avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune si iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune si iesire din indiviziune

Buna ziua,
Va expun problema mea.
Mama mea locuieste intr-o comuna in judetul Iasi.
Fratele mamei a decedat in octombrie 2012. In urma lui a ramas casa si teren arabil extravilan cam 1ha, situate intr-o comuna in judetul Botosani. Casatorit nu era, copii nu avea. Anterior la decesul bunicii - decembrie 1989 nu s-a facut dezbaterea mostenirii. La acest moment mama mea mai are o sora care locuieste in aceiasi comuna din judetul Botosani, cu care ar trebui sa impartim ce a ramas de la fratele lor. Insa nefacandu-se succesiune dupa bunica, ar fi de facut 2 succesiuni, dupa bunica pt trei copii, apoi cele doua surori dupa fratele lor. Sora mamei este bolnava si greu transportabila, fiul ei ( varul meu ) ii reprezinta interesele neoficial. Anul trecut in luna iulie am mers la primaria de la ultimul domiciliu fratelel mamei, sa iau anexa 23 sa deschid succesiunea la notar. Am descoperit datorii neachitate de defuncti ( bunica si fratele mamei ) in val de aprox 5200 lei reprezentand impozit pe terenuri extravilane si intravilane, curti constructii etc.
Le-am platit eu, varul meu nu mi-a dat bani a zis ca nu are si ca imi da mai tarziu.In acelasi moment am luat la cunostinta ca de fapt nu era eliberat nici titlu de proprietate in baza legii 18 / 1990 pentru casa si terenurile intravilane si extravilane bunicii, exista doar o anexa de validare, care o detin, si am facut tot anul trecut o cerere de intocmire a titlului de proprietate sa avem cu ce sa ne prezentam la notar pentru impartirea bunurilor.
Intre timp eliberarea titlului de proprietate a mers foarte greu, acum persoana de la primarie mi-a spus ca pentru a trimite la cadastru sa emita titlul trebuie facuta intabulari, sunt 6 parcele de toate in suprafata totala de 3.5ha.
Ar costa aproximativ 3900lei aceasta operatiune, varul meu a zis ca el nu mai da nici un ban, ca utilizeaza el terenul si ca sa vindem casa unde a locuit fratele meu si terenul intravilan aferent. Insa el nu mi-a restituit nici acum banii platiti de mine pentru datoriile restante ale mosului meu, invocand la randul lui lipsa banilor. Eu acum stau pe loc, mama mea la fel este in varsta si greu transportabila, am bagat deja 5200 lei pana acum, varul meu nu a dat nimic pana acum.
Ce as putea face mai departe.
Pot deschide succesiunea la Judecatorie, ca amiabil cu varul meu vad ca nu ma pot intelege. Se poiate deschide succesiune doar cu actele care le am?
Detin: 1) anexa de validare proprietati eliberata in baza legii 18/1990 in original, 2) cerificat deces bunica in original, 3 ) certificat deces mosul meu in original, si cerere eliberare titlu de proprietate in curs.
Va rog, sunt aproape 4 ani de la decesul mosului meu, varul ma tergiverseaza si cu restituirea banilor achitati de mine si de finalizarea actelor, mama mea este bolnava si in varsta. Mentionez ca o parte din terenuri le lucreaza el si printre altele ridica subventii pe suprafata de la UE care se platesc . Mama mea primeste de la el anual aprox 250 lei/ha in branza, el avand oi, fara contract de arenda, asa la mica intelegere.
Eu locuind in orasul Iasi, mama mea intr-o comuna de langa Iasi la ce instanta ar trebui sa deschid succesiunea. De asemenea avocat as putea lua din Iasi sau trebuie neaparat din Botosani? De fapt cum ar fi de preferat?
Si cam ce costuri as putea avea pe langa cele expuse de mine mai sus, multumesc.
De asemenea cum se vor imparti aceste costuri la finalizarea procesului?
Metionez ca ma intereseaza sa se vanda partea mamei si sa iasa din indiviziune, varul meu fijnd localnic ( mai are in lucru vreo 20ha de teren arabil si vreo 150 oi ) si putand el sa il munceasca, sa il oblig sa imi plateasca partea care i s-ar cuveni mamei sa zic asa
Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2016
constantin2015, utilizator
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 18:32, 26 Aprilie 2016
Se poate dispune iesirea din indiviziune numai pentru proprietatile pentru care exista acte.Primul pas e la notar, daca nu va intelegeti amiabil veti merge la judecatorie cu incheierea emisa de notar.
Daca nu va intelegeti amiabil cu privire la dezbaterea succesiunii,va puteti adresa instantei de judecata dar, conf.art.193(3)NCPC, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul Civil.In acest caz, neindeplinirea procedurii prealabile va fi invocata de catree instanta din oficiu, sau de catre parat.
Pot obtine de la notar aceasta inchiere doar cu actele care le am? fara titlul de proprietate inca emis? Eu nu stiu pe unde sunt efectiv situate toate parcelele de pamant. Sa platesc si acea intabulare pentru a obtine titlul de proprietate? il va obliga instanta pe varul meu sa imi plateasca cota parte macar de cheltuieli?
Cheltuielile de judecata vor fi suportate de partea care a pierdut, la cererea partii care a castigat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act succesiune Nica Angela Nica Angela Act succesiune.Buna ziua.An făcut succesiunea după decesul tatălui în anul 1985 fiind patru frați și acum urmează să facem succesiunea după decesul ... (vezi toată discuția)
Succesiune radumaier radumaier Buna ziua, Am mostenit impreuna cu fratele meu,in urma decesului ambilor parinti, o casa cu terenul aferent, la tara. Casa si terenul sunt inscrise in CF, ... (vezi toată discuția)
Buna seara! succesiune cu probleme ROMY03 ROMY03 O sa va scriu problema mea. In titlul de proprietate(cu terenuri+casa) st trecuti doi proprietari ,tatal unuia si mama celuilalt,amindoi decedati.Urmasul unuia ... (vezi toată discuția)