avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drum de acces - drept de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drum de acces - drept de servitute

Buna. Am inca o intrebare. As dori sa vand o parcela din gradina. Pana aici totul e in regula dar nu am acces decat pe un drum facut de catre vecinul meu, drum detinut de el. Am inteles ca se poate folosi un "drept de servitute", dar intrebarea mea este legata de costul unui asemenea contract, sau unei asemenea intelegeri. Este specificat in lege o suma, trebuie la primarie platita o suma. In alta ordine de idei, vecinul meu si-a tras si curent si gaz pe banii lui, de-a lungul acestui drum. Pentru a putea folosi aceste facilitati viitorul proprietar este nevoie de acelasi "drept de servitute", sau care ar fi procedura. Va multumesc anticipat si ma scuze daca exprimarea nu este tocmai corecta.
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 10:36, 11 Aprilie 2010
Da, se poate folosi acel drum de servitute cu acordul proprietarului . Pentru ca proprietarul sa fie de acord cu aceasta folosinta a drumului creat de acesta, trebuie sa discutati cu dansul cu privire la pretentiile care le are, adica cat v-ar costa pe dvs. sa va permita sa folositi acest drum avand in vedere ca doriti sa parcelati gradina iar cel ce va cumpara acea parcela ii va trebui un drum de iesire.
Pentru ca parcelarea solicitata de dvs., respectiv dezmembrarea , sa se poata admite la Oficiul de Cadastru, sa-i dea nr. cadastral, trebuie ca parcela sa aiba o iesire la drum. Daca nu are cererea, respectiv dezmembrarea cadastrala va fi respinsa.
Pentru a putea inlatura aceasta problema si a avea drum de acces la parcela ce urmeaza a fi creata de dvs. va trebui sa solicitati proprietarului drumului de acces sa va vanda parte din acest drum de servitute. Pentru a va vinde aceasta parte din drumul de servitute va trebui ca proprietarul sa faca si el o dezmembrare . In urma dezmembrarii partea din servitutea care urmeaza ca dvs. sa o cumparati va purta un numar cadastral diferit.
In urma acestor operatii, respectiv de dezmembrare a drumului de servitute si a parcelei dvs,, inscrise in C.Funciara, veti putea vinde oricui doriti dvs.
Ceea ce v-am spus eu va poate explica mult mai bine un expert cadastrist.
Succes!
parcelarea drumului - o lucrare de cadastru taxa 60 ron pe parcela (adica 2 parcele - daca vecinul nu are "cadastru" facut mai trebuie o documentatie pt intabularea vecinului taxa ocpi 120ron ) o documentatie ~30 zile . onorariu pt un autorizat decent in jur de 1000 ron pe documentatie

dupa documentatia de parcelare merge vecinu' la notar - unde plateste o taxa ( functie de valoarea terenului )

dupa obtinerea extrasului cu parcela "drum" mergeti impreuna cu vecinul iar la notar unde va vinde o cota parte si/sau face o declaratie prin care e de acord ca pe parcela "durm" sa se inscrie in CF drept de servitute pentru parcela cu nr xxx adica a dvs. - alta taxa la notar si 60 ron la OCPI

ps: pe la Timisoara se practica varianta de a dona drumul Primariei.... ( pare hilar dar ideea e ca dupa aceea fiind drumul primariei ;) le cereti sa il asfalteze....
facilitatile gaz, apa, curent... daca sunt platite de vecin... va poate cere ce vrea ... cred:sorry:
Va multumesc pentru informatii. Nu credeam ca sunt atatia pasi de urmat, dar este posibil, asta e important. Respect.
Cred ca ati uitat un mic amanunt in legatura cu donatia si anume ea trebuie sa fie si acceptata ceeace m-ar mira deoarece intr-adevar ,pe urma s-ar putea obliga primaria la intretinerea respectivului drum.Si cum e criza,si nu numai,primariile nu prea mai primesc astfel de cadouri.=D>
Eu nu m-as lega la cap sa cumpar o parte din teren (pentru care nu se dezmembreaza nimic din el, ca se vinde o cota-parte ideala, drumul ramanand un singur lot); as prefera o servitute, eventual gratuita daca se poate... incercati un troc, ceva, trageti dv. apa sau pietruiti drumul in chimbul servitutii, ceva de gen. Va costa mai putin.
Partea de gradina, evident ca o dezmembrati, asta in orice caz, si daca avea iesire la drum public tot asa faceati.

Alte discuții în legătură

Drept de servitute de trecere zcsutak zcsutak Buna ziua, Vreau sa cumpar o parcela dintr-un teren dezmembrat in 25 de parcele construibile, drumuri pe doua laturi opuse si un drum interior care imparte ... (vezi toată discuția)
Drept servitute Jenny50 Jenny50 Mama are un teren impreuna cu sora sa(mostenit de la tatal lor), la care am facut separarea (fiecare cu parcela ei) si s-a stabilit drumul de acces intre cele ... (vezi toată discuția)
Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public MariusAnA MariusAnA Buna ziua ! Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie. In ... (vezi toată discuția)