Bună seară, as dori sa va întreb eu cu fostul meu prieten avem o fetiță de 2 ani și 3 luni ...Și anul trecut ne-am despărțit. ..fetitA are numele lui . Nu se poate discuta nimic cu el și as dorI sa nu mai depind de el cu nimic, As vrea sa iau custodia totala a fetiței mele ca sa pot merge oriunde în lume cu ea fără sa mă rog de tatăl copilului sa îmi semneze procura. El moment este plecat din tara și a zis când se întoarce în martie renunta la custodia copilului.. Ce trebuie sa fac ?mă ajuta la ceva daca el renunta ?va mulțumesc frumos
Nu poate sa renunte la custodie, pentru ca 1. nu e vorba de custodie ci de exercitarea autoritatii parintesti 2. nu e vorba doar de drepturile lui (la care poate sa renunte) ci si de responsabilitati fata de copil (la care nu poate sa renunte).
Dvs nu depindeti de tata, copilul insa depinde si acest lucru va afecteaza. Dar in sensul strict al cuvantului dvs nu depindeti de el.
Puteti ( aveti nevoie de un avocat, pentru ca e vorba de o exceptie de la regula) sa cereti exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv justificand cu absentele indelugate ale tatalui si adaugand si acordul lui.
Asta v-ar permite sa calatoriti (nu chiar oriunde in lume, exista tari care cer acordul tatalui chiar si cand exercitati singura autoritatea) si ati decide singura in aproape toate situatiile care o privesc pe copila.
Mai trebuie stabilita (in aceeasi actiune) pensia de intretinere (din partea tatalui), domiciliul copilului si programul de relatii personale ale copilei cu tatal.
Dacă tatăl este de acord sa exercitati autoritatea părintească exclusiva puteți rezolva problema.
Dacă vine în curând puteți deschide deja procesul sau sa așteptați sa vina și sa încheiați un acord de mediere pe care sa îl depuneți la instanta.
Și eu sunt de părere ca ar fi bine sa aveți avocat întrucât acțiunea trebuie redactata în mod profesionist și sa fie temeinic gândită.
Depinde însă dacă el vrea sau nu program de vizita sau dacă nu vrea sa mai vadă copilul.
Dacă părinții au ajuns la o înțelegere privind exercitarea exclusivă, de către unul dintre ei, a autorității părintești asupra copilului minor, instanța deja sesizată cu o cerere în acest sens poate să dispună conform acordului părților – care poate lua forma unei tranzacții judiciare sau acord de mediere –, consfințind acest act printr-o hotărâre de expedient.
Se poate considera că există acord al părinților pentru exercitarea exclusivă, de către unul dintre ei, a autorității părintești asupra copilului dacă unul dintre aceștia și-a exprimat acest acord în fața instanței sau printr-o declarație expresă dată în mod expres, irevocabil, neechivoc și sub discernământ deplin și neviciat – acord urmat de acceptarea expresă sau tacită a celuilalt părinte – ori dacă un părinte a renunțat, în aceeași modalitate, la toate drepturile sale asupra copilului, permițând, astfel, celuilalt părinte – care acceptă expres sau tacit acest lucru – să dețină drepturile părintești legale depline asupra minorului.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Custodia exclusiva
Diana2017
Buna ziua!
Daca ajung in tribunal cu tatal copilului pentru stabilirea pensiei alimentare si pentru obtinerea custodiei exclusive se pot stabili de la prima ... (vezi toată discuția)