua! Tatăl meu a decedat de curând. Părinții mei erau despărțiți in fapt de mai bine de 4 ani, dar nu divortati. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Mostenire macrita macrita Buna ziua , In anul 2007 , mama mea a decedat. Parintii mei au avut un apartament cu 3 camere , pentru care nu am facut succesiunea , noi fiind 3 frati . ... (vezi toată discuția)
Tatăl vitreg a decedat. noi moștenim ceva din apartament, sau doar frații noștri vitregi au dreptul? MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua MAMA mea s-a recasatorit cand aveam eu 10 ani eu mai aveam o sora de 8 ani dupa casatorie au mai rezultat 2 copi cu cel de al2-lea tata in total 4 ... (vezi toată discuția)