Pot obtine de la notar aceasta inchiere doar cu actele care le am? fara titlul de proprietate inca emis? Eu nu stiu pe unde sunt efectiv situate toate parcelele de pamant. Sa platesc si acea intabulare pentru a obtine titlul de proprietate? il va obliga instanta pe varul meu sa imi plateasca cota parte macar de cheltuieli?
Buna ziua,
Doresc sa imi expun problema mea.
Sunt casatorit de aprox 11 ani, avem impreuna doi copii, un baiat de 9 ani si o fetita de 2 ani si jumatate. Locuim in apartamentul socrilor, fara socri ( el sta in alt apartament la 200m distanta de noi), care este pe numele lor. Ne ajuta cu cresterea copiilor socrul meu, soacra mea fiind decedata. In toti acesti ani am avut destul de multe discutii si certuri cu sotia mea pe diferite teme. Printre alte probleme care ma deranjeaza este ca ea bea, zilnic, bere neagra, tarie ( vodca s.a. ). Asta o face pe ascuns, nu de fata cu mine. In partea a doua a zilei deja se cunoaste schimbarea ei. Cand este ametita striga la copii, ii jigneste, mai ales pe cel mare. Iar seara se ia de fetita ca nu vrea sa adoarma, o jigneste si pe ea, si imi jigneste si rudele mele. Ea in discutiile cu mine nu recunoaste ca bea. Baiatul deja stie si el unde isi ascunde ea bautura, dupa ce le bea, tot pe ascuns arunca la gonoi pe furis cutiile goale, sticlele etc. In general are grija de fetita, insa seara se inchide in camera ei, si cica adoarme fata, intre timp ea mai serveste, alapteaza, si daca nu adoarme o jigneste. Nu si-a cautat de munca stam in salariul meu. Socrul meu si lui ii place paharul, chiar el o serveste uneori, deci nu am ce sa vorbesc cu el. Am inceput sa fac inregistrari cu telefonul cum jigneste fata seara, cum jigneste baiatul cand nu se descurca la teme.
Ce as putea sa fac.
Un divort cred ca ar afecta copii, dar parca nici asa nu mai merge.
Baiatul deja nu o mai asculta deloc cand e bauta.
I-am zis in luna ianuarie anul acesta sa divortam la notar, nu este de acord, cand deschid subiectul efectiv schimba vorba sau se face ca nu aude.
Buna ziua,
Va expun problema mea.
Mama mea locuieste intr-o comuna in judetul Iasi.
Fratele mamei a decedat in octombrie 2012. In urma lui a ramas casa si teren arabil extravilan cam 1ha, situate intr-o comuna in judetul Botosani. Casatorit nu era, copii nu avea. Anterior la decesul bunicii - decembrie 1989 nu s-a facut dezbaterea mostenirii. La acest moment mama mea mai are o sora care locuieste in aceiasi comuna din judetul Botosani, cu care ar trebui sa impartim ce a ramas de la fratele lor. Insa nefacandu-se succesiune dupa bunica, ar fi de facut 2 succesiuni, dupa bunica pt trei copii, apoi cele doua surori dupa fratele lor. Sora mamei este bolnava si greu transportabila, fiul ei ( varul meu ) ii reprezinta interesele neoficial. Anul trecut in luna iulie am mers la primaria de la ultimul domiciliu fratelel mamei, sa iau anexa 23 sa deschid succesiunea la notar. Am descoperit datorii neachitate de defuncti ( bunica si fratele mamei ) in val de aprox 5200 lei reprezentand impozit pe terenuri extravilane si intravilane, curti constructii etc.
Le-am platit eu, varul meu nu mi-a dat bani a zis ca nu are si ca imi da mai tarziu.In acelasi moment am luat la cunostinta ca de fapt nu era eliberat nici titlu de proprietate in baza legii 18 / 1990 pentru casa si terenurile intravilane si extravilane bunicii, exista doar o anexa de validare, care o detin, si am facut tot anul trecut o cerere de intocmire a titlului de proprietate sa avem cu ce sa ne prezentam la notar pentru impartirea bunurilor.
Intre timp eliberarea titlului de proprietate a mers foarte greu, acum persoana de la primarie mi-a spus ca pentru a trimite la cadastru sa emita titlul trebuie facuta intabulari, sunt 6 parcele de toate in suprafata totala de 3.5ha.
Ar costa aproximativ 3900lei aceasta operatiune, varul meu a zis ca el nu mai da nici un ban, ca utilizeaza el terenul si ca sa vindem casa unde a locuit fratele meu si terenul intravilan aferent. Insa el nu mi-a restituit nici acum banii platiti de mine pentru datoriile restante ale mosului meu, invocand la randul lui lipsa banilor. Eu acum stau pe loc, mama mea la fel este in varsta si greu transportabila, am bagat deja 5200 lei pana acum, varul meu nu a dat nimic pana acum.
Ce as putea face mai departe.
Pot deschide succesiunea la Judecatorie, ca amiabil cu varul meu vad ca nu ma pot intelege. Se poiate deschide succesiune doar cu actele care le am?
Detin: 1) anexa de validare proprietati eliberata in baza legii 18/1990 in original, 2) cerificat deces bunica in original, 3 ) certificat deces mosul meu in original, si cerere eliberare titlu de proprietate in curs.
Va rog, sunt aproape 4 ani de la decesul mosului meu, varul ma tergiverseaza si cu restituirea banilor achitati de mine si de finalizarea actelor, mama mea este bolnava si in varsta. Mentionez ca o parte din terenuri le lucreaza el si printre altele ridica subventii pe suprafata de la UE care se platesc . Mama mea primeste de la el anual aprox 250 lei/ha in branza, el avand oi, fara contract de arenda, asa la mica intelegere.
Eu locuind in orasul Iasi, mama mea intr-o comuna de langa Iasi la ce instanta ar trebui sa deschid succesiunea. De asemenea avocat as putea lua din Iasi sau trebuie neaparat din Botosani? De fapt cum ar fi de preferat?
Si cam ce costuri as putea avea pe langa cele expuse de mine mai sus, multumesc.
De asemenea cum se vor imparti aceste costuri la finalizarea procesului?
Metionez ca ma intereseaza sa se vanda partea mamei si sa iasa din indiviziune, varul meu fijnd localnic ( mai are in lucru vreo 20ha de teren arabil si vreo 150 oi ) si putand el sa il munceasca, sa il oblig sa imi plateasca partea care i s-ar cuveni mamei sa zic asa
Multumesc de raspunsuri, si as dori sa fac unele completari:
Acel teren de acces de pe islaz este al primariei si este accidentat contine o rapa adanca de aproximativ 9-10m si lunga de 30-40m, iar panta care urmeaza pana la teren este in unele locuri si de 45 grade. Daca primaria ar amenaja ar insemna sa construiasca un pod in toata regula si drumul pana la teren al carui beneficiar ar fi doar tata, intrucat nu mai sunt alte proprietati fara acces in zona.
Cheltuielile de amenajare ar fi uriase, ar depasi valoarea insasi a terenului in sine pentru care se doreste drumul de servitute.
Ieri m-am prezentat la fata locului si am vorbit cu proprietarul terenului pe doresc eu drum de servitute, sotul verisoarei, care de fapt el hotaraste.
M-a ascultat si el mi-a facut o propunere la care nu m-am asteptat. In dicutia cu primarul de saptamana trecuta de care am spus in prima postare mi-a zis primarul ca cea mai buna cultura pe terenul tatalui meu in panta este padure, care deja a crescut in unele locuri datorita ca terenul nu a mai fost lucrat de vreo 6 ani, cum v-am spus. Acum eu trebuie doar sa raresc unde este des si sa plantez puieti pe unde sunt goluri.
Ieri dupa ce proprietarul terenului din cauza caruia eu nu am acces la drum public m-a ascultat ce vreau el mi-a propus sa trec prin curtea socrilor lui care sunt decedati, cum ar fi pe vechiul drum istoric care v-am scris ca l-a ocupat acum 50 ani, dar de fapt tot el se foloseste de proprietate, insa el nu a facut succesiune nedorind sa plateasca un cost care l-a aproximat el la 5800lei, verisoara tatalui meu fiind unica fiica a zis ca nu e o graba in succesiune. Mi-a zis ca ingrijirea si consumul de material lemnos inseamna un trafic rar si pentru atata lucru imi ofera el accesul prin curtea lui la trecerea spre terenul meu, fara sa facem insa nici un act in sensul asta.
M-a derutat aceasta propunere, pare o solicitare de intelegere amiabila, insa nu e una serioasa zic eu, atata timp cat voi ramane la mana oricui va locui in curtea aceea ( fii si nepoti ) avand in vedere ca verisoara tatalui meu are 70 ani si sotul ei cu care am vorbit are 74-75 ani.
Pentru drumul pe care il doresc al obitine instanta ma obliga sa ii platesc fondului afectat bani anual? ca asa nu mi-ar conveni, sau ii pot ceda o parte din terenul in cauza al tatalui meu, care s-ar putea proprietarul sa nu accepte datorita faptului ca terenul lui are panta usoara 10-15 grade iar la mine e panta mare aprox 40-45 grade.
Daca obtin acest drum de servitute eu il pot cultiva culturi usoare sau chiar padure? daca oricum sunt unicul lui utilizator? Pe mine ma intereseaza accesul la drumul public, sa parchez masina la limita drumului de acces apoi sa intru la il lucrez, sa car copacii, sa urc spre teren etc.
Bunicul meu s-a casatorit in jurul anilor 1940-1941 si a construit o casa pe un teren 3000mp in panta la marginea satului cu acces catre drumul public pe un podet de lemn. La scurt timp s-a casatorit si sora lui si s-a mutat langa el construinu-si si ea o casa, cele doua proprietati fiind despartite de un drum accesul acestei catre drumul public facandu-se pe acelasi podet mentionat anterior. Dupa aproximativ 20 ani bunicul meu pleaca de pe acea proprietate, darama casa si isi construieste alta in alta parte a satului pe un teren primit de la C.A.P., vechiul teren lasandu-l la dispozitia C.A.P. In aceiasi perioada fiica surorii bunicului meu se casatoreste si isi construieste o casuta pe terenul mamei ei la limita drumul care desparte cele doua proprietati. In scurt timp reface total casuta ocupand drumul satesc care despartea cele doua proprietati, bunicul meu fiind deja plecat de acolo dupa cum am spus anterior. In acest timp tatal meu nu a lasat gradina de izbeliste, a cultivat-o in continuare, el insusi construindu-si o casuta cu sotia din prima casatorie, veriosara lui devenind deja vecina directa. Dupa cativa ani tatal meu isi darama si el casuta si face in alta parte in sat, gradina in continuare fiind cultivata de el si in unii ani de catre verisoara lui. La revolutie verisoara mea a fost mai isteata a facut rapid titlu de proprietate pe 2/3 din suprafata 2000mp intravilan, exact partea mai asezata si cu acces la drumul public, lui tata lasandu-i fundul gradinii cum se spune, partea dinspre deal, cea mai greu accesibil, si fara iesire la drumul public drept pentru care i s-a eliberat si lui titlu pe 1000mp tot intravilan, 1/3 din vechea gradina. Tatal meu i-a ramas alternativa de acces pe islaz, teren accidentat/surpat cu ocolire vreo 250m pana la drumul public, de altfel utilizabil doar cu piciorul, si doar pe vreme buna. In aceasta perioada tata a lucrat pamantul cu mare greu, roadele carandu-le cu spatele si piciorul pe drumul care va spuneam. Acum este batran are 70 ani si de 6 ani nu a mai lucrat deloc gradina datorita inacesibilitatii. Zilele trecute am fost la primarie sa cer opinie din partea primarului referitor la drumul de servitute care ar trebuie sa il acorde verisoara tatalui meu. Primarul si veriosoara tatalui meu mi-a recomandat sa folosesc drumul de pe islaz in conditiile care v-am spus, eventual sa inchiriez un utilaj de terasament sa fac drumul practicabil, inclusiv sa construiesc un pod sau sau asta doar primarul mi-a spus, sa deschid actiune in instanta pentru drum de servitute. Ar putea tata deschide proces cu cerere de drum de servitute prin gradina veriosarei tatalui meu dupa ce a ridicat titlul de proprietate pe acest teren de 1000mp fara acces la drum public, cum reiese inclusiv din vecinatati trecute pe titlu, la sud si vest veriosara mea la nord si est imas si drum surpat/desfundat, titlu care a fost intocmit in anul 1991 si ridicat de tatal meu. Cam cat ar dura si cat ar costa un asemenea demers.