avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de servitute de trecere

Buna ziua,
Vreau sa cumpar o parcela dintr-un teren dezmembrat in 25 de parcele construibile, drumuri pe doua laturi opuse si un drum interior care imparte tot terenul in doua, toate apartinand aceluiasi proprietar. Parcela pe care vreau s-o cumpar este in interior si are acces numai de pe drumul de interior. Trebuie sa cer constituirea unui drept de servitute de trecere? Daca da, pe care drumuri? Care sunt pasii de urmat?
Mentionez ca in acest moment proprietarul nu vrea sa doneze drumurile in domeniul public insa este de acord sa-mi acorde drept de trecere cu titlu gratuit.
Doresc ca pana la semnarea actului de vanzare-cumparare totul sa fie clar si stabilit legal.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 07:30, 18 August 2010
ar trebui specificat dreptul de servitute in contractul de vanzare-cumparare.
Va multumesc pentru sfaturi.
Drumurile sunt intabulate ca atare (3 loturi ca teren arabil intravilan cu destinatie de drum - conf. actului de dezmembrare). Le poate vinde ca atare? Cele doua drumuri laterale obligatoriu le va ceda domeniului public (conform PUZ-ului vor fi drumuri de cat.II-a). Insa nu stiu cand (poate sa dureze si 3-4 ani). Zona inca nu este atat de dezvoltata ca primaria sa faca drumurile. Iar eu in 4 ani doresc sa finalizez o constructie.
Cziffra_virgil a scris:

...Oricum este greu de inteles costituirea pe termen determinat a servitutii de trecere care este instituita de lege tocmai pentru a deservi un fond dominant...

I-mi cer scuze, se pare ca nu m-am exprimat corect.
Clauza din contract nu se refera la un termen de expirare a servitutii, ci data pana la care se obliga sa o constituie. Nu stiu exact ce demersuri si documente implica constituirea servitutii. De aceea am intrebat in prima intrebare ce pasi trebuie urmati.
Si servitutea se face la notar, ca si vanzarea, pentru ca e legata de deservirea lotului pe care il cumparati, e indicat sa se faca in acelasi act cu vanzarea, pentru ca sa nu dati banii si sa nu il mai vedeti pe om la un contract de constituire a dreptului de servitute la un termen ulterior. Dar se poate face si separat.
Servitutea nu se trece pentru noua persoana-cumparator ci pentru "proprietarul de veci al parcelei XX, se noteaza in Cartea Funciara a parcelelor pe care trebuie sa treceti sa aveti acces la parcela Dvs. si indiferent cine cui vinde, dupa ce e notat, Dvs. aveti tot dreptul de a trece.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum servitute Roxana Palvenciuc Roxana Palvenciuc Buna ziua! Detin impreuna cu vecinul meu 50-50% din drumul de acces deservind proprietatile noastre prin act de vanzare-cumparare de la fostii proprietari. ... (vezi toată discuția)
Despre drum de servitute GigiCiubuc GigiCiubuc Buna ziua, Prin 2007 am cumparat un teren la munte ce include si un drum de servitute ce este pe harta insa nu este marcat, aranjat pe teren; ca sa ajung la ... (vezi toată discuția)
Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public MariusAnA MariusAnA Buna ziua ! Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie. In ... (vezi toată discuția)