In decembrie 2014 am fost rugat de un fost (ceea ce credeam eu) prieten sa ajut la realizarea unui scurt metraj pentru un concurs, mai exact partea a doua ce ar fi urmat dupa alt metraj facut la plesneala. Ca sa fiu mai clar, cu realizarea imaginilor deoarece am 2 ani de experienta videografiei si reprezinta o pasiune. Ideea este ca aceasta persoana era clar total pe dinafara in ceea ce tine de realizarea metrajelor dat fiind faptul ca am tinut mortis sa ne intalnim inainte de a filma (dorinta sa ar fi fost sa filmam direct la prima intrevedere) si nici macar scenariul nu era creat, ci a venit cu ideile sa le povesteasca. Ok zic. Ideea principala ii apartine. Cam jumatate din scenariu imi apartine dupa ce a trebuit sa pun totul la punct in privinta aceasta.
Mai departe.
Am adus camera si echipamentul necesar inregistrarii video/sabilizare etc.
Am adus echipament extern de inregistrat audio pentru cea mai buna calitate.
Am adus echipament de iluminat.
Am ”aranjat” si pozitionat actorii corespunzator.
Toate cele de sus au fost puse sub simpla conditie de a primi 4 filmari de cateva secunde din camera de rezerva ce ii apartinea lui (pentru ca ramasesem fara baterie) pentru a putea monta separat cadrele in scop personal (portofoliu de admitere pentru UNATC). Asta a fost face to face din pacate, nu pot dovedi.
Metrajul a fost montat de el pentru concurs, a fost lansat intr-o biblioteca locala. Ulterior i-am solicitat sa isi faca datoria de a-mi trimite oricum se poate acele imagini si raspunsul a fost un categoric nu pe baza ”fratucule, nu iti dau nimic ca este munca mea”, si dupa un telefon si de la tatal acestuia care imi spunea ”lasa-mi copilul in pace sa nu ajungem la altceva, esti profesionist, nu trebuia sa te amesteci cu copiii daca ai pretentii”. Acum na, probabil o fi spus si baiatul doar ce si cum a vrut acasa.
Am actionat probabil intr-un mod bolnav, dar atat am stiut sa fac in speranta de a imi primi acele materiale si anume am raportat metrajul pe site-ul YouTube pe baza dreptului de autor. Am primit si confirmare, contul i-a fost blocat pana pe 24 februarie cand mi-am retras raportul si metrajul a fost sters.
Marea surpriza a fost ca.. vineri, 4 martie, acest amic impreuna cu o fata ce a participat la realizarea metrajului au ajuns in Franta. Informatiile care m-au socat au fost ca metrajul ar fi castigat concursul (probabil pe judet sau pe tara) si au fost invitati la gala in Franta.
Vreau ca persoanele de genul sa nu mearga pe urma muncii mele in excursii in Franta, sa se plimbe cu avionul si sa se ... as vrea sa injur.. sa se laude pe facebook unde au ajuns ...
La o adica am toate filmarile originale in care apre data in care au fost facute, ora, modelul de camera.. In principiu se numeste EXIF. Doresc sa declar cumva si de aici nu mai stiu cum trebuie sa procedez, ca aceste imagini sunt utilizate fara acordul meu.
Va rog sa imi spuneti daca este posibil vreun demers, si ce/cum pot castiga.
Precizez ca abia am implinit frumoasa varsta de 18 ani si da, sunt fara bani :))
Iar pentru a intelege mai bine frustrarea, iata diferenta intre cele doua metraje:
Primul:
[ link extern ]
Al doilea:
[ link extern ]