avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare copil

Buna ziua,am 33 de ani sunt casatorita de 14 ani si am o fetita de 8 ani.Sotul meu este intr-o inchisoare din strainatate de un an si nu i s-a pronuntat condamnarea,pe baza unor suspiciuni ca eu l-as insela, mi-a cerut sa parasesc locuinta in care stateam impreuna la parintii lui si m-a amenintat ca-mi va lua copilul .Eu ma simt amenintata si as vrea sa divortez ,intrebarea mea este daca el ar putea sa castige custodia copilului?
intrebarea mea este daca el ar putea sa castige custodia copilului?

Nici nu stiu daca sa iau intrebarea dvs in serios .. ce sa castige, sa stea copilul cu el acolo unde e ? sau ce intelegeti dvs prin custodia copilului?
Buna ziua. Din 2011 s-a schimbat legislatia privind copilul in urma divortului parintilor. Nu se mai vorbeste de custodie, ci de autoritatea parinteasca. Aceasta autoritate parinteasca se exercita in comun, in mod automat, dupa divort (doar daca nu exista motive intemeiate sa fie exercitata in mod exclusiv de catre unul din parinti) cu stabilirea domiciliului la unul din parinti. Exista infractiuni pentru care instanta poate stabili exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti de catre un singur parinte:
"Se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti"(legea 272)
ma refeream in cazul in care este eliberat si vine in tara ,in urma unui proces cine are sanse mai mari sa obtina copilul.
Ambii parinti "castiga" copilul. Ambii parinti au dreptul sa contribuie la cresterea, ingrijirea si educatia copilului. Parintele la care nu locuieste copilul are dreptul la program de relatii personale cu acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare custodie Ada Fediuc Ada Fediuc Fostul meu sot, doreste sa renunte la custodia copilului. Aceasta actiune este posibil sa se efectueze la notariat sau doar la judecatorie? Multumesc. (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Custodie totală flori92 flori92 bună seara! as vrea sa stiu si eu , in ce conditii se poate da custodia totală unui singur parinte!? daca a mai fost pusa aceasta intrebare imi puteti da si ... (vezi toată discuția)