avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procura iesire din tara, tata cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procura iesire din tara, tata cetatean strain

Buna ziua,

Am un baietel de 8 ani, tatal lui are dubla cetatenie: nigeriana (Niger) si respectiv libaneza. Momentan este stabilit in Cipru unde are o afacere.

Copilul este nascut in Romania, are doar cetatenie romana. Tatal vine foarte rar ( au trecut deja 2ani) sa vada copilul. L-a sustinut financiar pana anul trecut in primavara. De atunci nu mai avem vesti de la el.

Intrebarea mea este: ce pot face, cat ar dura si cat de dificil ar fi sa obtin o procura permanenta de iesire din tara si eventual si o pensie alimentara. As dori deasemenea sa nu mai am niciodata nevoie de semnatura/acordul tatalui pt reinnoirea pasaportului copilului ( de fiecare data a trebuit sa astept luni intregi inainte ca el sa se hotarasca sa imi dea procura), depunerea dosarului pt alocatie (de ex) si alte actiuni asemanatoare.

Mentionez ca nu am fost niciodata casatorita cu tatal copilului. Ne-am inteles ca si copilul sa ramana la mine. Nu exista nici o hotarare judecatoreasca. De curand tatal si-a exprimat dorinta de a-l lua pe cel mic sa locuiasca impreuna cu el, insa copilul nu vrea.

Sper ca am dat toate amanuntele necesare.

Va multumesc.
Pentru a nu a mai fi nevoita sa solicitati acordul tatalui, va trebui depusa in instanta o actiune de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti si stabilirea domiciliului minorului la dvs. In ceea ce priveste obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere, va trebui sa va adresati instantei de domiciliu a tatalui.
Este necesar sa va adresati instantei de judecata pentru a stabili locuinta minorului la dvs, stabilirea unei pensii de intretinere in sarcina tatalui si exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti pentru a nu mai depinde de semnatura tatalui urmând sa aduceti probe (martori, mailuri, scrisori,etc) din care sa rezulte dezinteresul acestuia fata de minor si alte aspecte in defavoarea tatalui.

Instanta competenta potrivit art.114 Cod procedura este instanta unde domiciliaza persoana ocrotita adica minorul, respectiv judecatoria de la locul unde se afla minorul.
Dificil sa obtineti o astfel de hotarare sau procura, vad putine argumente pro acest fapt. Totusi, puteti sa solicitati exercvitarea intr-un anume fel a autoritatii parintesti comune, asa incat sa va asigurati ca puteti decide in anumite aspecte esentiale pentru copil fara sa introduceti ordonante de fiecare data. Trebuie sa aveti date despre venitul tatalui si domiciliul sau.
Va recomand sa vorbiti cu mai multi avocati si sa incercati intai o negociere oficiala cu un avocat, poate ii explica tatalui ca de obtinut veti obtine, mai bine sa obtineti amandoi cate ceva prin acord.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept asupra minorului brenda-patricia1 brenda-patricia1 Bună ziua , mă confrunt cu o problema mare,am trăit în concubinaj și a rezultat un copil m am despărțit de tatăl copilului de 9 ani , când copilul ... (vezi toată discuția)
Tutela copil Ana si Eliza Ana si Eliza Situatia sta astfel!Eu si sotul nu ne mai intelegem si vrem sa ne despartim;impreuna avem o fetita de 1 an si 7 luni.Eu stau in casa parintilor lui si avem un ... (vezi toată discuția)
Vreau să-mi cresc copilul Alinaalina90 Alinaalina90 Am avut o relație de 6 ani din care a rezultat un băiețel de 4 ani , m am despărțit de tatăl lui pentru ca numai ne înțelegeam ,băiețelul crește și ... (vezi toată discuția)