avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre drum de servitute

Buna ziua,
Prin 2007 am cumparat un teren la munte ce include si un drum de servitute ce este pe harta insa nu este marcat, aranjat pe teren; ca sa ajung la terenul meu ar trebui sa trec pe acel drum de servitute ce este facut pe pajisti pe care se afla iarba ce este cosita de 2 ori pe an de tarani; cand a fost treaba sa trec cu caruta cu materiale de constructii taranii au facut gat ca le stric pajistea desi as fi trecut pe acel drum de servitute (a trebuit sa pun pe cineva sa coseasca sa care fanul etc.); intrebarea mea e cine e obligat sa delimiteze si sa spuna clar, domnule aceasta zona este drum de servitute si nu conteaza cand treci, daca e sau nu iarba pe el etc. Cu ce sprijin , de la primarie , cadastru sau poiltie pot impune aranjarea drumului respectiv ca sa trec oricand vreau?
Cel mai recent răspuns: jumtujumeu , utilizator 20:24, 20 Iunie 2010
Daca servitutea nu figureaza in actul d-voastra de cumparare si este pe proprietatea unei anumite persoane sau a mai multora, atunci va trebui sa va adresati instantei pentru instituirea unei servituti. Inteleg ca nu puteti ajunge la o intelegere amiabila cu proprietarul.
reptul de servitute este un drept real imobiliar, accesoriu, perpetuu şi indivizibil care dezmembrează proprietatea, conferind titularului său anumite prerogative strict limitate asupra lucrului altuia.

Dreptul de servitute este un drept imobiliar întrucât se constituie numai în folosul şi respectiv în sarcina unor imobile.

Servitutea este un drept perpetuu, întrucat se menţine atât timp cât există cele două imobile şi situaţia care a determinat constituirea ei.

Servitutea este indivizibilă, în sensul că profită intregului fond dominant şi grevează, în întregime, fondului aservit.

El reprezintă o sarcina impusă asupra unui fond (teren) pentru utilitatea unui alt fond învecinat, care aparţine unui alt proprietar.

De exemplu, dreptul proprietarului unui teren înfundat de a trece peste terenurile învecinate pentru a ajunge la o cale publică reprezintă o servitute.

Dreptul de servitute poate fi limitat sau stins prin convenţia proprietarilor celor două imobile.
Fie ajungeti la o intelegere, fie sesizati instanta de judecata.
Cereti un extras de CF pentru a vedea daca exista sau nu acel drum de servitute.Acesta ,daca este inregistrat ar trebui sa apara cu latimea si vecinatatile pe care le are.Daca nu este ,vedeti vecinii d-voastra pe unde trec-,s-ar putea sa fie un drum comunal(proprietate a domeniului UAT)si atunci nu aveti ce discuta cu nimeni ,putand sa-l folositi fara a va teme de cineva sau daca apartine cuiva(asta puteti afla si de la primarie ,care este obligata sa va dea raspuns la cererea d-voastra scrisa)vorbiti amiabil sau daca nu ,numai prin instanta ,cand va trebui sa vedeti exact pe cine chemati in judecata pentru instituirea acelui drept de servitute(comuna,vecinul X ,sau chiar toti vecinii pe care trece acel drum de servitute)
In zona aceea de munte foarte multe terenuri aflate pe dealuri, fanetze s-au intabulat/parcelat pentru a se vinde; cf Cartii Funciare dar si al actului de vanzare-cumparare facut de mine si vanzator am primit pe langa teren si cota de 1/26 din 802 mp drum de servitute; acum taranii au vandut parcelele dar le vine greu sa se lipseasca si de acel drum de servitute pt ca pierd fanul de pe el. Asa ca intreb la ce porti sa bat ca sa mi se delimiteze acel drum de servitute, primaria , aia de la cadastru, eu personal?
Restul pana la 802 m.cui apartine?Cine plateste pt.restul de cota indiviza?Daca nu stiti ,cereti de la CF extras de informare pt.drum servitute care are nr....,parcela ...,si pe baza acestuia va puteti plimba in voie pe tot drumul (deoarece drumul nu se rezuma doar la partea de cota indiviza a d-voastra ci e tot drumul de 802 m).Daca va da mana chemati un expert extrajudiciar care va pune bornele de recunoastere pe tot drumul (putand sa vorbiti si cu ceilalti coindivizionari ai drumului)si faceti gard,pt.delimitare drum de servitute,pe care daca il depasesc cei care cosesc ,intra in alta categorie -tulburare de posesiesau altele

Alte discuții în legătură

Drum de servitute in cota indiviza ferarunita ferarunita am cumparat un teren in 2008 dintr-o fasie de teren de aproximativ11300 terenul a fost impartit in 20 loturi de cate 500 m patrati 10 si 10 loturi despartite ... (vezi toată discuția)
Cale de acces agafite cristian agafite cristian daca nu sa specificat pe contr. de vanz-cump . ca mi s-a vandut si calea de acces , desi ea este specificata pe schita , iar schita este parte integranta a ... (vezi toată discuția)