avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia exclusiva

Buna ziua!
Daca ajung in tribunal cu tatal copilului pentru stabilirea pensiei alimentare si pentru obtinerea custodiei exclusive se pot stabili de la prima infatisare tinand cont ca tatal copilului este de acord sa imi cedeze custodia totala? Nu suntem casatoriti, copilul este recunoscut de tata dar pe certificat poarta numele de familie al mamei.Tatal copilului locuieste in alt oras si este mereu plecat iar din acest motiv nu poate sa fie langa noi cand avem nevoie de semnatura lui in luare unei devizii Legate strict de copil.Multumim!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:39, 9 Octombrie 2018
Dacă părinții au ajuns la o înțelegere privind exercitarea exclusivă, de către unul dintre ei, a autorității părintești asupra copilului minor, instanța deja sesizată cu o cerere în acest sens poate să dispună conform acordului părților – care poate lua forma unei tranzacții judiciare sau acord de mediere –, consfințind acest act printr-o hotărâre de expedient.


Se poate considera că există acord al părinților pentru exercitarea exclusivă, de către unul dintre ei, a autorității părintești asupra copilului dacă unul dintre aceștia și-a exprimat acest acord în fața instanței sau printr-o declarație expresă dată în mod expres, irevocabil, neechivoc și sub discernământ deplin și neviciat – acord urmat de acceptarea expresă sau tacită a celuilalt părinte – ori dacă un părinte a renunțat, în aceeași modalitate, la toate drepturile sale asupra copilului, permițând, astfel, celuilalt părinte – care acceptă expres sau tacit acest lucru – să dețină drepturile părintești legale depline asupra minorului.

Unele instante , totusi, pentru verificarea motivelor temeinice , motive ce determina acordarea autoritatii exclusive , audierea a doi martori.Sa ii propuneti prin actiunea introductiva.

Prin urmare, numai pentru motive întemeiate, de evaluat prin prisma interesului superior al copilului, prin derogare de la regulă, instanţa poate hotărî ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.

La luarea unei astfel de măsuri, principiul dominant este acela al respectării şi promovării cu întâietate a interesului superior al copilului.


Prin forţa împrejurărilor, principiul în discuţie este acţionat preponderent din exterior, nu de însuşi subiectul beneficiar, şi presupune aprecieri, evaluări asupra stării drepturilor copilului în funcţie de situaţia în care se găseşte acesta – ipotetic sau faptic -, astfel încât orice factor cu acţiune sau cu influenţă negativă, de natură să împiedice sau să stânjenească manifestarea drepturilor copilului să fie înlăturat, prin remodelarea unor elemente ale ocrotirii copilului sau a însăşi formei de înfăptuire a protecţiei sale.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Exista sanse sa terminati la primul termen procesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la custodie Patrycya86 Patrycya86 Bună seară, as dori sa va întreb eu cu fostul meu prieten avem o fetiță de 2 ani și 3 luni ...Și anul trecut ne-am despărțit. ..fetitA are numele lui ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Conditii obtinere custodie exclusiva cmutulescu cmutulescu care sunt conditiile pentru a obtine custodia totala asupra copilului in cazul unui divort. (vezi toată discuția)