Am un baietel de 8 ani, tatal lui are dubla cetatenie: nigeriana (Niger) si respectiv libaneza. Momentan este stabilit in Cipru unde are o afacere.
Copilul este nascut in Romania, are doar cetatenie romana. Tatal vine foarte rar ( au trecut deja 2ani) sa vada copilul. L-a sustinut financiar pana anul trecut in primavara. De atunci nu mai avem vesti de la el.
Intrebarea mea este: ce pot face, cat ar dura si cat de dificil ar fi sa obtin o procura permanenta de iesire din tara si eventual si o pensie alimentara. As dori deasemenea sa nu mai am niciodata nevoie de semnatura/acordul tatalui pt reinnoirea pasaportului copilului ( de fiecare data a trebuit sa astept luni intregi inainte ca el sa se hotarasca sa imi dea procura), depunerea dosarului pt alocatie (de ex) si alte actiuni asemanatoare.
Mentionez ca nu am fost niciodata casatorita cu tatal copilului. Ne-am inteles ca si copilul sa ramana la mine. Nu exista nici o hotarare judecatoreasca. De curand tatal si-a exprimat dorinta de a-l lua pe cel mic sa locuiasca impreuna cu el, insa copilul nu vrea.
Mama mea trăiește in concubinaj de aproximativ 16 ani. La un an după ce l-a cunoscut pe acest barbat , mama mea a fost nevoita, din cauza unor probleme financiare, sa vândă apartamentul ( care era in totalitate al ei) si sa cumpere unul mai mic. Concubinul nu a contribuit cu absolut nici un ban. Actul de proprietate al actualei locuinte este pe numele mamei mele. In cei 16 ani concubinul a achizitionat cateva bunuri, dar pe care nu le-a platit in intregime. De-a lungul timpului a fost de mai multe ori somer. In ultima vreme au aparut multe neintelegeri intre ei, in cea mai mare parte din cauza lui, iar mama mea vrea sa puna punct acestei relatii, insa el nu vrea sa plece pe motiv ca o parte din casa ar fi si a lui. Intrebarea mea este : Ar putea acest om , care nu a contribuit cu nimic mai mult decat simpla prezenta, sa aiba castig de cauza? Bunurile achizitionate le poate lua, dar nu si casa! pur si simplu sta cu forta in casa. Ar fi o solutie intocmirea unui act de donatie a casei pe numele meu? Inca un detaliu care nu stiu daca este important, ar fi ca acest domn are domiciliul in acte la aceasta adresa, el fiind de fapt din provincie.