avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea concubinajului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea concubinajului

Buna ziua,

Mama mea trăiește in concubinaj de aproximativ 16 ani. La un an după ce l-a cunoscut pe acest barbat , mama mea a fost nevoita, din cauza unor probleme financiare, sa vândă apartamentul ( care era in totalitate al ei) si sa cumpere unul mai mic. Concubinul nu a contribuit cu absolut nici un ban. Actul de proprietate al actualei locuinte este pe numele mamei mele. In cei 16 ani concubinul a achizitionat cateva bunuri, dar pe care nu le-a platit in intregime. De-a lungul timpului a fost de mai multe ori somer. In ultima vreme au aparut multe neintelegeri intre ei, in cea mai mare parte din cauza lui, iar mama mea vrea sa puna punct acestei relatii, insa el nu vrea sa plece pe motiv ca o parte din casa ar fi si a lui. Intrebarea mea este : Ar putea acest om , care nu a contribuit cu nimic mai mult decat simpla prezenta, sa aiba castig de cauza? Bunurile achizitionate le poate lua, dar nu si casa! pur si simplu sta cu forta in casa. Ar fi o solutie intocmirea unui act de donatie a casei pe numele meu? Inca un detaliu care nu stiu daca este important, ar fi ca acest domn are domiciliul in acte la aceasta adresa, el fiind de fapt din provincie.

Va multumesc si va doresc o zi minunata!
Concubinajul nu este reglementat legal.

Prin urmare, bunurile dobandite de concubini nu isi modifica situatia juridica, inferent de durata relatiei de concubinaj.

( este vehiculat un termen de cinci ani, insa acesta nu are vreo reglementare legala ).

Asadar, bunurile dobandite de mama dumneavoastra au calitatea de bunuri proprii.

In cazul in care concubinul mamei dumneavoastra ar fi avansat anumite sume de bani, pentru plata pretului , acesta ar fi putut invoca un drept de creanta.

De asemenea, investititile facuta in vederea sporirii valorii bunului dau nastere unui drept de creanta, supus termenului general de prescriptie, cel de trei ani.

Bunurile mobile dobandite de catre fiecare dintre concubini sunt proprii.

Nu este necesar sa fie incheiat un act de donatie ,in ceea ce priveste imobilul.

Faceti o cheltuiala inutila.

Succes.

Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Sa ceara in instanta evacuarea lui.
Evacuare pe lipsa de titlu, procedura urgenta, 1033 si urm Cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi dobandite in urma concubinajului lionesse05 lionesse05 Mama mea traieste in concubinaj de aproximativ 7 ani. eu nu mai locuiesc cu mama de cativa ani buni, deoarece m-am mutat si ulterior am descoperit ca nu ma ... (vezi toată discuția)
Concubinaj mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com buna ziua, as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am locuit in concubinaj 16 ani cu o persoana intr-un imobil care a fost cumparat in aceasta perioada, ... (vezi toată discuția)
Despre relatia de concubinaj virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in ... (vezi toată discuția)