avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sunt indreptatit sa deschid actiune judecatoreasca ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sunt indreptatit sa deschid actiune judecatoreasca pentru calomnie?

Buna ziua.
As vreau sa supun atentiei si totodata sa cer un sfat despre urmatoarea speta.
In luna Iulie 2014 ocupam postul de Director Achizitii-Logistica la o firma privata cu capital romanesc din Bucuresti.
La inceputul aceleiasi luni Iulie 2014 am fost constrans sa plec din firma prin demisie cu acordul partilor. Am facut formalitatile si am parasit incinta in cateva ore.
Daca va intrebati de ce am plecat asa de usor, e simplu. Dintr-un exces de altruism, in toamna anului 2013 am fost de acord sa semnez micsorarea salariului pe contract la minimul pe economie.Pe cale de consecinta, chiar daca ramaneam, munceam pe "nimic".Iar administratorul firmei a folosit acest aspect in favoarea lui ca un atu.Mai mult decat atat, la plecare a refuzat si sa-mi restituie toti banii care mi se cuveneau pe motiv ca in contractul de munca salariul era minimul pe economie. (in consecinta nu mai aveam dreptul la cei 2200lei cuveniti conform intelegerii verbale)
Revenind, la cateva zile dupa ce am plecat, si situatia se perpetueaza si acum (Noiembrie 2014), fostul patron s-a laudat si se lauda in continuare in toata piata in care am activat (si catre clienti si catre furnizori) ca m-a dat afara deoarece m-a prins luand spaga de la furnizori.
Mentionez faptul ca eu nu am savarsit niciodata aceasta fapta si el nu are nicio dovada concreta in acest sens.
Mai mult decat atat, am fost refuzat la unele interviuri de angajare in acelasi domeniu pe motiv ca s-a auzit in piata, de la fostul meu patron, ca obisnuiesc sa iau spaga.In consecinta, domeniul in care am activat in ultimii 8 ani si m-am perfectionat e aproape "inchis" pentru mine deoarece fostul patron considera ca ma platea "prea mult" pentru munca depusa si a considerat sa ma dea afara.
(o situatie similara a patit si fostul meu coleg, Directorul Comercial care a fost dat afara in imprejurari similare. de el insa nu mai stiu nimic)
Va rog sa-mi comunicati daca in aceasta situatie il pot da in judecata pentru calomnie si daca pot cere daune morale si daune interese?
Totodata vin cu rugamintea de a mi se preciza care ar fi cuantumul estimativ al cheltuielile de judecata si cele cu avocatul (daca este obligatorie reprezentarea de catre un avocat).
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 10:31, 14 Noiembrie 2014
Situatia a fost mult mai complicata decat am expus eu aici. In final sunt detalii care nu reprezentau o prioritate in a le expune aici.
In alta ordine de idei, optiunea de a demisiona am acceptat-o si am vrut sa inchei situatia intr-un mod cat mai civilizat.Asa am si facut. Numai ca dupa foarte putin timp de la ziua plecarii mele din companie, fostul angajator a inceput sa emita vorbe defaimatoare la adresa mea.
In ceea ce priveste suportul fostilor colegi in a depune marturie, nu am niciun dubiu ca nu o vor face. Am discutat deja cu cativa dintre ei si m-au asigurat de tot suportul. Motivul? E simplu. Nu sunt un caz singular. Si cu alti colegi fostul patron se comporta execrabil.
Cat despre proverbul "nu iese fum fara foc", sunt de acord. Nu se aplica insa si in situatia mea. Sunt detalii pe care din motive obiective nu le expun aici. In eventualitatea in care legea imi ofera un minim de sanse de a castiga in instanta, avocatul care ma va reprezenta va avea la dispozitie toate informatiile necesare analizarii acestui caz.
Daca spuneti ca aveti suportul unor fosti colegi , poate ca veti avea sanse sa demonstrati comportamentul incorect al fostului angajator si de asemeni, reaua intentie in ce va priveste. Nu va fi o lupta usoara , ca sa zic asa , de aceea cred ca e bine sa va faceti un plan bine conturat si sa va asigurati ca e realist. Un avocat bine pregatit in domeniu, va este de folos. Pe de alta parte, va sugerez sa nu aveti asteptari mari , va veti scuti de eventuale dezamagiri , natura omeneasca, e asa cum stim , complicata, ambivalenta , de aceea, nesigura.
Va doresc sa aveti rabdare si ...succes !
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2014
CRM2013, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnie jacquelline jacquelline Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu următoarea speta: o persoana lucrează de 10 ani intr-o firma. Este o persoana bine pregatita profesional, își face ... (vezi toată discuția)
Hărțuire morală sau defăimare profesională? sunt director ... szitanci szitanci Hărțuire morală sau defăimare profesională? Sunt director adjunct și profesor primar într-o școală gimnazială.În luna octombrie am fost bolnavă-am ... (vezi toată discuția)
Problema andreea.irina andreea.irina Am o prietena care a locuit timp de patru ani in strainatate, timp in care a avut o relatie de trei ani de zile cu patronul de la locul de munca. De un an si ... (vezi toată discuția)