avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute

Bunicul meu s-a casatorit in jurul anilor 1940-1941 si a construit o casa pe un teren 3000mp in panta la marginea satului cu acces catre drumul public pe un podet de lemn. La scurt timp s-a casatorit si sora lui si s-a mutat langa el construinu-si si ea o casa, cele doua proprietati fiind despartite de un drum accesul acestei catre drumul public facandu-se pe acelasi podet mentionat anterior. Dupa aproximativ 20 ani bunicul meu pleaca de pe acea proprietate, darama casa si isi construieste alta in alta parte a satului pe un teren primit de la C.A.P., vechiul teren lasandu-l la dispozitia C.A.P. In aceiasi perioada fiica surorii bunicului meu se casatoreste si isi construieste o casuta pe terenul mamei ei la limita drumul care desparte cele doua proprietati. In scurt timp reface total casuta ocupand drumul satesc care despartea cele doua proprietati, bunicul meu fiind deja plecat de acolo dupa cum am spus anterior. In acest timp tatal meu nu a lasat gradina de izbeliste, a cultivat-o in continuare, el insusi construindu-si o casuta cu sotia din prima casatorie, veriosara lui devenind deja vecina directa. Dupa cativa ani tatal meu isi darama si el casuta si face in alta parte in sat, gradina in continuare fiind cultivata de el si in unii ani de catre verisoara lui. La revolutie verisoara mea a fost mai isteata a facut rapid titlu de proprietate pe 2/3 din suprafata 2000mp intravilan, exact partea mai asezata si cu acces la drumul public, lui tata lasandu-i fundul gradinii cum se spune, partea dinspre deal, cea mai greu accesibil, si fara iesire la drumul public drept pentru care i s-a eliberat si lui titlu pe 1000mp tot intravilan, 1/3 din vechea gradina. Tatal meu i-a ramas alternativa de acces pe islaz, teren accidentat/surpat cu ocolire vreo 250m pana la drumul public, de altfel utilizabil doar cu piciorul, si doar pe vreme buna. In aceasta perioada tata a lucrat pamantul cu mare greu, roadele carandu-le cu spatele si piciorul pe drumul care va spuneam. Acum este batran are 70 ani si de 6 ani nu a mai lucrat deloc gradina datorita inacesibilitatii. Zilele trecute am fost la primarie sa cer opinie din partea primarului referitor la drumul de servitute care ar trebuie sa il acorde verisoara tatalui meu. Primarul si veriosoara tatalui meu mi-a recomandat sa folosesc drumul de pe islaz in conditiile care v-am spus, eventual sa inchiriez un utilaj de terasament sa fac drumul practicabil, inclusiv sa construiesc un pod sau sau asta doar primarul mi-a spus, sa deschid actiune in instanta pentru drum de servitute. Ar putea tata deschide proces cu cerere de drum de servitute prin gradina veriosarei tatalui meu dupa ce a ridicat titlul de proprietate pe acest teren de 1000mp fara acces la drum public, cum reiese inclusiv din vecinatati trecute pe titlu, la sud si vest veriosara mea la nord si est imas si drum surpat/desfundat, titlu care a fost intocmit in anul 1991 si ridicat de tatal meu. Cam cat ar dura si cat ar costa un asemenea demers.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
constantin2015, utilizator
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 09:30, 22 Noiembrie 2015
Da, poate deschide un astfel de proces.

Se va face o expertiza si drumul de servitute se va stabili numai daca nu exista posibilitatea unei alte iesiri la drumul public decat pe proprietatea verisoarei. In acest caz se va stabili drumul cel mai putin impovarator pentru aceasta.

Va trebui sa dovediti ca acel drum ocolitor este impracticabil sau ca nu exista posibilitatea iesirii directe la drumul public.

Este important de stiut acel "teren accidentat/surpat cu ocolire vreo 250m pana la drumul public" cui ii apartine?

Durata unui astfel de proces este destul de indelungata, deoarece presupune efectuarea unor expertize topo. De altfel, este greu de aproximat durata unor astfel de procese, deoarece exista o serie de factori ce tin de organizarea instantei, asfel incat nu pot fi prevazuti in totalitate de un avocat: gradul de incarcare cu dosare a instantei respective, procedura de citare, depunerea in timp util a expertizelor ce se vor efectua in cauza, etc...

Va trebui sa tineti cont ca toate acestea se vor intampla prima data la judecarea in fond a dosarului, urmand ca ulterior sa existe si posibilitatea promovarii unei cai de atac de partea care va fi nemultumita de solutia pronuntata la judecata in fond.

Exista posibilitatea intinderii pe parcursul chiar si a 2-3 ani.

Costurile se compun din taxa de timbru judiciar (care se calculeaza procentual din valoarea obiectului actiunii) onorariu expert/experti (se stabileste de instanta de la caz la caz: aprox.1000 - 1500 - 2000 lei) onorariu de avocat (confidential, in functie de avocatul pe care il veti alege)
Daca drumul ocolitor ( pe langa izlaz ) apartine de primariei ve ti pierde procesul cu verisoara. In cazul in care drumul accidentat este al primariei trebuie sa vb cu primarul pt ca sunt obligati sa il reabiliteze, trebuie sa vedeti ce apare in planul cadastral al primariei.DECI mai intai vedeti ce i cu drumul accidentat . Atentie eu am aceeasi problema si va sfatuiesc sa urmati pasii corecti si sa nu va aruncati in promisiunile unor avocati.
Există 2 aspecte-
d-voastră ce doriți, o acțiune confesorie de servitute prin care să se constate că a existat un drept de servitute, drept dovedit cu acte juridice sau doriți să vi se constituie acum, un drept de servitute.
Dreptul de servitute de trecere ,nu se dobândește prin uzucapiune de 30 ani, fiind o servitute necontinuă și neaparentă - (art. 622cod civil) și se stabilește doar prin titlu-act juridic-(art. 624cod civil. ) Vorbesc de vechiul cod civil deoarece trecerea a fost începută înainte de 2011- intrarea în vigoare a Noului cod, prin care serv. de trecere se va putea dobândi prin uzucapiunea de 10 ani(deci deabia în 2021)
Acest drept nu se constituie pe unde doriți d-voastră și , în urma unei expertize topocadastrale, instanța va stabili acest drum , pe traseul care aduce cele mai mici prejudicii fondului(sau fondurilor) pe care va trece și în acest caz, pârâți vor fi toți proprietarii acestor fonduri.
Dacă drumul este accidentat dar se poate amenaja, sunteți obligat a suporta cheltuielile de amenajare. Prin drum de servitute accidentat, se înțelege- existența unei râpe, de exemplu, și atunci ași avea dreptul să solicitați trecerea prin altă parte.
Multumesc de raspunsuri, si as dori sa fac unele completari:
Acel teren de acces de pe islaz este al primariei si este accidentat contine o rapa adanca de aproximativ 9-10m si lunga de 30-40m, iar panta care urmeaza pana la teren este in unele locuri si de 45 grade. Daca primaria ar amenaja ar insemna sa construiasca un pod in toata regula si drumul pana la teren al carui beneficiar ar fi doar tata, intrucat nu mai sunt alte proprietati fara acces in zona.
Cheltuielile de amenajare ar fi uriase, ar depasi valoarea insasi a terenului in sine pentru care se doreste drumul de servitute.
Ieri m-am prezentat la fata locului si am vorbit cu proprietarul terenului pe doresc eu drum de servitute, sotul verisoarei, care de fapt el hotaraste.
M-a ascultat si el mi-a facut o propunere la care nu m-am asteptat. In dicutia cu primarul de saptamana trecuta de care am spus in prima postare mi-a zis primarul ca cea mai buna cultura pe terenul tatalui meu in panta este padure, care deja a crescut in unele locuri datorita ca terenul nu a mai fost lucrat de vreo 6 ani, cum v-am spus. Acum eu trebuie doar sa raresc unde este des si sa plantez puieti pe unde sunt goluri.
Ieri dupa ce proprietarul terenului din cauza caruia eu nu am acces la drum public m-a ascultat ce vreau el mi-a propus sa trec prin curtea socrilor lui care sunt decedati, cum ar fi pe vechiul drum istoric care v-am scris ca l-a ocupat acum 50 ani, dar de fapt tot el se foloseste de proprietate, insa el nu a facut succesiune nedorind sa plateasca un cost care l-a aproximat el la 5800lei, verisoara tatalui meu fiind unica fiica a zis ca nu e o graba in succesiune. Mi-a zis ca ingrijirea si consumul de material lemnos inseamna un trafic rar si pentru atata lucru imi ofera el accesul prin curtea lui la trecerea spre terenul meu, fara sa facem insa nici un act in sensul asta.
M-a derutat aceasta propunere, pare o solicitare de intelegere amiabila, insa nu e una serioasa zic eu, atata timp cat voi ramane la mana oricui va locui in curtea aceea ( fii si nepoti ) avand in vedere ca verisoara tatalui meu are 70 ani si sotul ei cu care am vorbit are 74-75 ani.
Pentru drumul pe care il doresc al obitine instanta ma obliga sa ii platesc fondului afectat bani anual? ca asa nu mi-ar conveni, sau ii pot ceda o parte din terenul in cauza al tatalui meu, care s-ar putea proprietarul sa nu accepte datorita faptului ca terenul lui are panta usoara 10-15 grade iar la mine e panta mare aprox 40-45 grade.
Daca obtin acest drum de servitute eu il pot cultiva culturi usoare sau chiar padure? daca oricum sunt unicul lui utilizator? Pe mine ma intereseaza accesul la drumul public, sa parchez masina la limita drumului de acces apoi sa intru la il lucrez, sa car copacii, sa urc spre teren etc.
D-voastră doriți un drum de acces la calea publică iar pe de altă parte doriți să-l cultivați cu culturi ușoare? Fiind cultivat, pe unde o să mai treceți?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din drum in proprietate privata? mykedany mykedany Stimate doamne / Stimati domni, Ma confrunt cu o problema la casa de la tara. In fapt, conform proiectului de constructie a casei (1991) ma invecinez cu un ... (vezi toată discuția)
Drum de acces - drept de servitute aure2009 aure2009 Buna. Am inca o intrebare. As dori sa vand o parcela din gradina. Pana aici totul e in regula dar nu am acces decat pe un drum facut de catre vecinul meu, drum ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere ! PaulBogdan PaulBogdan Detin un tren agricol extravilan, teren ce a apartine familiei mele de peste 100 de ani. Accesul la acest teren se face pe un drum de pamant, acelasi de 100 de ... (vezi toată discuția)