avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Activitate petreanaca

Activitate petreanaca

multumesc mult pentru raspunsuri...

(des cei care intreaba sau cer o parere, nu revin cu rezultatul concret al situatiei. Promit ca voi reveni cand lucrurile se vor termina!)

Din ceea ce am desprins:

1. ori sotul a declarat ca este casatorit, si bunul este comun... creditul este comun. Platesc cate zile am pentru un credit nedorit, fara a beneficia de bunul respectiv (nu voi locui cu el!)

2. a declarat ca este necasatorit, cand el inca este. Actul devine nul, din motiv de uz de fals? In situatia aceasta voi mai avea rate de plata? In ce anume loveste aceasta nulitate? Concret in ce masura acest lucru afecteaza partajul? Sau, in urma constatarii nulitattii, vin "invitata" la o "petrecere" la care nu vreau sa particip? Ca deh suntem familie...

As mai dori daca se poate o lamurire: in cazul unui imobil mostenit ca bun propriu, acesta poate fi vandut, fara acordul partenerului, indiferent de parerea acestuia? Mentionez ca imobilul respectiv nu constituie domiciliu comun, dar a suportat dealungul timpului ceva imbunatatiri, cu contributia amandoura.

va multumesc.
dar daca, de exemplu, cel care are venituri mai mari isi ia scule de pescuit, ii pierde la pacanele... si celelalt plateste din greu rate ?

e adevarat ca nu pot demonstra ca sotul frecventa pacanelele, dar daca nici el nu poate demonstra ca pe lustra dat mai multi bani decat mine, atunci nu ar fi corect sa ramana totusi valabil acel 50/50?

as dori un raspuns avizat, din pacate, sunt intr-o astfel de situatie...
va multumesc.
intrebarea se refera strict la bunurile mobile (mobila, autoturisme, conturi bancare...)

in situatia in care veniturile celor doi soti au fost sensibil diferite, cum se poate dovedi/stabili o cota de partajare care sa respecte realitatea...

exemplu concret: se achizitioneaza o lustra cu o chitanta/factura 50/50 la momentul cumpararii. Cu ocazia partajului cel cu salariul mai mare primeste o bucata de lustra mai mare... Ce se intampla in cazul in care nici unul din cei doi nu pot dovedi care a platit mai mult la cumparare, efectiv nu se port aduce probe... atunci se acorda de catre instanta 50/50, din "default"?

din cate am am inteles doar in cazul bunurilor imobile, a caror cumparare are la baza un contract, pot fi partajate 70/30...

in cazul dovedirii unor cote diferentiate asupra anumitor bunuri se pot imparti la cote diferite: un sfert de lustra, jumatate de masina si trei sferturi din aragaz revin unei parti, respectiv restul celeilalte?
deci... eu nu vreau sa stiu de aceasta casa si nici despre acest credit...

dar, ma pot astepta sa imi fie "aruncata" ca datorie in masa partajabila?

am posibilitatea de a evita acest lucru?

este absurd sa trebuiasca sa platesti un credit pentru un lucru care nu iti va apartine niciodata, in speranta ca acel cineva il va imparti in doua odata platit?

deci intrebarea este: pot sa evit sa platesc (sa imi fie scazut din parte mea...) acest credit facut in timpul casniciei, sau trebuie sa il accept (sunt obligata) ca fiind datorie/bun comun, sa il achit si dup-aia om vedea?
casa a fost cumparata inainte de divort...

eu nu vreau casa, nu pot sa vreaau asa ceva, nu mi apartine...
ceea ce imi este teama este faptul ca in urma partajului sa ma pomenesc ca trebuie sa achit si eu jumatate din credit, ca doar si bunurile si datoriile sunt comune...

nu cred ca ar trebui sa ma tem de banca atat timp cat semnatura mea nu apare nicaieri si nu am girat cu nimic din ceea ce este proprietatea mea....

as dori o parere avizata si in acest sens...
nu este vorba de parasirea de domiciliu, aceea poate fi dovedita prin martori... as dori sa stiu in ce masura un credit contractat de catre o parte, independent, fara acordul celeilalte, vine impartit cu ocazia divortului/partajului... Practic se aplica acceasi norma ca si in cazul conturilor bancare, etc... ca fiind active/pasive (bunuri/datorii) comune si impartite in functie de contributia fiecaruia... Cu atat mai mult cu cat acesta este un bun care ramane/devine proprietatea unei singure parti.
ma regasesc in urmatoarea situatie...

in conditiile in care sotul a parasit de bunavoie domicilliul conjugal, depus divort, acordat din culpa comuna, custodie minor comuna, etc... Divortul a fost unul fara partaj...

La partaj aflu ca in perioada imediat urmatoare parasirii domiciliului (sau anterior acesteia cu putin timp), oricum inaintea pronuntarii divortului, acesta a luat un credit pentru un apartament in care locuieste si acum... Acest lucru s-a intamplat fara cunostiinta mea fara sa semnez ceva, fara sa imi exprim acordul, etc...

intrebare: poate fii inclus acest credit in masa partajabila ca un pasiv comun? practic eu avand casa proprietatea mea, va trebui sa suport casa pe care acesta a cumparat-o pentru uzul si folosul lui exclusiv, din motiv ca acesta a facut imprumutul cat eram inca casatoriti?...

subliniez ca acest imprumut s-a facut in totala necunostiinta de cauza, nu am semnat, gajat nimic la vremea respectiva...

va multumesc.