avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul si custodia minorilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul si custodia minorilor

Sunt casatorita de 5 ani si am doua fetite,situatia familiala actuala consider ca nu este un mediu bun in care sa imi cresc fetitele intrucat tatal lor este un om violent fata de mine,si aproape total absent fata de ele,putinele ore ce si le petrece in familie evita sa stea prea mult cu fetitele,desii sustine ca is sufletul lui ,etc...Fetitele il iubesc enorm insa imi e teama ca tot ce se intampla intre noi sa nu se rasfranga asupra psihicului fetelor intrucat el nu s-a ferit sa ridice mana la mine sau sa tipe sau sa faca scene de fata cu ele,problema este ca episoadele acestea s-au consumat numai in familie,el fiind tocmai o fire speculanta care de fata cu ceilalti joaca un teatru perfect,eu am luat decizia sa ma ocup exclusiv numai de fetitele mele si sa inchei aceasta asa zisa casnicie esuata insa ma ameninta ca imi va lua fetele,ce pot face sa pastrez fetitele langa mine,oricum sunt sigura ca asta ar face-o doar ca sa se razbune pe mine ptr ca in rest nu arata nici un fel de interes fata de ele sau nevoile lor,va rog ajutati-ma cu un sfat,nu vreau sa imi pierd niciuna din fetite!Ce pot face?:((
Cel mai recent răspuns: emmaem , utilizator 11:25, 23 Decembrie 2013
Stimata doamna, incepand cu 2011, la divortul parintilor, judecatorul acorda automat exercitarea in comun a autoritatii parintesti. Aceasta notiune a inlocuit termenul de custodie si puteti afla mai multe detalii aici: [ link extern ] .
Urmatorul articol din lege vorbeste despre custodia unica sau exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti, probabil ca la acest subiect face referire amenintarea sotului dvs. Pentru ca judecatorul sa-i acorde sotului exercitarea exclusiva, acesta trebuie sa demonstreze ca o exercitare in comun a autoritatii parintesti nu este in interesul fetitelor. In legea pentru protectia copilului modificata anul acesta, este o sectiune care se refera la conditiile in care instanta poate acorda autoritate exclusiva:
"(2>5) Se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti. "
Avand in vedere ca el este deja intr-o pozitie antagonica si pregatit sa plece la "lupta", indiferent care-i sunt motivele si avand in vedere si faptul ca fetele il iubesc si ca este dreptul lor sa aiba relatii cu ambii parinti, eu va prezint si o alta varianta la custodia prin instanta care nu-l va face sa fie si mai indarjit pe pozitie. Aceea a medierii (oricum trebuie sa mergeti la sedinta de informare obligatorie daca cereti divortul): in mediere veti vorbi la aceeasi masa despre cum veti creste impreuna fetitele (planul parental), care le va fi programul saptamanal, cu cine vor petrece vacantele si cum, etc. Medierea il va pune in pozitia de colaborare, nu de conflict cu dvs.
In ceea ce priveste custodia prin instanta, colegii avocati va vor da raspuns.
Ultima modificare: Luni, 23 Decembrie 2013
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator


Multumesc din suflet ptr raspuns !
Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare copil dumi_iuliana dumi_iuliana Buna ziua,am 33 de ani sunt casatorita de 14 ani si am o fetita de 8 ani.Sotul meu este intr-o inchisoare din strainatate de un an si nu i s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Custodie totala edymic edymic Buna ziua . Fica mea in varsta de 25 de ani a stat in concubinaj 3 ani cu un baiat , si din relatia lor a rezultat o fetita acum in varsta de un an si patru ... (vezi toată discuția)
Renuntare custodie Ada Fediuc Ada Fediuc Fostul meu sot, doreste sa renunte la custodia copilului. Aceasta actiune este posibil sa se efectueze la notariat sau doar la judecatorie? Multumesc. (vezi toată discuția)