Doresc sa mi se raspunda punctual la fiecare intrebare adresata in topic, cu mentionarea actelor normative ce reglementeaza aceasta problema, pentru a intelege mai usor mecanismul.
Scrie pe finalul intrebarii ca in 2015 implinesc 59 de ani. Deci, anul nasterii este 1956.
Am inceput serviciul in1975 si, la 31 august 1976, in urma examenului de admitere, am devenit elev al Scolii Militare de Ofiteri Activi a Ministerului de Interne. Durata acesteia a fost de trei ani, respectiv pana la 31 august 1979. Apoi, de la aceasta data si pana la 31 august 1985 (6 ani), am lucrat ca ofiter In Ministerul de interne, La 31 august 1985 am trecut in rezerva, continuindu-mi serviciul in viata civila.
INTREBARI:
- scoala militara se considera vechime neintrerupta in munca?
- la calculul vechimii in munca se vor lua in consideratie doar cei 6 ani ca ofiter sau se adauga si cei 3 ani in care am fost elev al scolii militare?
- am inteles ca, in cazul rezervistilor, legislatia prevede o scadere a varstei de pensionare in raport de perioadele lucrate in institutiile militare. La cei 6 ani ca ofiter, din cate am inteles, ar fi vorba de o reducere de 3 ani. Este real?
- daca scoala militara se considera, și ea, vechime in munca, ar rezulta 9 ani munciti intr-o institutie miltara. Cu cat se reduce, ca atare, varsta de pensionare?
- care este, in mod concret, varsta la care pot depune actele pentru intocmirea dosarului de pensionare, avand in vedere ca in 2015 implinesc 59 de ani?
Va multumesc!
In conditiile in care imi depun demisia, va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti punctual pasii ce trebuie urmati pentru a putea plati eu, direct, contributiile pentru pensie, somaj si sanatate:
- denumirea exacta a institutiilor respective si localizarea acestora (domiciliez in Bucuresti, sectorul 1);
- valoarea sumelor pentru fiecare contributie in parte;
- cum se calculeaza acestea, respectiv, la ce venit se raporteaza, tinand cont de faptul ca, o perioada de timp, pana la gasirea altui serviciu, nu voi avea un loc de munca;
- ce documente imi sunt necesare;
- Casa de sanatate imi poate elibera documente din care sa rezulte ca platesc contributia, documente pe care sa le pot folosi la medicul de familie si la o eventuala spitalizare?
- il pot mentine, in continuare, pe fiul meu minor pe noua asigurare de sanatate sau este necesara o alta asigurare, separat?
- dpdv juridic voi fi considerat „persoana fara venit”, dar am niste economii care ma pot ajuta sa platesc aceste contributii, pana la identificarea unui nou loc de munca. Trebuie sa fac dovada existentei sumelor respective?
- la actualul loc de munca patronul nu plateste contributiile pentru somaj (probabil ca nici pe celelalte), acesta fiind si motivul pentru care salariatii nu sunt trecuti in somaj, ci determinati sa plece. Ca sa intru in legalitate, trebuie sa achit eu si restantele respective? Cum se calculeaza acestea?
Va multumesc!