avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Activitate RAMSES1313

Activitate RAMSES1313

In septembrie 2018 am convenit cu un cetatean maghiar sa deschidem in Romania o firma de distributie materiale electrice. El fiind asociat si eu urmand a fi administrator. Tot in Septembrie 2018 am primit prin transfer bancar, in contul societatii al carei administrator si asociat unic sunt suma de 2000€uro. Pentru aceasta suma am emis factura fiscala de prestari servicii. Aceasta suma reprezinta costurile de prestari servicii (deschidere firma si deplasari in strainatate).
De la 1 Octombrie m-am si angajat la firma nou infiintata ca Director de Vanzari. Am detinut aceasta functie precum si functia de administrator la firma nou infiintata pana la 30 Martie 2019.
Dupa ce mi-am dat demisia cu acordul partilor, fara preaviz, si am fost revocat din functia de administrator tot in data de 30 Martie 2019, de cateva zile fostul angajator imi solicita suma de 7000 Lei sa o returnez.
Explicatia lui este ca din acesti 7000lei, 5000lei reprezinta parte din cei 2000€uro platiti in Septembrie si pe care nu i-am "meritat" (desi exista o factura acceptata de ambele parti, inregistrata de mine in contabilitate si pentru care am platit impozit). Iar alti 2000 Lei reprezinta, dupa spusele lui, o suma pe care mi-a dat-o cash dupa infiintarea firmei. Ceea ce nu este adevarat. Iar intr-o discutie mi-a spus ca cei 2000Lei reprezinta capitalul social al firmei.

Intrebarea mea este daca este cazul sa pornesc vreo actiune legala impotriva fostului partener si angajator?
Ma poate obliga sa returnez o datorie inexistenta?
Mentionez ca in afara de factura din Septembrie 2018, acceptata de ambele parti si inregistrata in contabilitate nu exista niciun alt fel de document intocmit intre noi.
El doreste banii fie cash, fie sa ii transfer intr-un cont al lui de persoana fizica.

Multumesc.
In baza contractului de colaborare, nu in baza CIM.
Buna ziua.
In data de 04.06.2018 m-am angajat la o firma in cadrul dep, achizitii cu contract de munca pe o perioada nedeterminata, cu perioada de proba de 90 zile.
Conditia angajatorului, nenegociabila, a fost sa lucram in urmatorul mod: salariul minim pe economie stabilit prin CIM iar restul, adica 80% din suma negociata, facturabil la finalul fiecarei luni din firma (SRL) pe care o detin ca actionar si administrator.
Dupa 87 de zile de munca, angajatorul a decis sa inchidem colaborarea si prin urmare si CIM conform clauzei perioada proba 90 zile.
Salariul aferent CIM l-am primit, insa suma stipulata in ultima factura, adica din 31.08.2018 nu au platit-o si nici nu au de gand sa o plateasca.
Factura a fost semnata si stampilata de catre angajator.
Pentru modul de lucru colaborare, cu factura, mentionez ca am avut contract incheiat intre parti si factura este emisa si acceptata in perioada in care contractul inca isi producea efectele.
Daca nu vor sa plateasca de buna voie, va rog sa-mi dati cateva indicatii despre caile prin care as putea sa recuperez suma pe care ei mi-o datoreaza.
Multumesc anticipat.
Situatia a fost mult mai complicata decat am expus eu aici. In final sunt detalii care nu reprezentau o prioritate in a le expune aici.
In alta ordine de idei, optiunea de a demisiona am acceptat-o si am vrut sa inchei situatia intr-un mod cat mai civilizat.Asa am si facut. Numai ca dupa foarte putin timp de la ziua plecarii mele din companie, fostul angajator a inceput sa emita vorbe defaimatoare la adresa mea.
In ceea ce priveste suportul fostilor colegi in a depune marturie, nu am niciun dubiu ca nu o vor face. Am discutat deja cu cativa dintre ei si m-au asigurat de tot suportul. Motivul? E simplu. Nu sunt un caz singular. Si cu alti colegi fostul patron se comporta execrabil.
Cat despre proverbul "nu iese fum fara foc", sunt de acord. Nu se aplica insa si in situatia mea. Sunt detalii pe care din motive obiective nu le expun aici. In eventualitatea in care legea imi ofera un minim de sanse de a castiga in instanta, avocatul care ma va reprezenta va avea la dispozitie toate informatiile necesare analizarii acestui caz.
Domnule Avocat, doresc in primul rand sa va multumesc pentru raspunsul prompt.
Insa, doresc sa mentionez cateva detalii asupra carora v-as ruga sa ma lamuriti pentru a decide daca voi depune sau nu o plangere penala impotriva fostului angajator.
Asadar, ati specificat faptul ca trebuie sa dovedesc actiunea defaimatoare a fostului angajator. Nu posed probe cu inscrisuri pentru aceasta, in schimb consider ca m-as putea folosi de proba cu martori in eventualitatea in care ajungem in instanta.
Printre martorii care ar putea fi citati pentru aceasta actiune se numara fosti colegi, fosti furnizori cu care am lucrat si inclusiv angajati ai firmelor concurente.
Revenind la situatia in care refuzul explicit al unui potential angajator mi-ar fi de folos, mentionez ca nu am nici aici inscrisuri. Au fost doua cazuri concrete in care m-au primit la o discutie (interviu) insa de la inceput mi-au pus in vedere faptul ca "umbla vorba" ca sunt genul de angajat care ia spaga. Chiar daca discutiile au decurs intr-un mod normal as putea spune, evident ca rezultatul a fost negativ pentru mine.
In concluzie, ma gandesc si la varianta citarii celor doua persoane cu care am sustinut interviurile pentru a confirma ca in decizia lor au cantarit mult vorbele defaimatoare ale fostului angajator.
Sumarizand:
1. va rog sa-mi confirmati faptul ca insulta si calomnia sunt pedepsite de legea penala si nu de legea civila
2. daca asa cum am prezentat faptele, admitand ca ma pot folosi deocamdata numai de proba cu martori, pot depune o plangere penala impotriva fostului angajator?
3. in situatia in care potentialii angajatori cu care am sustinut interviuri de angajare si nu am fost acceptat refuza sa depuna marturie, sansele de a castiga procesul scad/dispar?
4. legea prevede un plafon maxim valoric al despagubirilor care se pot cere pentru daune aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei?

P.S. vreau cat mai repede sa lamuresc aceasta situatie deoarece de foarte putin timp am reusit sa ma angajez intr-o companie dintr-un cu totul alt domeniu fata de cel in care am activat in ultimii doi ani.pur si simplu am luat-o de la zero... aici insa, inca din PRIMA zi mi s-a specificat ca am ajuns intr-o firma care nu da si nu ia spaga. asadar, daca eu nu fac nimic pentru a lamuri situatia si cine stie prin ce mijloace vorbele defaimatoare ale fostului angajator ajung si la actualul patron, e foarte posibil sa am probleme si aici.

Va multumesc inca o data si astept raspunsul dumneavoastra.
Buna ziua.
As vreau sa supun atentiei si totodata sa cer un sfat despre urmatoarea speta.
In luna Iulie 2014 ocupam postul de Director Achizitii-Logistica la o firma privata cu capital romanesc din Bucuresti.
La inceputul aceleiasi luni Iulie 2014 am fost constrans sa plec din firma prin demisie cu acordul partilor. Am facut formalitatile si am parasit incinta in cateva ore.
Daca va intrebati de ce am plecat asa de usor, e simplu. Dintr-un exces de altruism, in toamna anului 2013 am fost de acord sa semnez micsorarea salariului pe contract la minimul pe economie.Pe cale de consecinta, chiar daca ramaneam, munceam pe "nimic".Iar administratorul firmei a folosit acest aspect in favoarea lui ca un atu.Mai mult decat atat, la plecare a refuzat si sa-mi restituie toti banii care mi se cuveneau pe motiv ca in contractul de munca salariul era minimul pe economie. (in consecinta nu mai aveam dreptul la cei 2200lei cuveniti conform intelegerii verbale)
Revenind, la cateva zile dupa ce am plecat, si situatia se perpetueaza si acum (Noiembrie 2014), fostul patron s-a laudat si se lauda in continuare in toata piata in care am activat (si catre clienti si catre furnizori) ca m-a dat afara deoarece m-a prins luand spaga de la furnizori.
Mentionez faptul ca eu nu am savarsit niciodata aceasta fapta si el nu are nicio dovada concreta in acest sens.
Mai mult decat atat, am fost refuzat la unele interviuri de angajare in acelasi domeniu pe motiv ca s-a auzit in piata, de la fostul meu patron, ca obisnuiesc sa iau spaga.In consecinta, domeniul in care am activat in ultimii 8 ani si m-am perfectionat e aproape "inchis" pentru mine deoarece fostul patron considera ca ma platea "prea mult" pentru munca depusa si a considerat sa ma dea afara.
(o situatie similara a patit si fostul meu coleg, Directorul Comercial care a fost dat afara in imprejurari similare. de el insa nu mai stiu nimic)
Va rog sa-mi comunicati daca in aceasta situatie il pot da in judecata pentru calomnie si daca pot cere daune morale si daune interese?
Totodata vin cu rugamintea de a mi se preciza care ar fi cuantumul estimativ al cheltuielile de judecata si cele cu avocatul (daca este obligatorie reprezentarea de catre un avocat).
Va multumesc anticipat.