avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calomnie

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu următoarea speta: o persoana lucrează de 10 ani intr-o firma. Este o persoana bine pregatita profesional, își face treaba fără a primi reproșuri de la superiori, etc. De aproximativ 8 ani are un coleg care încă de la început a vrut sa-i ia locul în firmă. La început persoana respectiva nu și-a făcut probleme gandindu-se ca ii este acelui coleg antipatică si ca in timp relațiile se vor îmbunătăți. Timp de un an sarcinile persoanei mai vechi au fost preluate de coleg, dar din cauza ca acesta nu s-a descurcat, fiecare s-a intors la ceea ce facea. Din pacate, în timp,lucrurile s-au înrăutățit, colegul ajungând sa denigreze persoana respectiva în fața altor colegi din firmă, acuzandu-o ca a facut lucruri pe care nu le-am facut, etc. Persoana cu mai mare vechime a fost împiedicata si de la o promovare, conducerea firmei motivînd ca este bine pregatita profesional dar se vorbește urat despre ea, iar un sef trebuie sa fie văzut bine de colegi.
Intrebarea ar fi:ce masuri poate lua persoane calomniata împotriva colegului? Ce presupune un proces cu acea persoana si care sunt sansele de reusita? Ce probe trebuie sa aduca in instanta? Mentionez ca martori care sa depună mărturie în favoarea sa nu prea exista pentru ca nu exista persoane care si-ar dori sa fie implicate într-un proces, si marea majoritate a colegilor ar fi de partea calomniatorului
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2020
jacquelline, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Din pacate, în prezent, Codul penal nu mai prevede infracțiunea de calomnie și defăimare. Însă, fapta poate fi sancționată pe tărâmul dreptului civil. In acest sens, faptele colegului de munca s-ar putea considera ca au adus atingere demnității și reputației profesionale ale colegei dvs. Iar, în conformitate cu dispozițiile din Codul civil, Constituția României și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, atât dreptul la demnitate, cât și cel la reputație profesionala sunt garantate și consacrate. Prin intermediul unei acțiuni în instanta se putea solicita repararea prejudiciului, cu consecinta obligării colegului la plata unei sume de bani.

Ca probatoriu puteți solicita proba cu următoarele:
- publicații pe pagina de Facebook, Instagram, site-ul firmei sau în orice alte locuri asemănătoare a mesajelor defăimătoare, dacă acestea exista;
- orice înscris din care sa rezulte ca persoana calomniata avea toate competentele profesionale pentru a putea fi promovata, însă defăimarea a condus la nepromovarea acesteia;
- martori, ar ajuta foarte mult dacă ar vrea sa fie martor angajatorul care cunoaște despre aceasta defăimare sau orice alte persoane care cunosc acest fapt;
- expertiza psihologica a paratei - prin aceasta proba se poate dovedi ca faptele de defăimare au avut un impact negativ asupra colegei dvs.
- interogatoriul colegului defăimător;

Cu privire la șansele de câștig precizez ca depinde cât de solid e probatoriul;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuzata pe nedrept Ketut Ketut Bună seara, Lucrez într-un cabinet stomatologic. Am fost acuzati pe nedrept de către un pacient pentru plata în plus a unei lucrari dentare și ... (vezi toată discuția)
Defaimare de catre angajator camiutza7 camiutza7 Buna ziua, Am fost concediata cu suspendarea postului, mi s-a dat preaviz legal pe care nu l-am respectat , am anuntat ca plec , mi s-a desfacut ... (vezi toată discuția)
Sunt indreptatit sa deschid actiune judecatoreasca pentru calomnie? RAMSES1313 RAMSES1313 Buna ziua. As vreau sa supun atentiei si totodata sa cer un sfat despre urmatoarea speta. In luna Iulie 2014 ocupam postul de Director Achizitii-Logistica la ... (vezi toată discuția)