Bună ziua , mă confrunt cu o problema mare,am trăit în concubinaj și a rezultat un copil m am despărțit de tatăl copilului de 9 ani , când copilul avea 3 ani .La început la vizitat dar după a plecat din tara .Și nu la mai căutat decât foarte rar .cred ca au trecut 5-6 ani. Cum pot face sa nu mai aibă drept asupra lui? A avut probleme cu drogurile și cu legea.afacut și pușcărie în Italia.am încercat sa vb cu el sa îmi dea semnătura sa pot scoate copilul din tara sa plecam în concediu dar nu a vrut.am primit și câteva amenințări ca o sa văd eu când vine ce îmi face.Am primit și câteva scrisori din pușcărie ,îi scria copilului ca îi pare rău. Nu știu dacă o sa vina dar nu as vrea sa ne deranjeze copilul e mare are aproape 12 ani și nu ar avea o influenta Bună asupra lui.nu as vrea sa mai depind de el.el este un tata doar cu nume.ce șanse sm dacă îl dau în judecata și dacă pot obține custodie unică. Procesul poate dura mult?
Trebuie sa va adresati instantei de judecata pentru a solicita exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti (custodie unica) si sa probati atitudinea de dezinteres a tatalui fata de copil, problemele sale penale si alte aspecte juridice necesare lamuririi instantei cu privire la situatia de fapt. Durata procesului depinde de mai multi factori si avand in vedere ca tatal este plecat din tara intervine si procedura cu strainatatea. Putem estima durata undeva intre 5-8 luni depinde de fiecare instanta si de fiecare speta.
Trebuie să-l chemați în judecată pe tatăl copilului pentru ca instanța sa-l oblige să-i plătească copilului lunar o obligație/pensie de întreținere, și un al 2-lea petit, să solicitați instanței să dispună exercitarea autorității părintești exclusiv de către dumneavoastră. Primul petit îl câștigați sigur 100%, însă al 2-lea cu exercitarea exclusivă a autorității părintești nu vă poate nimeni garanta, deoarece este o obligație a ambilor părinți, și nu un drept din care părintele nerezident ar putea fi decăzut. Exercitarea exclusivă a autorității părintești este o derogare de la regula generală care prevede exercitarea în comun, iar prin faptul că este obligație părintească(morală și legală), nu poate fi hotărâtă ca o sancțiune a părintelui, ci ca o derogare dată în interesul superior al copilului. Drept urmare, trebuie să dovediți cu probe solide NEGLIJENȚA gravă de către tată fată de copilul său, și/sau că tatăl poate reprezenta un pericol fizic și psihic pentru stabilitatea psiho-afectivă a copilului. Probele pot fi scrisori primite de la acesta, convorbiri telefonice înregistrate, e-mailuri primite de la acesta în funcție de conținutul lor amenințător, sau faptul ca i-ați trimis e-mailuri la care nu va dat răspuns.
În lipsa acestor probe nu veți avea câștig de cauză la petitul doi, și e păcat să vă cheltuiți banii. ATENȚIE mare la ce avocat vă angajați, vorbiți cu mai mulți și pregătiți-vă bine argumentele spre a putea convinge instanța de judecată.
Va trebui introdusa in instanta o actiune pentru exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorului la dvs si obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere pentru minor. In ceea ce priveste exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti, vor trebui aduse probe in acest sens. Mult succes!