avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi dobandite in urma concubinajului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi dobandite in urma concubinajului

Mama mea traieste in concubinaj de aproximativ 7 ani. eu nu mai locuiesc cu mama de cativa ani buni, deoarece m-am mutat si ulterior am descoperit ca nu ma inteleg deloc bine cu persoana de langa ea, avand frecvente certuri cu aceasta. ulterior, am sesizat un interes al concubinului mamei, fata de actele apartamentului, care este al mamei, achizitionat cu mult timp inaintea inceperii acestei relatii de concubinaj. concubinul este luat in spatiu de catre mama. ar avea acest concubin vreo portita prin care, din punct de vedere legal, sa poata pretinde drepturi asupra imobilului? au cateva bunuri achizitionate de cand sunt impreuna, dar atat. vreau sa stiu daca are rost sa imi iau masuri de precautie in acest sens, cum ar fi intocmirea actelor de mostenire, donatie, sau vanzare cumparare pe numele meu, fiind singurul copil al mamei.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 21:39, 5 Noiembrie 2009
Atata vreme cat apartamentul ramane pe numele mamei dvs nu aveti de ce sa va temeti. Legea noastra (codul familiei) nu recunoaste ca bunuri comune decat bunurile dobandite in timpul casatoriei. Daca nu s-a casatorit, inclusiv pentru bunurile cumparate impreuna trebuie facuta dovada ca a contribuit unul sau celalalt. Puteti sa incheiati de pe acum un contract de vanzare cumparare cu mama dvs cu clauza de abitatie viagera.
Nu, concubinul mamei nu poate emite vreo pretentie in legatura cu imobilul bun propriu al mamei dvs. In privinta bunurilor achizitionate de cei doi impreuna, acestia , in caz ca se vor ivi neintelegeri, ar putea imparti aceste bunuri, fie pe cale amiabila, oti daca nu , pe calea instantei .
Daca sunteti unicul copil si nu exista alti potentiali succesibili, nu ar avea sens sa intocmiti vreun act .Poate doar daca nu cumva mamei ii va trece prin cap sa ii doneze sau, mai rau, sa ii vanda concubinului vreo cota-parte din imobil .
pentru a evita o eventuala liberalitate dispusa in favoarea concubunului, fiind unicul mostenitoar al mamei dvs ., puteti sa va asigurati prin incheierea urmatoarelor conventii :
1. contract de intretinere intre dvs si mama dvs
2. contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct -viager.
Relatia de concubinaj, fie ea si de durata nu ii confera domnului nici un drept asupra apartamentului detinut de mama dvs. Sa nu faca vreo greseala mama si sa treaca pe la notar sa faca vreun act. Bunurile dobandite in timpul concubinajului nu au titulatura de bunuri comune dobandite in timpul casatoriei. Este bine sa aibe grija de actele in original.
Daca s-au efectuat imbunatiri sau alte acte de administrare asupra acestui imobil, atunci , numai cu privire la acestea , s-ar naste un drept de creanta (si acesta prescriptibil in termenul general de 3 ani , trebuind , totodata , sustinut de mijloace de proba )

Cat despre bunurile comune amintite, dupa caz acestea pot fi bunuri proprietate comuna pe cote parti .
Sau bunuri proprii ale unuia dintre concubini, existand obligatia aferenta de despagubire a celuilalt .(tot un drept de creanta exista)
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Concubinaj mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com buna ziua, as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am locuit in concubinaj 16 ani cu o persoana intr-un imobil care a fost cumparat in aceasta perioada, ... (vezi toată discuția)
Drepturi dobandite in urma concubinajului alina.livia alina.livia Are vreun drept, fostul concubin, avand in vedre ca am locuit impreuna din anul 2006 in apartamentul achizitionat de mine in anul 2002?. El spune ... (vezi toată discuția)
Concubinaj kappawear kappawear Mama mea este in concubinaj cu un barbat de aproximativ 10 ani. Apartamentul in care locuim impreuna este achizitionat cu foarte multi ani in urma de catre ... (vezi toată discuția)