avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre drum de servitute

Buna ziua,
Prin 2007 am cumparat un teren la munte ce include si un drum de servitute ce este pe harta insa nu este marcat, aranjat pe teren; ca sa ajung la terenul meu ar trebui sa trec pe acel drum de servitute ce este facut pe pajisti pe care se afla iarba ce este cosita de 2 ori pe an de tarani; cand a fost treaba sa trec cu caruta cu materiale de constructii taranii au facut gat ca le stric pajistea desi as fi trecut pe acel drum de servitute (a trebuit sa pun pe cineva sa coseasca sa care fanul etc.); intrebarea mea e cine e obligat sa delimiteze si sa spuna clar, domnule aceasta zona este drum de servitute si nu conteaza cand treci, daca e sau nu iarba pe el etc. Cu ce sprijin , de la primarie , cadastru sau poiltie pot impune aranjarea drumului respectiv ca sa trec oricand vreau?
Cel mai recent răspuns: jumtujumeu , utilizator 20:24, 20 Iunie 2010
Ati donat Primariei cota pe care o detineti din drum?
Parcela de 802 mp este identificata in documentatia de dezmembrare ca fiind drum?
Parcela aceasta are acces la o cale publica? Examinati schitele, iar daca raspunsul este da, atunci taranii care muncesc pamantul din zona aia nu au niciun motiv sa va deranjeze, deoarece cota din drum pe care o detineti este o cota ideala, adica nu se poate spune ca se afla strict in fata parcelei pe care o detineti in integralitate.
Ce sens are sa doneze primariei cota sa indiviza?Din moment ce scrie in act vanzare cumparare cota si nu simplu drum de acces ,e normal ca restul de drum apartine altor coindivizionari pe care trebuie sa-i gaseasca ,cerand extras de informare CF.O donatie trebuie si primita iar primaria nu cred ca ar accepta deoarece ar fi obligata la intretinerea acelui drum.Asa ,drumul apartine vecinilor drumului(si nu a unuia care sta in alta parte-servitutea fiind pt.iesirea de la un loc infundat-si nu din celalat sat ci strict invecinat cu drumul)pentru a avea cu toti acces la el.Prin schita anexata la contract ,vedeti pe unde trece drumul si chemati un cadastrist si pe cineva de la primarie si identificati bornele de hotar.
Daca ati fi cumparat un teren si cota din drum aferenta si ati fi depus actele pentru construirea unei case ati fi inteles de ce trebuie donat drumul.
De fapt Primaria nu emite autorizatie de construire daca nu i-ai donat cota pe care o detii din drum.
Drumurile trebuie sa fie publice, nu particulare ca sa las sa treaca pe cine am eu chef.
PS: Primaria nu cred ca este obligata sa amenajeze drumul pe care i-l donezi, ca daca ar fi obligata poate as avea si eu drum amenajat din banii Primariei, nu din banii mei.
Din intamplare am si cumparat si am si vanut teren.Cota de drum indiviza apartine celui care a cumparat terenul dar trebuie sa o foloseasca impreuna cu ceilalti care au restul de cota(de parte)din drumul respectiv.Primaria nu are niciun amestec decat in cazul ca are si ea parte din acest drum .Drumul la care faceti referire d-voastra ,pt.a fi drum public este probabil drum vicinal,asezat la marginea proprietatilor(asta este definitia drumului respectiv)si devine public prin simplul fapt ca oricine are dreptul sa treaca pe acolo ,fara a fi obligati proprietarii respectivi sa faca vreo donatie-aceasta trebuie facuta si primita expres.Drumul ramane pt.folosinta tuturor.Drumurile particulare sunt cele din interiorul unei tarlale si deservesc doar proprietatile din respectivul loc-acesta se numeste drum de servitute-pe care nu se plimba oricine doar invitatii d-voastra sau ai vecinului din stanga sau din dreapta.Nu va avea dreptul sa se plimbe si d-l X sau Y ,ca-i place lui pe acolo.Pt.drumul vicinal nu se pateste impozit,pt.drumul cota indiviza se pateste,intrand in dreptul si obligatia d-voastra de proprietate.Primaria ,pt.autorizatia de construire ,obliga sa aveti un drum de acces la proprietate.
Daca ati fi construit, ati fi inteles de ce trebuie sa donati cota din drum.


HOTÃRÂREA Nr. xxx din data de 11 august 2008
HOTÃRÂRE A CONSILIULUI LOCAL
Privind: acceptarea donaţiei nr. 993/2008 şi trecerea în domeniul public
al Municipiului Braşov, a terenului având categoria de folosinţă drum,
donat de IONESCU _____ şi IONESCU ________;
Consiliul Local al Municipiului Braşov, întrunit în şedinţă ordinară la data de 11 august
2008;
Analizând Expunerea de motive şi Raportul de specialitate ale Biroului Valorificare
Imobile din cadrul Direcţiei Patrimoniu, înregistrate cu nr. 52.872/2008, privind trecerea în
domeniul public al Municipiului Braşov a terenului având categoria de folosinţă drum;
Având în vedere art. 3, alin. 1 şi art. 7, lit. d din Legea privind proprietatea publică şi
regimul juridic al acesteia nr. 213/1998;
Având în vedere avizele comisiilor de specialitate nr. 1 şi 5 ale Consiliului Local Braşov;
În temeiul art. 36, alin. 2, lit. c şi art. 121, alin. 3 din Legea Administraţiei Publice Locale
nr. 215/2001, republicată,
H O T Ã R Ã ª T E :
Art. 1. Se acceptă oferta de donaţie a lui IONESCU __________ şi IONESCU
__________, autentificată sub nr. 993 din 15 aprilie 2008, de Biroul Notarului Public Beschia
Georgeta Daniela.
Art. 2. Se aprobă trecerea în domeniul public al Municipiului Braşov şi înscrierea în
evidenţele de carte funciară, a terenului având categoria de folosinţă drum, identificat conform
ofertei de donaţie nr. 993 din 15 aprilie 2008 a lui IONESCU ________ şi IONESCU
_________, autentificată de Biroul Notarului Public Beschia Georgeta Daniela.
Art. 3. Primarul Municipiului Braşov va asigura ducerea la îndeplinire a prezentei
hotărâri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute in cota indiviza ferarunita ferarunita am cumparat un teren in 2008 dintr-o fasie de teren de aproximativ11300 terenul a fost impartit in 20 loturi de cate 500 m patrati 10 si 10 loturi despartite ... (vezi toată discuția)
Cale de acces agafite cristian agafite cristian daca nu sa specificat pe contr. de vanz-cump . ca mi s-a vandut si calea de acces , desi ea este specificata pe schita , iar schita este parte integranta a ... (vezi toată discuția)