Stefanel619 a scris:
Parintii nostri au divortat in 1993, nefacandu-se partajul. Apartamentul a fost dobandit ... in timpul casatoriei, asadar, a devenit bun comun. Anul acesta, tatal meu a decedat...
mama ...locuind intr-o alta localitate cu cel de-al 2-lea sot
Ce sotie supravieţuitoare vedeţi in povestea aceasta, domnule avocat? :confused:
O fi dânsa ...neîngropată (supravieţuitoare), dar soţie
a defunctului nu prea mai era din 1993 (de la divort). A! E soţie, dar este a altuia - a unuia viu şi foarte viu prin localitatea pe unde umblă... :yes: (sau, mă rog, chiar de-o avea şi acesta "domiciliul" printr-alt cimitir, nu ne interesează, fiindcă aici vobim despre moştenirea tatălui utilizatorului).
@Stefanel619
Toată averea defunctului (tatăl dvs). se imparte în mod egal celor 3 copii ai săi. (din expunerea dvs. nu rezută că ar fi avut şi alţi copii sau altă soţie)
Averea / masa succesorală este compusă din: ...
depinde
Între părinţii dvs. nu s-a facut partajul la vremea divorţului. Deci,
teoretic, ap. este bun comun,
prezumat 50% partea defunctului/tatăl dvs. şi 50% proprietatea mamei dvs.
Dar,
practic, spuneţi că tata a achitat "integral suma necesară". Puteti dovedi provenienta acestei sume de bani? Puteti dovedi că suma de bani nu era ... de sub salteaua la fel de comună a părinţilor dvs.? Dacă puteti dovedi că tata a achitat ap. cu bani proprii, atunci s-ar putea constata că ap. e bun propriu. Dacă nu puteţi dovedi, ramane ... ca-n teorie (bun comun). Deşi că, şi în acest caz s-ar putea dovedi o contribuţie diferită/majoritară la dobândirea bunului. Comun nu înseamnă musai 50%-50% (asta-i doar o prezumţie). Spre pildă, 80%-20% tot comun inseamnă (şi n-aş neglija aspectul că s-a făcut o investiţie în exact această proporţie). Dar totul depinde de
probe, nu de ...vorbe (apropo de ce povesteşte fratele mamei că s-ar fi zis...)
Iată de ce, mai în glumă, mai în serios, mie îmi place să spun că "
depinde" e cel mai ştiinţific răspuns în drept. Soluţiile concrete ar putea să depindă de cel mai amârât amânunt, pe care, iniţial, nici nu-l iei în seamă...