Buna ziua.
As vreau sa supun atentiei si totodata sa cer un sfat despre urmatoarea speta.
In luna Iulie 2014 ocupam postul de Director Achizitii-Logistica la o firma privata cu capital romanesc din Bucuresti.
La inceputul aceleiasi luni Iulie 2014 am fost constrans sa plec din firma prin demisie cu acordul partilor. Am facut formalitatile si am parasit incinta in cateva ore.
Daca va intrebati de ce am plecat asa de usor, e simplu. Dintr-un exces de altruism, in toamna anului 2013 am fost de acord sa semnez micsorarea salariului pe contract la minimul pe economie.Pe cale de consecinta, chiar daca ramaneam, munceam pe "nimic".Iar administratorul firmei a folosit acest aspect in favoarea lui ca un atu.Mai mult decat atat, la plecare a refuzat si sa-mi restituie toti banii care mi se cuveneau pe motiv ca in contractul de munca salariul era minimul pe economie. (in consecinta nu mai aveam dreptul la cei 2200lei cuveniti conform intelegerii verbale)
Revenind, la cateva zile dupa ce am plecat, si situatia se perpetueaza si acum (Noiembrie 2014), fostul patron s-a laudat si se lauda in continuare in toata piata in care am activat (si catre clienti si catre furnizori) ca m-a dat afara deoarece m-a prins luand spaga de la furnizori.
Mentionez faptul ca eu nu am savarsit niciodata aceasta fapta si el nu are nicio dovada concreta in acest sens.
Mai mult decat atat, am fost refuzat la unele interviuri de angajare in acelasi domeniu pe motiv ca s-a auzit in piata, de la fostul meu patron, ca obisnuiesc sa iau spaga.In consecinta, domeniul in care am activat in ultimii 8 ani si m-am perfectionat e aproape "inchis" pentru mine deoarece fostul patron considera ca ma platea "prea mult" pentru munca depusa si a considerat sa ma dea afara.
(o situatie similara a patit si fostul meu coleg, Directorul Comercial care a fost dat afara in imprejurari similare. de el insa nu mai stiu nimic)
Va rog sa-mi comunicati daca in aceasta situatie il pot da in judecata pentru calomnie si daca pot cere daune morale si daune interese?
Totodata vin cu rugamintea de a mi se preciza care ar fi cuantumul estimativ al cheltuielile de judecata si cele cu avocatul (daca este obligatorie reprezentarea de catre un avocat).
Va multumesc anticipat.
puteti cere daune numai pe parte civila deoarece calomnia nu mai este incriminata in cod penal. Atentie la daunele cerute pt care veti plati taxe !!!. Reprezentarea de catre avocat nu este obligatorie insa sansele de reusita sunt proportionale cu cunostintele/experienta dvs juridica.
Instanţa ţine cont de cine este cel lezat şi de ce manieră îi este afectată imaginea, dar şi cine receptează mesajul, respectiv dacă afirmaţia calomnioasă s-a făcut în faţa unui grup restrâns sau mai larg de persoane, precum si de impactul pe care il produce actiunea defaimatoare.
Totusi, toate aspectele invederate in fata instantei trebuiesc dovedite. Piesa centrala a dosarului dvs. este faptul ca nu mai puteti activa pe piata pe care v-ati specializat, din cauza impactului negativ datarat actiunii defaimatoare. Trebuie, insa, sa dovediti ( martori, inscrisuri etc) aceast aspect. De exemplu, refuzul explicit al unui potential angajator.
Cheltuielile de judecata :
OUG 80/2013 Art. 7 prevede ca actiunile privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice se taxeaza cu 100 lei.
Onorariu de avocat 1000-2000 lei.
Domnule Avocat, doresc in primul rand sa va multumesc pentru raspunsul prompt.
Insa, doresc sa mentionez cateva detalii asupra carora v-as ruga sa ma lamuriti pentru a decide daca voi depune sau nu o plangere penala impotriva fostului angajator.
Asadar, ati specificat faptul ca trebuie sa dovedesc actiunea defaimatoare a fostului angajator. Nu posed probe cu inscrisuri pentru aceasta, in schimb consider ca m-as putea folosi de proba cu martori in eventualitatea in care ajungem in instanta.
Printre martorii care ar putea fi citati pentru aceasta actiune se numara fosti colegi, fosti furnizori cu care am lucrat si inclusiv angajati ai firmelor concurente.
Revenind la situatia in care refuzul explicit al unui potential angajator mi-ar fi de folos, mentionez ca nu am nici aici inscrisuri. Au fost doua cazuri concrete in care m-au primit la o discutie (interviu) insa de la inceput mi-au pus in vedere faptul ca "umbla vorba" ca sunt genul de angajat care ia spaga. Chiar daca discutiile au decurs intr-un mod normal as putea spune, evident ca rezultatul a fost negativ pentru mine.
In concluzie, ma gandesc si la varianta citarii celor doua persoane cu care am sustinut interviurile pentru a confirma ca in decizia lor au cantarit mult vorbele defaimatoare ale fostului angajator.
Sumarizand:
1. va rog sa-mi confirmati faptul ca insulta si calomnia sunt pedepsite de legea penala si nu de legea civila
2. daca asa cum am prezentat faptele, admitand ca ma pot folosi deocamdata numai de proba cu martori, pot depune o plangere penala impotriva fostului angajator?
3. in situatia in care potentialii angajatori cu care am sustinut interviuri de angajare si nu am fost acceptat refuza sa depuna marturie, sansele de a castiga procesul scad/dispar?
4. legea prevede un plafon maxim valoric al despagubirilor care se pot cere pentru daune aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei?
P.S. vreau cat mai repede sa lamuresc aceasta situatie deoarece de foarte putin timp am reusit sa ma angajez intr-o companie dintr-un cu totul alt domeniu fata de cel in care am activat in ultimii doi ani.pur si simplu am luat-o de la zero... aici insa, inca din PRIMA zi mi s-a specificat ca am ajuns intr-o firma care nu da si nu ia spaga. asadar, daca eu nu fac nimic pentru a lamuri situatia si cine stie prin ce mijloace vorbele defaimatoare ale fostului angajator ajung si la actualul patron, e foarte posibil sa am probleme si aici.
Va multumesc inca o data si astept raspunsul dumneavoastra.
Problema expusa de dvs.aici ridica multe intrebari in legatura cu motivul pt. care a trebuit sa va dat demisia , si chiar acuzatia ca luati mita/spaga de la furnizori , etc. Insa nu doresc sa detaliez. Tardiv, insa dvs. trebuia sa clarificati atunci cu angajatorul dvs. situatia , in mod normal , sa plecati cumva in conditii civilizate.
Ceea ce doriti dvs. acum e un soi de lupta cu morile de vant , in sensul ca nu aveti cum sa aduceti in instanta acei angajatori pe care-i banuiti ca v-au refuzat pe baza zvonului lansat de fostul dvs. angajator , nu vor veni , la fel , ma indoiesc ca fostii colegi ar depune marturie pentru dvs.
Se spune ca " nu iese fum, fara foc " si din pacate pt. dvs, oamenii cunosc proverbul acesta.
Calomnie
jacquelline
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu următoarea speta: o persoana lucrează de 10 ani intr-o firma. Este o persoana bine pregatita profesional, își face ... (vezi toată discuția)
Problema
andreea.irina
Am o prietena care a locuit timp de patru ani in strainatate, timp in care a avut o relatie de trei ani de zile cu patronul de la locul de munca. De un an si ... (vezi toată discuția)