Va rog sa ma ajutati cu sfaturi/raspunsuri pentru urmatoarea situatie:
Fostul sot nu a platit pensia alimentara fixata prin hotarare judecatoreasca acum 6 ani niciodata,desi am incercat in nenumarate randuri sa iau legatura cu el. Acum doua saptamani am facut plangere la politie pentru abandon de familie si ieri am fost sunata de cel de la politie sa ma intrebe daca el a luat legatura cu mine,pt.ca ei l-au sunat sa il cheme sa dea declaratie si i-a rugat sa il mai lase putin ca vrea sa vorbeasca cu mine si sa ajungem la o intelegere in vederea rezolvarii problemei pe cale amiabila.El nu a sunat,in shimb a trimis prin posta valoarea a doua pensii alimentare.
Ce se va intampla acum, pt. ca a platit cele doua pensii urmarirea penala nu o sa inceapa? El nu trebuie sa dea declaratie? Este legal cum au procedat cei de la politie, nu exista un termen legal in care trebuie sa dea si el declaratie? Cum procedez mai departe? Am avut prea multa rabdare si acum vreau sa duc lucrurile pana la capat.
Am divortat in urma cu 5 ani,din casatorie a rezultat un copil a carei custodie mi-a fost incredintata iar tata a fost obligat la plata pensiei alimentare fara a primi program de vizita pentru ca nu a solicitat.In toti acesti ani el nu a pastrat legaturi cu minorul si nici nu a platit pensia alimentara.Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1. M-am recasatorit si atat copilul cat si eu si actualul sot dorim sa o trecem pe numele nostru(copilul chiar sufera ca nu are acelasi nume de familie ca noi si fratiorii lui), care sunt procedurile legale si daca pot face asta si fara acordul tatalui,sau daca il pot obliga cumva daca il dau in judecata ,avand in vedere ca el nu a platit nici pensia alimentara ?
2. Care sunt urmarile daca il dau in judecata pentru neplata pensiei alimentare, pot cere decaderea din drepturile parintesti?