avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Ce sanse am sa obtin custodia exclusiva prin Plan ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Ce sanse am sa obtin custodia exclusiva prin Plan parental incheiat la mediator

Buna seara
Din concnubinaj rezultat un copilas ,dorim sa incheiem sa un plan parental in care suntem deacord comun sa obtina Mama custodie exclusiva, in acest plan parental tatal sa recunoasca ca nu sa interesat in ultimul timp de bebe(9luni), ca nu este un om de cuvant si nu este prioritatea sa copilul ,nu a contribuit de 6luni cu nimic etc,si ca doreste sa plateasca suma x lunar ,etc bineinteles totul la un mediator sa facem acet plan.apoi sal depunem in instanta.Ce sanse sunt pentru cu acest plan parental sa obtina custodia exclusiva?Mentionez domicilul copilului este la Mama de cand sa nascut..
Multumesc anticipat.
Cu stima
Nu stiu ce intelegeti d-voastra prin "custodia exclusiva" pentru ca termenul - desi trebuie sa recunosc ca este des folosit - nu are nici un inteles in dreptul romanesc.
Aici discutam despre exercitarea de catre un singur parinte/de ambii parinti a autoritatii parintesti.
Daca tatal este de acord nu exista nici un motiv pentru care instanta sa nu tina seama de intelegere si sa nu va incredinteze doar d-voastra dreptul si obligatia de a exercita autoritatea parinteasca.
Tatal va pastra dreptul de a veghea la educarea minorului si dreptul de a intretine relatii personale cu acesta si obligatia de a contribui la intretinerea sa indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca.
Potrivit noilor reglementari in materia exercitarii drepturilor parintesti acestea se exercita de catre ambii parinti, de comun acord. Atunci cand nu exista un acord intervine instanta.

Putem vorbi de custodie exclusiva sau exercitarea drepturilor parintesti de catre un singur parinte numai in situatia in care celalalt parinte este decazut din drepturile parintesti.
Custodia comuna este si in interesul copilului, din acest motiv este bine ca parintii sa ajunga la un acord cu privire la modul de exercitare a drepturilor parintesti.
iuliursan a scris:

Putem vorbi de custodie exclusiva sau exercitarea drepturilor parintesti de catre un singur parinte numai in situatia in care celalalt parinte este decazut din drepturile parintesti.


:O De unde ati scos asta? Ce are de-a face decaderea din drepturile parintesti cu exercitarea autoritatii parintesti? Vaaaai! Vai! Vai! N-ar trebui sa va documentati putin inainte de-a raspunde?

Dl avocat probabil ati sarit peste art 507 din noul cod civil, vi-l redau mai jos:
ART. 507
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub
interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în
neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.
Acordul de mediere, va fi consfiintit de catre instanta, numai daca aceasta considera ca exercitarea autoritatii parintesti numai de catre unul dintre parinti, este in interesul superior al minorului.
Cum din Acordul de mediere nu poate reiesi ca celalalt parinte are un comportament care poate periclita dezvoltarea fizica, psihica, spirituala, morala ori sociala a minorului, nu ramane decat sa sustineti in fata instantei intelegerea, cand veti fi citati, cu argumentele enumerate de catre dvs. (ambii parinti)

Art. 398-Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca in cazul divortului maria8201 maria8201 Buna ziua,am si eu o intrebare,sunt casatotrita cu un barbat divortat cu care am un copil de 1 luna,nu stiu exact cauza divortului de prima sotie dar cu mine e ... (vezi toată discuția)
Renuntare custodie Ada Fediuc Ada Fediuc Fostul meu sot, doreste sa renunte la custodia copilului. Aceasta actiune este posibil sa se efectueze la notariat sau doar la judecatorie? Multumesc. (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)