avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de servitute de trecere

Buna ziua,
Vreau sa cumpar o parcela dintr-un teren dezmembrat in 25 de parcele construibile, drumuri pe doua laturi opuse si un drum interior care imparte tot terenul in doua, toate apartinand aceluiasi proprietar. Parcela pe care vreau s-o cumpar este in interior si are acces numai de pe drumul de interior. Trebuie sa cer constituirea unui drept de servitute de trecere? Daca da, pe care drumuri? Care sunt pasii de urmat?
Mentionez ca in acest moment proprietarul nu vrea sa doneze drumurile in domeniul public insa este de acord sa-mi acorde drept de trecere cu titlu gratuit.
Doresc ca pana la semnarea actului de vanzare-cumparare totul sa fie clar si stabilit legal.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 07:30, 18 August 2010
Pasii sunt simpli. Notar..contract intre dumneavoastra si proprietar. Drumul este evident cel pe care il veti folosi.
obligatoriu sa cereti dreptul de servitute in momentul vanzarii, sau in cel mai rau caz la vanzare vanzatorul sa se oblige sa constituie drept de servitute pentru parcela Dvs. Acest drept sa il cereti pe toate acele parcele care acuma sunt constituite ca si drum si peste care va trebui sa treceti pentru a putea avea acces la parcela pe care o cumparati.
Pana sa il doneze primariei de care apartine ca sa faca drum public din el mai poate trece mult timp si nu are nici un rost sa va complicati cu vreun vecin de parcela, capos si profitor. Am vazut multe cazuri.
va recomand sa va asigurati spatele inainte de semnarea contractului si mai ales inainte sa dati bani!
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
Manuela Bernat, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns.
Am convenit sa includem o clauza in contract prin care se obliga sa constituie servitute de trecere pana la o data fixata de comun acord. Nu sunt convins ca este o solutie convenabila desi este acceptabila. Din pacate mi-a spus ca daca nu putem finaliza in 30 zile tranzactia cade. Am negociat un pret foarte convenabil si nu doresc sa pierd aceasta oportunitate. Ce garantie i-mi poate oferi o asemenea clauza?
Nu cred ca este o solutie care sa va scuteasca de neplaceri in viitor. Ce veti face la expirarea termenului?Oricum este greu de inteles costituirea pe termen determinat a servitutii de trecere care este instituita de lege tocmai pentru a deservi un fond dominant.Ori, fondul nu dispare dupa un timp ci este perpetuu. Se poate imagina de exemplu crearea unei alte treceri pina la expirarea termenului pentru care a fost constituita servitutea insa acest lucru trebuie clar prevazut in contract.
avand in vedere ca el se obliga sa constituie servitutea in cadrul contractului de vanzare cumparare care il semnati la notar, in baza acelei obligatii, cand expira termenul si el refuza sa o faca, in instanta puteti porni impotriva lui o actiune pentru obligatia de a face, adica de a respecta ceea ce a scris acolo ...
E instanta, dar e o siguranta, mai bine decat vorbe in vant ... promisiuni.
Conditia e ca el sa fie proprietar pe parcelele in care se obliga sa faca drept de servitute ...
Poate sa si instraineze parcelele respective si apoi puteti sa il tot chemati in judecata ... atunci chiar va fi mai lung
In nici intr-un caz sa nu lasati sa treaca un termen prea lung, dreptul de servitute inscris in Cartea Funciara e opozabil tuturor, dupa aceea poate face ce vrea, sunteti asigurat,
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
Manuela Bernat, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Drum servitute Roxana Palvenciuc Roxana Palvenciuc Buna ziua! Detin impreuna cu vecinul meu 50-50% din drumul de acces deservind proprietatile noastre prin act de vanzare-cumparare de la fostii proprietari. ... (vezi toată discuția)
Despre drum de servitute GigiCiubuc GigiCiubuc Buna ziua, Prin 2007 am cumparat un teren la munte ce include si un drum de servitute ce este pe harta insa nu este marcat, aranjat pe teren; ca sa ajung la ... (vezi toată discuția)
Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public MariusAnA MariusAnA Buna ziua ! Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie. In ... (vezi toată discuția)